Surfen op Madeira - tips + beste plekken

Sufen op Madeira kan het hele jaar door in een land waar de vulkanen een aantal zeer goede pointbreaks zijn. Bekijk deze volledige blogpost voor alle informatie.

Surfen op Madeira

Madeira wordt misschien niet zo geprezen als het Portugese vasteland als het om surfen gaat, maar dit eiland mag niet over het hoofd worden gezien. Het boonvormige stipje in het midden van de Atlantische Oceaan biedt fantastische gelegenheden voor surfen. Het is een plek die gesmeed is door vulkanen en tektonische bewegingen, met een kustlijn van hoge kliffen en grillige rotsen. De Atlantische Oceaan stroomt rondom. Waar die het land ontmoet, is het de perfecte combinatie voor epische pointbreaks, die volgens ons de belangrijkste attractie zijn voor surfers.

Hoewel de archipel van Madeira eigenlijk uit vier kleinere eilanden bestaat, is de echte actie verdeeld over de belangrijkste twee: Madeira en Porto Santo. Van die twee steelt Madeira zelf de show. Er wordt gesurft aan zowel de west-, noord- als zuidkust, waarbij de westkust de beste van het stel is. Dat is de thuisbasis van epische de plek (hier worden nu ook competitie wedstrijden gehouden) zoals Jardim de Mar.

Dit eiland leent zich ook niet zo goed voor beginnende surfers, maar niet getreurd, ook voor beginners zijn er een of twee plaatsen waar je een break hebt met snadbodem waar je goed kunt oefenen. 

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Surfen op Madeira in het kort

Positief: 

  • Wereldklasse surfplekken voor surfers
  • Je kunt het hele jaar door surfen op Madeira
  • Prachtige uitzichten

 Nadelig:

  • Break punten zijn soms moeilijk te pakken
  • Niet veel beginners opties

Surfen op Madeira tours

Surfen op Madeira beste surf plekken

Een deel van het surfen op Madeira bestaat uit het verkennen van de kustwegen en de kliffen op zoek naar nieuwe breaks die al dan niet berijdbaar zijn. Daar zijn er nog veel van over. Er zijn echter enkele belangrijke spots die op de hoofdroute voor surfers hier staan, voornamelijk verspreid over het grote eiland Madeira, met één of twee op Porto Santo. Bekijk ze hieronder:

Lugar de Baixo

Lugar de Baixo trekt veel publiek omdat het de dichtstbijzijnde van alle Madeiraanse break punten is bij het centrum van Funchal. Het is helemaal niet slechte plek om te surfen – een snelle rechts handige die in een barrel schiet als het net vloed is zal hier heel veel plezier hebben. De drukte is vaak de reden dat veel mensen weg blijven. Kijken is wel leuk.

Madalena do Mar

Dit is onze keuze voor de gemiddelde hoge golven op Madeira. Dit is een rifbreuk met stevige, vriendelijke muren van water die langzaam naar het binnenste gedeelte bewegen en zelden uithollen. Ze zijn eigenlijk geweldig om op te scheuren en bottom turns en lip turns te oefenen. Het publiek is ook heel relaxt, ondanks de relatieve nabijheid van Funchal.

Jardim do Mar

Jardim do Mar is de beste plek voor het surfen op Madeira. Deze rechtse golf beweging vormt zich recht voor de haven van het vissersstadje met dezelfde naam. De toegang tot de break is gemakkelijk dankzij een betonnen steiger, maar het kan nog steeds erg nat en moeilijk zijn om over te steken. Spring erin en begin te peddelen naar het startpunt, dat een paar duiken verder ligt. De golf breekt rechts en kan vrij lange ritten bieden van 50m+. De golf houdt goed stand bij grotere deining en is een verleidelijke sectie met zowel holle als weidse secties.

Ponta Pequena

Ponta Pequena verbergt zich tussen de kliffen aan de westkant van het eiland Madeira, keurig halverwege van Jardim do Mar naar Paul do Mar. Hier komen is af en toe best lastig. Sommigen huren een boot vanuit de nabijgelegen haven. Anderen lopen het, maar het klifpad is een knoestig beest met stekelige rotsen. Als je de break punt haalt, is het echt mooi. Het is een rechtse golfbeweging vanaf een punt, er zijn hier bijna nooit mensen. De golf komt naar binnen en de golven trekken een soort lijn waar je heen kunt en dan terug kunt peddelen in het kanaal.

Paul do Mar

Een rotsachtige zeebodem direct naast een kronkelende kustweg helpt om hier een soort point break te creëren, hoewel die een beetje slordig is en meer breekt als een zandstrand. Hoe dan ook, de kwaliteit van de golf verbetert na de drop-in als je de hoge rechter schouder kunt bereiken, die varieert tussen snijdbaar en hol, afhankelijk van de grootte.

Ponta do Pargo

Met de volle kracht van de NW en W die dit uiterste westen van het eiland raken, had je niet anders verwacht dan hoge golven. XXL kan je ze ook wel noemen, het slaat recht met enorme golven van water. Het is niet gemakkelijk te bereiken en het kan gevaarlijk zijn als je aan de binnenkant vast komt te zitten.

Surfen op Madeira

Achadas da Cruz

Verder naar Achadas da Cruz. Om deze plaats te bereiken moet je naar beneden via een van de vele kabelbanen die Madeira heeft.

Deze rit vereist enige voorbereiding. Informeer naar de dienstregeling van de kabelbanen (die varieert naar gelang de tijd van het jaar), ken de getijden en analyseer hoe de zee zal zijn. Het ideale getij om te surfen hangt af van de grootte van de deining op de dag dat u wilt gaan.

Maar zelfs als het niet lukt en de golven mislukken, is dit een prachtige plek, dus neem je camera mee.

Ribeira da Janela

Niet alleen is Ribeira da Janela een super uitdagende surfplek, maar ook de manier om er te komen. 

Voordat de oude regionale weg werd afgesloten en vervangen door een reeks tunnels die het eiland doorkruisen, was dit een surf plek die meer op de radar van de surfers stond.

De sluiting van deze weg betekent echter dat de weg nu door een oud gedeelte loopt, in erbarmelijke omstandigheden en behoorlijk gevaarlijk, aangezien de vallende rotsen constant zijn.

De golven zin massief, snel en met rotsachtige in en outs, wat nog uitdagender wordt als de deining groot is.

Seixal

Een van onze favoriete plekken om te surfen op Madeira, ook goed geschikt voor beginners! 

Omdat de golven om de steiger heen moeten om hier te breken, moet je er alleen heen als de zee wat ruiger is.

Van het zwarte zand tot de enorme kliffen en, in de verte, de Véu da Noiva waterval vormen een fenomenaal decor voor deze surfspot.

Als je hier komt en er zijn geen golven, kun je in ieder geval fantastische foto’s maken!

Beste stranden Madeira

Contreiras

Contreiras is een echt ondiep rotsrif dat een aantal zeer coole barrels heeft op enorme winterse golven. Contreiras is niet voor bangeriken en heeft in zijn tijd surfboarden en botten gebroken. Als je het aandurft, is de beloning mooie barrels en een snelle golven die ons een beetje doet denken aan een Europese Uluwatu.

Fajã da Areia

Van alle surf plekken op Madeira, behalve die van Seixal, is deze “vriendelijker” omdat ze, ondanks het breken over rotsen, niet zo agressief overkomen.

De golven, zijn redelijk sterk, zijn over het algemeen lang en goed om te kunnen surfen.  Maar laat je er niet door misleiden. Ook hier zie je af en toe zie gebroken surfboards haha.

Porto Santo - een heel ander eiland!

Porto Santo is het op één na dichtstbevolkte eiland van de Madeira eilanden. Volgens ons lijkt het meer op de Canarische Eilanden, met zijn stoffige bergtoppen en zandstranden. Er wordt hier ook goed gesurft, maar het belangrijkste is een zonovergoten vakantie. Beginners voelen zich thuis op Cabeço Beach. Het krijgt goed beschermde golven over een zandbodem. Ook Porto Santo is een mooie spot voor beginners.

Surfen op Madeira

Waar verblijf je als je surft op Madeira?

Madeira staat vol met goede hotels. Het eiland staat zelfs bekend als een van de beste vakantiebestemmingen van Europa. Ook voor surfers zijn er vele mooie mogelijkheden om te verblijven. 

Madeira Surf Camp is het nummer één surfkamp op het hele eiland. Het is eigenlijk een van de weinige opties die geheel gewijd is aan golfsurfen, dus we kunnen het niet genoeg aanbevelen als je informatie wilt over spots en condities. Het hotel is ook ronduit prachtig, ingericht als een Portugese posada met terrassen die uitkijken over de bergen. Je kunt kiezen uit privé tweepersoonskamers of tweelingen.

De Madeira Surf Lodge is gevestigd in São Vicente, dicht bij de meer beginnersvriendelijke golven van de noordkust. Het is een van de beste opties voor wie leert surfen, want de lessen kunnen ter plekke worden georganiseerd en de instructeurs zijn – naar onze ervaring – behoorlijk fantastisch. De kamers zijn huiselijk en gezellig en je wordt het hele verblijf omringd door weelderige laurierbossen. Zeker een aanrader!

Gun jezelf wat luxe in dit viersterrenhotel aan de schitterende Churchill Bay. Van hieruit kan je gemakkelijk de zuidkust bereiken, en je kunt ook helemaal naar het westen varen. Bij terugkomst kunt u zich verheugen op een prachtig zwembad omringd door hoge vulkanische kliffen en moderne kamers met grote, pluchen bedden.

Surfen op Madeira

Beste moment om te surfen op Madeira

De winter is de beste tijd om te surfen op Madeira. Vooral december en januari krijgen de volle laag van de sterkste NW-zwellen die de beste rechtse point-breaks op het eiland, vooral Jardim do Mar, in vuur en vlam zetten. Het surfseizoen loopt echter van september tot maart, en ook buiten die tijd hebben we geweldige golven gescoord. In de zomer zijn er kleinere golven en kunnen spots als Madalena do Mar en Porto Santo zich goed uiten voor beginners. Geen wetsuits nodig in de warmere maanden (maart-oktober). Neem een 2mm of 3/2 max mee voor de winter. Laarzen kunnen chill zijn om in en uit Madeira’s overwegend rotsachtige baaien te komen.

Surfboarden verhuur Madeira

Het is niet zo gemakkelijk om surf spullen op Madeira te krijgen als op het vasteland van Portugal. Maar het is nog steeds niet moeilijk. Madeira Surf Center is de beste optie aan de noordkust. Ze zijn aangesloten bij de Madeira Surf Lodge en bedienen de belangrijkste stranden onder de kliffen rond São Vicente. Orlando Pereira heeft een surfschool bij de peelers van Jardim do Mar, maar we weten niet zeker of zij ook aan surf boarden verhuur doet – misschien moet je hier per se een echte les boeken.

Beste hotels en resorts in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *