Beste Levada wandelingen op Madeira

Beste Levada wandelingen op Madeira

Als je op zoek bent naar de beste Levada wandelingen op Madeira, dan ben je hier aan het juiste adres. Madeira is een van de Europese topbestemmingen voor wandelavonturen in de buitenlucht.

Er is een overvloed aan vlakke en gemakkelijke levada wandelingen op Madeira. Maar voor alle duidelijkheid, wat wordt er precies bedoelt met Maderia Levada’s?

Het woord levada is een Portugees woord dat een irrigatiekanaaltje betekent. Levada’s zijn eigenlijk een reeks paden die de route van irrigatiekanalen volgen en meestal omgeven zijn door bos.

Deze Levada wandelingen op Madeira zijn zo mooi dat ze erg populair zijn geworden. Nu wagen mensen zich naar het eiland, alleen maar om deze mooie wandelingen te maken. 

Bekijk deze 17 mooiste Levada’s op Madeira voor uw volgende wandelvakantie op Madeira.

Beste Levada wandelingen op Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Inhoudsopgave

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Levada das 25 Fontes, PR6

Dit is de beroemdste levada wandeling van Madeira. De 25 fontes wandeling, gelegen in de vallei van Rabaçal, staat bekend om de levada maar ook om de 25 watervallen onderweg.

Beste wandelingen op Madeira
Beste wandelingen op Madeira - Levada das 25 Fontes

Dit is de perfecte wandeling als u wilt ontdekken wat Madeira allemaal is. U rijdt de bergen in, helemaal naar Rabaçal, waar u uw voertuig kunt parkeren en de wandeling kunt beginnen.

Aan het begin volgt u de weg naar beneden en neemt u het wandelpad. U loopt door het bos helemaal tot aan de levada.

Zodra u de levada bereikt, wordt het pad veel smaller, zodat u veel zult moeten stoppen om mensen te laten gaan en omgekeerd.

De watervallen liggen allemaal langs het pad, maar de indrukwekkendste is veruit de laatste, genaamd Lagoa das 25 Fontes.

Het is absoluut prachtig. Er zijn veel rotsen en het is in de schaduw, waardoor het een geweldige plek is voor een picknick.

Daarna kunt u terug naar de auto.

Beste wandelingen op Madeira - Levada das 25 Fontes

Een ander alternatief voor deze populaire wandeling is het boeken van een rondleiding met gids. De gids komt u bij uw hotel ophalen en brengt u naar de parkeerplaats.

U stopt onderweg bij een plaatselijk café waar u een broodje kunt krijgen als u dat nog niet heeft.

De gids loopt dan de hele weg met u mee. Hij zal stoppen om u informatie te geven over de lokale fauna en flora en zal u alles uitleggen wat u moet weten over de levadas.

Als u voor de rondleiding kiest, gaat u niet helemaal terug naar de parkeerplaats. In plaats daarvan neemt u een ander pad naar beneden en haalt de chauffeur u op. Bekijk de tour hieronder.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 9km (loopafstand vanaf de parkeerplaats niet inbegrepen)
 • Gemiddelde looptijd – 2 uur (enkele reis)
 • Helling – 300 meter
 • Startpunt – ER110
 • Soort route – Heen en terug
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk tot gemiddeld
 • Aanbevolen starttijd – Zorg ervoor dat u rond 8 uur begint. Deze wandelroute op Madeira is op sommige punten erg smal. Vanaf 9.00 uur komen er tourbussen aan en dit veroorzaakt lange wachtrijen langs het pad omdat er op sommige plaatsen maar één persoon tegelijk kan passeren.
 • Wat mee te nemen – Water, camera en een snack. Er is een café aan het begin van de wandeling, maar het eten hier is niet echt lekker en ook veel te duur.
 • Afstand van Funchal – 1 uur rijden

Tour Levada das 25 Fontes

Levada do Caldeirão Verde, PR9

Levada do Caldeirão Verde is een van de prachtigste wandelingen op Madeira, vol golvende beboste toppen.

Het pad begint in het Queimadas Bospark en wordt beschouwd als een heen-en-terug route. Vanuit Funchal moet u ongeveer 45 minuten rijden naar het beginpunt van de Levada Do Caldeirão Verde route.

Levada do Caldeirão Verde rondreis Madeira
Beste wandelingen op Madeira

Aan het begin van de route staan een paar mooie huisjes en een café.

Allereerst vraagt u zich misschien af wat Levada is, u zult het veel horen. Levada’s komen overal op Madeira voor en zijn oude irrigatiekanalen.

Veel van de beste wandelingen op Madeira volgen deze Levada’s. 

Dit is een van die wandelingen op Madeira die continu iets moois te bieden heeft. 

Levada do Caldeirão Verde Wat te doen madeira

Naast opvallende, weelderige bosrijke berggezichten zijn er een paar watervallen, tunnels die de heuvels doorsnijden, en kolkende beekjes. 

Wat u ook doet, onderschat deze wandeling niet! U moet uitgerust zijn met stevige wandelschoenen, een regenjas, een zaklamp (of telefoon) en voldoende water.

Als u tussen november en februari (het regenseizoen van Madeira) komt, wees dan gewaarschuwd dat het pad erg modderig zal zijn! 

Met veel heuvels kan deze wandeling ongeveer 6 ½ uur duren, afhankelijk van hoe snel u gaat (en hoeveel foto’s u neemt).

Er zijn echter geen overdreven steile stukken, dus de meeste mensen zullen van deze wandeling kunnen genieten.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 12km
 • Gemiddelde looptijd – 4 uur
 • Helling – 100m
 • Soort route – heen en terug: Dat betekent dat je, als je bij je auto wilt uitkomen, de hele route terug moet lopen, een taxi moet nemen, een tweede auto moet laten wachten of de route in tweeën moet knippen zoals wij deden. Wij begonnen onze wandeling in Porto da Cruz en volgden de route tot aan het uitzichtpunt Boca do Risco. Na wat relaxen en genieten van het uitzicht keerden we om en wandelden terug naar onze auto. Zo werd de totale wandelafstand ook 13 km.
 • Moeilijkheid – Gemakkelijk. De Levada do Caldeirão Verde is een van de populairste wandelroutes op Madeira, niet alleen vanwege zijn schoonheid. Maar ook omdat er bijna geen helling is gedurende de hele route. Er zijn wel een paar tunnels, dus een item dat u absoluut moet meenemen is een goede zaklamp of hoofdlamp. Soms kan het plafond in de tunnel vrij laag zijn en na een regenachtige dag zijn er zeker een paar plassen, dus kijk uit waar je stapt!
 • Parkeerterrein – Parque Florestal das Queimadas. Het is een betaalde parkeerplaats. Voor een hele dag betaal je €3

Levada do Caldeirão Verde via een Tour

Levada dos Cedros, PR14

Als u op zoek bent naar gemakkelijke levada wandelingen op Madeira, probeer dan de Levada dos Cedros wandeling. De wandeling begint bij Fanal Yhis en is ontspannend en sprookjesachtig in zijn omgeving.

Beste Levada wandelingen op Madeira - levada dos cedros
Beste Levada wandelingen op Madeira - levada dos cedros

Ga naar de regionale snelweg E.R. 209 bij de parochie Ribeira da Janela om de wandeling te vinden. De Levada dos Cedros is gebouwd in de 17e eeuw, dus u bevindt zich niet alleen in de natuur, maar ook in de geschiedenis. 

De omgeving van Fanal is een kleine vulkanische holte die het landschap heeft bepaald dat u nu ziet. Het pad leidt u door weelderig bos tot u wordt beloond met een prachtige waterval.

Er is een spectaculaire waterval met meerdere niveaus, een ideale plek om je af te koelen en een duik te nemen. 

Deze wandeling is veilig, met leuningen overal waar er een afdaling is. Deze Madeira levada wandelingen kunnen modderig worden na regen, dus zorg ervoor dat u altijd wandelschoenen draagt.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 7.2km
 • Gemiddelde looptijd – 3 uur
 • Helling – 250 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk tot gemiddeld
 • Startpunt – Fanal Yhis

Levada Do Barreiro, PR4

Levada Do Barreiro is een van de makkelijkste Levada wandelingen in de buurt van Funchal. Om deze wandeling te beginnen neemt u de regionale weg 202 naar Pico do Areeiro. 

Beste Levada wandelingen op Madeira - Levada Do Barreiro , PR4 (1)
Beste Levada wandelingen op Madeira - Levada Do Barreiro , PR4 (1)

Deze route biedt panoramische uitzichten over de Rieira de Santa Luzia vallei en Funchal.

Dit is wat mensen het meest aantrekt in deze Levada bij Funchal. Omdat het een gemakkelijke, vlakke wandelroute is, is deze perfect om met jonge kinderen te verkennen.

Het pad van begin tot eind is grotendeels dalend.

Op deze wandeling ligt Poço da Neve op de voorgrond. Deze 8 m diepe iglo dateert uit 1813 en werd gebruikt om ijs op te slaan in de winter. Een stukje geschiedenis van Madeira tussen de prachtige natuurlijke uitzichten.

Informatie wandeling:
 • Afstand: 5.2km
 • Gemiddelde looptijd – 2 uur en 10 minuten
 • Helling – 675 meter (voornamelijk naar beneden)
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk

Wandeling van Levada do Moinho naar Levada Nova (waterval wandeling!), PR7

Als u zoekt naar wandeling op Madeira met een waterval, dan is dit de Levada do Moinho wandeling voor u. Dit is een van de gemakkelijke levada wandelingen op Madeira, omdat hij wordt ondersteunt door trappen.

Dit is ook een van de wandelingen op Madeira waar onderweg van alles te zien is.

Beste wandelingen op Madeira - Levada do Moinho

Deze wandeling begint bij de Kerk van de Lombada. Op Lombada da Ponta do Sol. Aan het begin van deze wandeling wordt u getrakteerd op het traditionele boerenlandschap van Madeira en uitzicht op het nabijgelegen dorp.

De hoogtepunten van veel wandelingen op Madeira zijn de watervallen. Deze levada waterval is super indrukwekkend en is uitgehouwen in twee imposante rotswanden. Je kunt zelfs over een loopbrug achter de waterval lopen!

Dit is een populaire Levada wandeling, dus het kan behoorlijk druk worden. Voor een meer besloten wandeling moet u vroeg op pad gaan om de drukte te vermijden. 

Het is ook belangrijk voorzichtig te zijn op bepaalde delen van het pad. Sommige Levada’s langs de klif hebben geen leuningen, dus u moet voorzichtig zijn en langzamer gaan op deze delen.

Ook hier moet u een zaklamp meenemen om u door de 200 meter lange tunnel te loodsen.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 9km
 • Gemiddelde looptijd – 3 uur
 • Helling – Er is slechts 150 meter stijging. Als u begint bij de Levada do Moinho zal dit halverwege het pad enkele trappen zijn. Als u begint bij de hoger gelegen Levada Nova zult u door de straten van het plaatselijke dorp omhoog moeten klimmen.
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk. Het pad is de hele tijd rechttoe rechtaan en er is één tunnel waar je doorheen moet. Op de bovenste levada is er voor de meeste delen geen railing, maar het pad is breed genoeg. Mensen met ernstige hoogtevrees of hoogtevrees kunnen hier problemen hebben.
 • Soort route – Rondje
 • Parkeerplaats – Igreja da Lombada da Ponta do Sol. De wandeling begint achter de kerk en zo begint u eerst met de Levada do Moinho en eindigt u met de Levada Nova.

Levada do Furado – Ribeiro Frio – Portela, PR10

Deze Levada do Furado wandeling op Madeira begint in Ribeiro Frio en zou een van de eerste zijn die werd aangekocht om de landbouwgronden van Porto da Cruz te bevloeien. Het contract voor deze Levada zou in 1822 zijn getekend, dus het is een historische wandeling.

Beste Levada wandelingen op Madeira
Beste Levada wandelingen op Madeira

Dit is een andere Madeira wandeling die u door het Laurissilva bos voert. De route is omgeven door laurier, laurierbomen en Madeira mahonie, om maar een paar soorten flora te noemen.

Tot de hoogtepunten van deze Levada-wandelroute behoren het zien van het vuurgoudhaantje (de kleinste vogel van Madeira), de groene omgeving van de Laurissilva, de watervallen en tunnels.

Informatie wandeling:
 • Afstand: 11km
 • Gemiddelde looptijd – 5 uur
 • Helling – 235 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Gemiddeld

Levada do Furado – Ribeiro Frio – Portela, PR10 Tour

Wil je meer leren over het gebied? Bekijk dan nu de privé tour. 

Powered by GetYourGuide

Levada do Rei, PR18

Levada do Rei is een van de niet te missen Levada wandelingen op Madeira. Gelegen in het noorden van Madeira in Santana volgt deze wandeling de Riberio Bonito stroom door het oerwoudachtige Laurissilva bos.

Beste Levada wandelingen op Madeira - Levada do Rei pr18

Met deze wandeling loopt u dwars door een UNESCO Natural World Heritage Site, en u zult versteld staan van uw voortdurend indrukwekkende omgeving.

Om deze wandeling te beginnen, moet u naar de waterzuiveringsinstallatie van Quebradas in São Jorge.

Het pad wordt omringd door veel inheemse vegetatie en een verscheidenheid aan panoramische vergezichten en diverse landschappen. 

Je komt door tunnels, dus wees voorbereid (een zaklamp is handig).

Informatie wandeling:
 • Afstand: 5.3km (+5.3.km terug)
 • Gemiddelde looptijd: 3 uur en 30 minuten
 • Hoogte: 37 m
 • Niveau: Gemiddeld

Levada da Rocha Vermelha

Deze wandelroute begint in Calheta en loopt vlak langs de populaire Levada das 25 Fontes. Omdat het in de buurt van een populaire route is, wordt deze Madeira Levada wandeling veel minder druk bezocht.

Ga er vroeg heen en u heeft misschien veel stukken helemaal voor uzelf.

Beste Levada wandelingen op Madeira - Levada da Rocha Vermelha (1)

Op het begin ga je meteen door een lange tunnel waar je een zaklamp voor nodig hebt. Je moet ook je hoofd beschermen, want sommige delen zijn laag.

Het is een lange wandeling, dus onderschat het klimaat niet en kom voorbereid met extra kleding, een waterdichte jas en voldoende water.

Verderop langs het pad zijn er enkele kleine vijvers en watervallen. Dit is een heen en terug wandeling, dus u keert terug langs dezelfde route als waar u vandaan kwam.

Informatie wandeling:
 • Afstand: 17.5 km
 • Gemiddelde looptijd: 6 uur
 • Hoogte: 871 meter
 • Niveau: Gemiddeld

Levada da Rocha Vermelha Tour

Omdat het een minder bekende route is, kunt u soms beter een rondleiding met gids nemen. Door de intimiteit van een privétour komt u meer te weten over de vogels, de flora, de watervallen en de geschiedenis van de tunnels.

Vereda dos Balcões, PR11

Vereda dos Balcões is een van de makkelijkste Levada wandelingen op Madeira. Het pad wordt als gemakkelijk beschouwd omdat het vlak is. Dit moet wel een van de mooiste wandelingen van het hele eiland zijn.

Wat te doen Madeira Ribeiro Frio

De route begint bij snelweg E.R. 103 in Ribeiro Frio en voert langs de Levada van Serra do Faial, een van de mooiste Levadas van Madeira. Na enige tijd komt u bij het meest adembenemende uitzichtpunt.

Bij helder weer is het uitzicht gewoonweg spectaculair. Vanaf het balkon ziet u de hoogste top van Madeira en de Ribeira da Metade-vallei.

Aan de rechterkant ziet u de oceaan en de kliffen van Penha D’Águia.

Op sommige dagen gaan de sluizen van de wolken open en wordt het uitzicht heel mistig, dus controleer zeker het weer voor je gaat.

Neem in ieder geval een waterdichte jas mee, want de wolken kunnen op deze hoogte snel dalen.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 3km
 • Gemiddelde looptijd – 45 minuten
 • Startpunt – ER103, u moet uw auto langs de weg parkeren
 • Soort route – Heen en terug
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk
 • Aanbevolen starttijd – Ik bezocht deze wandeling midden op de dag en de drukte komt en gaat. Er is maar 1 uitkijkpunt, dus na het bereiken ervan gaan de mensen vrij snel weer terug.

Vereda dos Balcões, PR11 Tour

Dit is nog een van de beste Levadas wandelingen op Madeira waar u een privé tour van kunt maken. Klik hier voor de laatste prijzen.

Powered by GetYourGuide

Vereda do Fanal, PR13

Dit is een van de mooiste wandelingen op Madeira, die je door het magische Laurisilva bos laat gaan. Fanal Forest was een van mijn favoriete plekken op het hele eiland en ook al hebben we niet de hele wandeling gedaan, ik heb er zo van genoten om hier te zijn.

 • Tip: Het gebied van het Laurisilva bos is vaak in een dikke mist gehuld en krijgt het hele jaar door veel regen. Als je niet genoeg tijd hebt in je route zou ik de wandeling overslaan en gewoon je auto parkeren op de parkeerplaats van Fanal Forest. Vanaf hier is het slechts 2 minuten lopen naar deze prachtige bomen. Vooral op een mistige ochtend roepen ze een gevoel van pure mist op.
Wat te doen Madeira - Fanal forest
Fanal Forest Porto moniz
Informatie wandeling:
 • Afstand – 5,6km
 • Gemiddelde tijd – 4 uur inclusief extra tijd bij Fanal Forest
 • Startpunt – Parkeerplaats Fanal
 • Moeilijkheidsgraad – Gemiddeld
 • Aanbevolen starttijd – We kwamen aan bij zonsopgang. Hoewel we in het begin geen mist hadden was het toch mooi. De eerste mist begon rond 9 uur te komen.
 • Rijtijd vanaf Funchal – 1 uur. Wees voorzichtig als je dichter bij Fanal Forest komt. De plaatselijke koeien hebben de neiging om op de weg te lopen (vooral ’s morgens) en ze hebben altijd voorrang!

Levada da Ribeira da Janela, PR15

Dit is dus een van de langste Levada wandelingen op Madeira op ons lijstje. Met maar liefst 25 km en ongeveer 11 uur is dit geen gemakkelijke wandeling.

Hij begint in Lamaceiros in Porto Moniz. U moet voorbereid zijn op alle elementen op deze wandeling en voldoende voedsel en water meenemen.

Deze wandeling bestaat uit negen tunnels, waarvan er één 2 km lang is, dus als u niet van donker houdt, laat deze wandeling dan voor iemand anders over. Oh, en het is noodzakelijk een sterke zaklamp mee te nemen.

Dit is een van de beste Levada wandelingen op Madeira voor avonturiers die op zoek zijn naar een moeilijke wandeling. 

Als u wilt backpacken of kamperen op dit pad is dat ook mogelijk, want het is echt een soort wandeling die de hele dag vroeg in de ochtend begint. 

Deze schilderachtige Madeira wandeling biedt uitzicht op de unieke flora en fauna van het eiland. Aan het eind van de wandeling zijn er als beloning voor al die stappen een paar lagunes die diep genoeg zijn om lekker te zwemmen.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 25 km
 • Gemiddelde looptijd – 11 uur
 • Helling – 1,889 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Moeilijk

Levada do Norte

De Serra d’Agua vallei is een van de minder bezochte wandelbestemmingen op Madeira. Hier ligt de Levada do Norte, een prachtige wandeling verscholen in de vallei.

Beste Levada wandelingen op Madeira -

De Levada do Norte is met 75 kilometer een van de langste Levada’s van Madeira. Het is niet mogelijk om de hele Levada in één dag te lopen, maar overnachten kan natuurlijk altijd. 

Hoewel deze Levada do Norte wandeling niet de hele 75 kilometer langskomt, biedt hij wandelaars ongelooflijke overwoekerde landschappen en een prachtige jungle achtige omgeving.

Deze wandelroute begint net onder de Cabo Girão en gaat richting het gebied van Boa Morte.

Tijdens deze drie uur durende wandeling loopt u langs grasvelden, plantages en kleine dorpjes.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 8.9 km
 • Gemiddelde looptijd – 3 uur
 • Helling – 56 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk tot gemiddeld. 

Bereik het via een tour

Op deze route kunt u veel wilde dieren van Madeira zien, dus veel mensen kiezen voor een wandeling met gids. Lokale gidsen kunnen u informeren over sommige van de lokale soorten en u ook helpen ze te spotten en natuurlijk weten ze hoe ze moeten lopen ;).

Levada do Alecrim

Ook bekend als de ‘Lakes van Madeira’, is dit een van de beste Levada wandelingen op Madeira als u op zoek bent naar watervallen.

Beste wandelingen op Madeira - Levada do Alecrim.

Deze wandelroute begint en eindigt bij Capela de Fátima en gaat naar de lagune van Dona Beja. 

Een van de voordelen van deze wandeling is dat ze voor veel verschillende mensen toegankelijk is. Als u met kinderen reist, is de afstand te overzien en duurt de wandeling niet zo lang.

Ga vroeg op pad voor deze wandeling en u zult echt beloond worden door de vredige sereniteit van de omgeving. 

U moet absoluut zwemkleding en een handdoek meenemen, want u kunt een duik nemen in een aantal watervallen van de route.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 6.7km
 • Gemiddelde looptijd – 2 uur
 • Helling – 39 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk

Bereik het via een tour

Op deze route kunt u veel wilde dieren van Madeira zien, dus veel mensen kiezen voor een wandeling met gids. Lokale gidsen kunnen u informeren over sommige van de lokale soorten en u ook helpen ze te spotten en natuurlijk weten ze hoe ze moeten lopen ;).

Powered by GetYourGuide

Levada Fajã do Rodrigues, PR16

Het noorden van Madeira in São Vicente heeft de prachtige Levada Wandeling PR16. Deze route heeft een andere naam, Levada Fajã da Ama.

Beste Levada wandelingen op Madeira -

Hij begint in Ginjas en leidt wandelaars naar de Ribeira do Inferno. 

Kom zeker met een zaklamp, want deze Levada bevat tunnels. Hoewel het een relatief korte wandeling is in vergelijking met sommige andere op Madeira, moet u op alle omstandigheden voorbereid zijn.

De beloning voor deze wandeling van 3,9 km is een indrukwekkende canyon met een aantal watervallen. Pak een picknick in en geniet ervan aan het eind van het pad voordat u terugkeert.

Ga bij een van de lagunes zitten luisteren naar de natuur en u vergeet helemaal waar u bent. De schoonheid van de Madeira Levadas.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 3.9km (+3.9km terug)
 • Gemiddelde looptijd – 3 uur en 30 minuten
 • Helling – 30 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk tot gemiddeld

Bereik het via een tour

Caminho do Pinaculo e Folhadal, PR17

Deze schilderachtige wandeling volgt twee Levadas, Serra en Norte. De route begint aan het begin van snelweg E.E. 110 richting Paul da Serra.

Beste Levada wandelingen op Madeira Caminho do Pinaculo e Folhadal, PR17

Dit is een van de beste Levada wandelingen op Madeira voor het uitzicht op de São Vicente vallei. Deze wandeling belicht ook de architectuur en het erfgoed van het gebied. Het was een van de openbare paden die de eilandbewoners gebruikten om van de noord- naar de zuidkant van Madeira te reizen. 

Zoals veel wandelroutes op Madeira heeft ook deze route talrijke tunnels om doorheen te lopen. Op een bepaald punt tijdens uw wandeling splitst de Levada zich in tweeën. De Levada do Norte is het kanaal dat wordt gebruikt om de waterkrachtcentrale van Serra d’Água van stroom te voorzien. 

Op bepaalde punten langs de route kunt u de twee hoogste toppen van Madeira zien, de Pico Ruivo en de Pico do Areeiro, die respectievelijk 1861 m en 1817 m hoog zijn.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 15 km
 • Gemiddelde looptijd –  6 uur
 • Helling – 520 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Moeilijk

Levada do Caniçal – Pico do Facho

Als u op zoek bent naar een van de beste Levada wandelingen op Madeira waarbij alle landschappen van het eiland aan bod komen, dan is dit iets voor u. Levada do Caniçal naar Pico do Facho beslaat een reeks vergezichten. Er is de Levada, een kustpad en bergachtig gebied. 

Deze route begint bij de oude tunnel bij Machico die aansluit op Caniçal. Dit is een van de gemakkelijke Levada-wandelingen op Madeira, omdat het pad helder en vlak is. U kunt indrukwekkende uitzichten verwachten op het voormalige walvisvaardersdorp Caniçal. 

In tegenstelling tot veel van deze Madeira Levada paden die in het dichte bos liggen, is deze wandelroute meer blootgesteld. Aan de kust kunt u wat hardere wind verwachten, en tijdens de hete zomermaanden wordt u blootgesteld aan de zon. Zorg voor voldoende water en zonnebrandcrème, want hoewel dit een gemakkelijke wandeling is, moet u de elementen niet onderschatten.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 11 km
 • Gemiddelde looptijd –  4 uur
 • Helling – 18 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk

Lagoa do Vento, PR6.3

Lagoa do Vento is een relatief korte wandeling, maar wel een die hier en daar wat lastig is. Deze wandeling is geschikt voor wie een echt avontuur zoekt. Het is ook een van de verborgen juweeltjes van Madeira.

Dit pad begint bij de eerder genoemde Levada do Alecrim in het prachtige gebied van Rabaçal. U kunt de Levada volgen tot u een pad ziet dat afbuigt naar Lagoa do Vento. Bij deze omweg wordt het pad veel dichter begroeid en op sommige plaatsen glibberig door de overstromende beekjes en watervallen. Zorg voor stevige schoenen en loop voorzichtig. 

Al snel kom je bij de Lagoa do Vento een prachtige lagune tegen. Trek uw zwembroek uit en zoek verkoeling in het water.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 6.7 km
 • Gemiddelde looptijd –  4 uur
 • Helling – 332 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Moeilijk

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *