Duiken op Madeira

Duiken op Madeira – Alles wat je moet weten!

Duiken op Madeira kan altijd. Op het eiland zijn de duikomstandigheden het hele jaar door optimaal, zodat inwoners en bezoekers de onderwaterwereld kunnen verkennen. Er is veel te zien, van scheepswrakken tot koraalriffen. Madeira’s duiklocaties omvatten grotduiken, wrakduiken, snorkelen en duiken. U zult versteld staan als dolfijnen langs u zwemmen, en als u geluk hebt, ziet u misschien de zeldzame spitssnuitdolfijn langs de kusten van Madeira. Met zijn rijke biodiversiteit en gematigde temperatuur is Madeira een must voor ervaren en beginnende duikers.

Als je een duikbrevet hebt, weet je hoe belangrijk veiligheid is bij het verkennen van de oceaan. Hoewel je als duiker waarschijnlijk niet bent meegegaan op zoek- en reddingsmissies onder water, heb je waarschijnlijk wel de diepten van de oceaan verkend. Als u voor het eerst duikt, kunt u overwegen uw duikbrevet te halen terwijl u op Madeira bent. Anders is snorkelen een uitstekend alternatief waarmee u het onderwaterleven in het gebied kunt verkennen. Lees verder voor meer informatie over de beste plekken om te gaan duiken op Madeira.

Duiken op Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Duiken op Madeira tips

Madeira wordt vaak beschreven als een tuin die in de oceaan hangt, maar zijn charmes liggen niet alleen aan de oppervlakte. Het verkennen van de onderwaterwereld betekent het ontdekken van veel leven en levendige kleuren. Voor zeeliefhebbers is duiken op Madeira een niet te missen ervaring! De gevarieerde zeefauna, de diepte op verschillende plekken langs de kust, de uitstekende zichtomstandigheden of de milde watertemperaturen, die variëren van 18 °C tot 24 °C, maken duiken het hele jaar door onweerstaanbaar. Onder de verschillende duikplekken die worden aanbevolen voor duiken op Madeira vinden zowel duikers als beginners onderwaterlandschappen van een zeldzame schoonheid die ze nauwelijks zullen vergeten.

Duiken op Madeira tours

Duiken op Madeira

Waar moet je duiken op Madeira

Van de zeven plekken in het natuurreservaat van Garajau tot de kunstmatige riffen die zijn ontstaan door gezonken schepen, maar ook plaatsen waar het mogelijk is direct vanaf het strand te duiken – zoals in het geval van Porto Santo -, het aanbod voor wie wil gaan duiken op Madeira is groot. Tijdens deze duikervaring op Madeira zult u waarschijnlijk zeedieren tegenkomen zoals barracuda’s, guiana makrelen, reuze anemonen, roggen, zeepaardjes of octopussen. Allemaal vrij en met respect voor iedereen. Neem contact op met een van de vele gespecialiseerde bedrijven en scholen om de diepten van de Atlantische Oceaan te verkennen.

Duiken in Caniçal

De oostkust van het eiland Madeira is een van de meest gewaardeerde plaatsen voor duikliefhebbers, want de geologische rijkdom van dit gebied is meer dan genoeg reden voor een bezoek, maar alles wordt nog interessanter als we kijken naar de biodiversiteit die in dit gebied aanwezig is, wat kan beginnen met een duikervaring in Caniçal.

Hier kunt u gemakkelijk soorten observeren zoals de koraalanemonen, die een prachtig paneel vormen wanneer ze in dezelfde richting worden geplaatst, afhankelijk van de stroming, het zwarte koraal, een van de belangrijkste en meest mystieke attracties, zeesterren en enkele clusters vissen zoals guachanche barracuda’s, amberjacks of chromis, om er een paar te noemen. Zoals u ziet, is er geen gebrek aan leven in dit kristalheldere water.

Duiken in Caniçal is dus een van de verschillende ideale plekken om deze sport te beoefenen. We hebben het over plaatsen als Baixa do Lobo, aan de zuidkust van Ponta de São Lourenço en op enkele tientallen meters van de kust, Cais do Sardinha, in hetzelfde kustgebied, waar u in alle uitgestrektheid een rotswand met een zeer geaccentueerde helling van 37 meter diep kunt observeren, of Baixa da Cruz, voor het dorp Caniçal en op minder dan 100 meter van de kust.

Waag u aan duiken in Caniçal en laat u betoveren. ‘gespecialiseerde bedrijven en scholen om de diepten van de Atlantische Oceaan te verkennen.

Beste excursies Madeira - duiken

Duiken in Santa Cruz

Santa Cruz, gelegen in het zuidoosten van het eiland Madeira, is beschilderd met het levendige turquoise blauw van de oceaan. Voor het oostelijke deel van de stad, 500 meter uit de kust, bevindt zich een onderwatergeheim van groot belang: Baixa de Santa Catarina.

Het begint op ongeveer 13 meter diepte, maar het avontuur begint op 25 meter, waar zich een platform in de rots bevindt, van waaruit een nieuwe wereld opengaat. Op weg naar beneden komen duikers sierlijke lipvissen, chromis, kolonies korstanemonen en clownsgarnalen tegen. Het is ook gebruikelijk om een grote ronde pijlstaartrog (Taeniura grabata) te zien rusten in een beschutte zone en een reuzenanemoon (Telmactatis cricoides). Het is mogelijk om af te dalen tot 40 meter.

Dit feest van kleuren en mariene beweging kan worden ervaren door duikers van alle leeftijden met meer of minder ervaring. De in dit gebied aanwezige duikscholen en diverse gespecialiseerde bedrijven staan bekend om hun professionaliteit, kennis, veiligheid en gastvrijheid.

Kom en beleef een unieke ervaring in het heldere, milde en rijke oceaanwater van het zuidoosten van het eiland. 

Duiken in Garajau

Duiken in Garajau is zonder twijfel het hoogtepunt van Madeira. Het gedeeltelijke natuurreservaat van Garajau trekt duikers uit de hele wereld aan en daar zijn vele redenen voor.

Van Lazareto tot Ponta da Oliveira behoort 7 km kustlijn tot dit reservaat. In dit gebied vinden we zeven traditionele duikplekken, namelijk: ‘Lazareto’, ‘Pináculo’, ‘Mamas’, ‘Praia do Garajau’, ‘Baía dos Porcos’, ‘Arena’ en ‘Galo’. Omdat het een beschermd gebied is, is de rijkdom en diversiteit van het uitbundige zeeleven verrassend.

Onder andere barracuda’s, murenen, amberjacks, guiana makrelen, pijlstaartroggen, reuzenanemonen, mugilids, chromis, barred hogfish en ronde pijlstaartroggen zijn deze zeven plekken bevolkt met veel kleur en levendigheid. Het strand dat hier te vinden is, is een van de beroemdste duikplekken van Garajau. U kunt er zelfs van zeer dichtbij kennismaken met baarzen die in de loop der jaren door duikers praktisch zijn “getemd”: een op zijn minst opmerkelijke ervaring.

Het mariene milieu behoudt hier al zijn vitaliteit in zijn wilde staat. Dit natuurreservaat is dan ook de ideale plek om u onder water te wagen. Een duikervaring in Garajau is zeker de moeite waard.

Duiken op Madeira

Duiken in Madalena do Mar

Wist u dat er op Madeira een plek is waar u door de diepten van de oceaan te verkennen de kans krijgt in een bladzijde van de geschiedenis te duiken? Door te duiken in Madalena do Mar, aan de zuidwestkust van het eiland, onthult de kristalheldere zee een geheim dat steeds meer duikers naar dit gebied trekt.

In de jaren negentig kwam een schip met de naam “Bowbelle”, dat jaren daarvoor een ongeluk had gehad in Londen, aan op Madeira om te werken aan drainagewerkzaamheden. Op een bepaald moment brak dit schip, dat inmiddels “Bom Rei” was gedoopt, en zonk het 180 meter uit de kust. Tegenwoordig is het een van de aantrekkelijkste duikplekken van Madalena do Mar.

In de loop der jaren werd het een kunstmatig rif, gebaseerd op een zandrif tussen 21 en 30 meter diep. Nog steeds in goede staat van onderhoud, is het nu volledig gekoloniseerd door mariene soorten zoals zeeanemonen of het mystieke zwarte koraal, en grote groepen vissen zoals saupes of mugilids, die hier hun toevlucht hebben gevonden.

Gelegen op een van de meest iconische duikplekken van het eiland, is duiken in Madalena do Mar een ervaring met geschiedenis om nooit te vergeten.

Duiken in Porto Santo

Porto Santo is een klein paradijselijk eiland: fijn goudkleurig zand, turkooisblauw water en een bijzonder diverse zeefauna; daarom biedt het duiken in Porto Santo alle noodzakelijke voorwaarden voor een van de rijkste ervaringen ter wereld.

Dankzij de helderheid van het water rond het eiland wordt het zicht tot op een diepte van ongeveer 40 meter uitstekend geacht, zodat duiken in Porto Santo ideaal is om u te laten verblinden door de onstuimige rotsformaties en de levendigheid van de biodiversiteit die hier te vinden is. Groupers, barred hogfish, saupes, witte trevally of grote amberjacks zijn slechts enkele van de soorten die uw pad zullen kruisen in het dynamische (maar vreedzame) leven dat zich onder de oppervlakte afspeelt.

Bovendien vindt u op deze duikstek twee schepen die met opzet op een diepte van ongeveer 30 meter zijn afgezonken om als kunstmatig rif te dienen. We hebben het over de ‘Madeirense’, die in 2000 naar de bodem van de zee werd gebracht, en de ‘Corveta General Pereira d’Eça’, een oorlogsschip van de Portugese marine dat in 2016 tot zinken werd gebracht.

Tegenwoordig zijn ze het veilige thuis van een enorme zeefauna die u kunt vinden in een onvergetelijke duikervaring in Porto Santo.

Vertrouwde bedrijven voor Duiken op Madeira

 • Cipreia Dive Club
  VidaMar Resort Hotel – Estrada Monumental, 177 – 9000-100 Funchal
  (+351) 910 931 027
  Website
 • Focusnatura
  Cam. Pilar, Conjunto Hab. Pilar II, Bl-E, Lt-19, 5ºDto., 9000-136 Funchal
  (+351) 918 479 922
  Website

 • La Perla Dell Atlantico
  Estrada das Eiras Edifício Quintas Bloco D 3 CJ, 9125-129 Caniço
  (+351) 962 672 251
  Website

 • Madeira Diving Center
  Caminho Velho dos Reis Magos, n.º 2, 9125-121 Caniço
  (+351) 917 842 851
  Website

 • Manta Diving Madeira
  Hotel Galomar, Rua Robert Baden Powell 9125-036 Caniço
  (+ 351) 291 935 588
  Website

 • Porto Santo Sub
  Estrada Francisco Bernardo Jardim, 48, 9400-133 Porto Santo
  (+351) 916 033 997
  Website

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *