Dolfijnen en walvissen kijken op Madeira

Dolfijnen en Walvissen kijken op Madeira: Info & Tips

Denkt u erover een walvissen en dolfijnen tocht te boeken op Madeira (Portugal) en vraagt u zich af wat u kunt verwachten en of het de moeite waard is? Op deze pagina vind je alle informatie over dolfijnen- en walvisspotten op Madeira. 

Madeira is een geweldige plek om walvissen en dolfijnen te zien! Het is zelfs een van de beste plaatsen in Zuid-Europa om walvissen te zien. Dolfijnen- en walvisexcursies behoren dan ook tot de populairste dingen om te doen op Madeira  en zou dan ook heel hoog op iedereen lijstje moeten staan wanneer ze Madeira bezoeken. 

Voordat we een walvistocht boekten, deden we wat onderzoek naar wanneer de beste tijd is om walvissen en dolfijnen te zien op Madeira, bij welk tour bedrijf we moesten boeken en welk type boot we moesten nemen. Na een paar te hebben getest vonden wij dit de beste dolfijnen en walvissen tour vanuit een speedboot.

Op deze pagina delen wij praktischen informatie over dolfijnen en walvissen kijken op Madeira. Je kunt lezen over onze ervaring en een beoordeling van onze dolfijnen en walvissen speedboot tour net als de andere tours, ook geven we een aantal tips. 

Dolfijnen en walvissen kijken op Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Inhoudsopgave

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Beste tijd om walvissen en dolfijnen te zien op Madeira

Er zijn het hele jaar door verschillende soorten walvissen te zien op Madeira. Dus afhankelijk van het seizoen zijn er altijd minstens 2-3 soorten walvissen in de buurt. Op Madeira zijn meer dan 20 verschillende soorten dolfijnen te zien, afhankelijk van het seizoen. Er is dus een nog grotere kans om dolfijnen te zien dan walvissen.

Na een paar tours gedaan te hebben blijkt dat de beste tijd om walvissen te zien op Madeira van april tot oktober is. Dit is de tijd dat de meeste soorten in het gebied zijn. Lokale gidsen vertelden ons dat de allerbeste maanden om walvissen te zien op Madeira mei – juni en september – november zijn.

De gidsen vertelden ons dat er altijd dolfijnen in de buurt zijn. Ze zeiden ook dat Fin en Sei walvissen vaak ook in de winter worden gezien.
 
Dus ik zou zeggen dat, ongeacht wanneer je Madeira bezoekt, het altijd de moeite waard is om een walvistocht te maken.

Welke soorten walvissen en dolfijnen kunt u zien op Madeira

Grienden en potvissen kunnen het hele jaar door worden gezien. Andere soorten walvissen die u op Madeira kunt verwachten (afhankelijk van het seizoen) zijn de Sei walvis, de bultrug, de vinvis, de Bryde walvis, de dwergvinvis en zelfs de orka.

Tuimelaars zijn de meest voorkomende soort en kunnen het hele jaar door in de wateren bij Madeira worden gezien. De andere soorten die u kunt zien (afhankelijk van het seizoen) zijn gewone dolfijn, gestreepte dolfijn, pantropische dolfijn, Atlantische gevlekte dolfijn, ruwtanddolfijn, Risso’s dolfijn, enz.

Dolfijnen en walvissen kijken op Madeira

Beste walvissen en dolfijnen tours in Madeira

Walvisexcursies zijn bijzonder populair op Madeira. Er zijn veel bedrijven die vanuit Funchal walvis- en dolfijnen tour aanbieden.

Ik denk niet dat de ene bedrijf per se beter is dan de andere wat betreft het al dan niet zien van wilde dieren. Ze communiceren allemaal met elkaar en delen informatie wanneer ze walvisachtigen vinden. Voor alle reisorganisaties gelden dezelfde strikte regels om het zeeleven niet te verstoren, dus veel verschil is er ook niet. En zoals met alle wildlife watching, is het ook altijd een kwestie van geluk.

Desondanks zijn er aanzienlijke verschillen tussen walvis tourbedrijven, vooral in prijs en service. Wij deden ons onderzoek en boekten een dolfijnen en walvissen tour met Magic Dolphin (dit is geen gesponsorde deal). Zij hebben uitstekende recensies en bieden enkele van de beste prijs-kwaliteit dolfijnen en walvistochten op Madeira.

Bijvoorbeeld, hun catamarantocht kost 5-10 EUR per persoon minder en de speedboottocht kost ongeveer 5 euro per persoon minder dan dezelfde walvistochten die door andere bedrijven worden aangeboden. Bovendien nemen ze minder passagiers mee op hun catamarans dan hun concurrenten, waardoor u een intiemere ervaring krijgt.

Beste tours dolfijnen en walvissen spotten

TIP: Boek uw Madeira walvistocht online waar u verschillende tochten en prijzen kunt vergelijken en recensies van klanten kunt lezen. Ze bieden ook de meest concurrerende prijzen en het beste annuleringsbeleid. Bekijk de beste dolfijnen en walvissen tours hieronder: 

Catamaran vs. speedboot dolfijnen en wavlissen tour

Toen we eenmaal hadden gekozen wat wij dachten dat de beste prijs/kwaliteit dolfijnen en walvissen tour in Madeira was, was de volgende keuze tussen de catamaran of een tour op een speedboot.

De duur van de twee tochten is ongeveer gelijk (2-3 uur). Maar het prijsverschil is vrij groot, dus het kan een serieuze overweging zijn als je met een gezin reist.

Er waren echter verschillende factoren om te overwegen en we boekten uiteindelijk een speedboottocht voor ons gezin. Daar waren twee belangrijke redenen voor – zie onze vergelijking hieronder:

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een catamaran dolfijnen en walvissen tour: 

 • luxueuzer,
 • Zowel binnen als buiten zitplaatsen, inclusief luxe zonnestralen en zitkussens, en trampoline netten aan de voorkant van de boot,
 • Wc aan boord,
 • Bar met hapjes en drankjes,
 • De zomertochten omvatten een stop om te zwemmen met gratis snorkels en duikbrillen (vergeet uw zwemkleding en handdoek niet),
 • Catamarantochten zijn goedkoper dan speedboottochten.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een walvistocht met een speedboot: 

 • Je wordt minder snel zeeziek
 • Veiliger voor kinderen, omdat ze op hun plek blijven zitten
 • Krachtige motoren zorgen ervoor dat je snel grote afstanden kunt afleggen, waardoor je meer kans hebt om meerdere groepen walvissen, dolfijnen en schildpadden te zien tijdens de tocht,
 • Veel plezier en adrenaline
 • Minder mensen aan boord dan op catamaran (max. 18),
 • Je kunt het zeeleven van heel dichtbij bekijken (verschillende dolfijnen waren voor ons binnen handbereik),
 • Bij de speedboot tour die wij deden krijg je een GRATIS tweede tocht als je de eerste keer geen zeeleven ziet.

Praktische tips voor de dolfijnen en wavlissen tour

 • Boek uw dolfijnen en walvissen tour vooraf. Er zijn zoveel mogelijkheden voor boottochten in Funchal dat de keuze overweldigend kan zijn. Het is veel gemakkelijker om prijzen te vergelijken, beoordelingen te lezen en de beste walvistocht voor u te vinden op het internet dan in de haven.
 • Er zijn verschillende bedrijven die vanuit Funchal dolfijnen- en walvistochten aanbieden, en de meeste bieden meerdere tochten per dag aan. De prijzen variëren van ongeveer 25 tot 50 euro per persoon, afhankelijk van de boot. Kinderen krijgen korting (ook afhankelijk van de boot).
 • Als u ook met dolfijnen wilt zwemmen, kijk dan eens naar deze hooggewaardeerde tour.
 • Als u in de zomer in de oceaan wilt zwemmen, kies dan voor een catamaran dolfijnen en walvissen tour in plaats van een speedboottocht. Het beste is om vooraf je zwemkleding aan te trekken. Neem ook een handdoek mee.
 • Neem in het koudere seizoen een trui en een regenjas mee. Op onze speedboottocht werden regenponcho’s uitgedeeld, dit is niet bij alle tours zo.  Zonnebrandcrème en een pet zijn een must in elk seizoen.
 • Als je veel last hebt van zeeziekte, raad ik je aan een speedboot tour te boeken. 
 • Er is geen leeftijdsgrens voor kinderen op een catamaran. Voor een speedboottocht moeten de kinderen minstens 6 jaar oud zijn. 
 • Het maakt niet echt uit welke tocht je boekt – ochtend of middag. De kans om walvissen en dolfijnen te zien is even groot.
 • Als u niet in het centrum van Funchal verblijft en met de auto komt, kunt u uw auto het beste parkeren op de parkeerplaats van het CR7 museum. Het is gunstig gelegen op enkele minuten loopafstand van de haven van Funchal.
 • Als u gefascineerd bent door dolfijnen en walvissen en er meer over wilt leren, overweeg dan ook een bezoek aan het Canical Whale Museum.

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *