Fanal Forest is een magisch bos in het noorden van het eiland Madeira. Vaak, maar niet altijd, hangt er mysterieuze mist in het bos tussen de 600 jaar oude bomen, waardoor scènes ontstaan die regelrecht uit een film komen! De gedraaide boomtakken met lagen mos erop hebben zulke interessante vormen dat het bijna lijkt alsof ze leven. Of je nu toerist, amateurfotograaf of beroepsfotograaf bent, je moet Fanal Forest met mist minstens één keer ervaren! Maar met alle verschillende weersomstandigheden op Madeira, moet je geluk hebben om de perfecte omstandigheden te krijgen! Soms is de mist te nat, te dik, of is er helemaal geen mist. In deze blogpost leggen we uit hoe je mist kunt voorspellen bij Fanal Forest. Maar natuurlijk ook wat je kunt verwachten, de beste uitzichtpunten, fotografietips voor Fanal Forest en de wandelingen die je van hieruit kunt maken.

Fanal Forest Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Over Fanal Forest

Het magische Fanal Forest maakt deel uit van het Laurisilva woud, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat om zijn ecologisch belang en schoonheid.

15 tot 40 miljoen jaar geleden was het grootste deel van Zuid-Europa bedekt met dit type laurierbos. Tegenwoordig is het alleen nog te vinden op Madeira, de Azoren en de Canarische Eilanden. Toen ontdekkingsreizigers Madeira voor het eerst zagen, was het grootste deel van het eiland bedekt met het prachtige Laurisilva-woud. Maar tegenwoordig is nog maar 16% van het bos op het eiland over. Het is van groot belang dat deze bossen behouden blijven, omdat ze een belangrijke rol spelen in de hydrologische balans op Madeira. Maar dankzij de UNESCO-status zal het Fanal Forest worden beschermd en nog vele jaren in ongerepte staat blijven, zodat deze eeuwenoude bomen kunnen blijven bloeien.

Naast het mystieke Fanal Forest is het Rabaçcal-gebied rond Fanal vooral bekend om zijn geweldige levada-wandelingen. Een deel van het bos is Vereda do Fanal waar u meer van het prachtige Laurisilva-bos kunt bewonderen. Maar ook Levada dos Cedros en Levada das 25 Fontes zijn beide leuke levada-wandelingen waar u niet alleen het Laurisilva-bos kunt zien, maar ook enkele van de mooiste watervallen van Madeira.

Fanal Forest Madeira

Fanal Forest tours

Om het meeste te leren en te zien van uw bezoek aan Fanal Forest, is het zeer aan te bevelen een tour te boeken. Er zijn verschillende tours naar Fanal forest die u kunt boeken. Al deze tours zijn inclusief vervoer met hotel halen en brengen en gecertificeerde gidsen. U kunt de tour nu reserveren en later betalen, met annulering tot 24 uur van tevoren om een volledige terugbetaling te ontvangen. Hier zijn enkele van de Fanal Forest tours die ik aanbeveel:

Beste Fanal Forest tours

Fanal Forest Madeira
Fanal Forest Madeira

Hoe kom je bij het Fanel Forest

Het Fanal Forest, gelegen aan de noordwestkant van het eiland Madeira, is vrij gemakkelijk te vinden, want het heeft een speciale parkeerplaats met de naam ‘Faial Parking’ op Google Maps. Hier kunt u uw auto parkeren en een paar honderd meter rechtstreeks het bos inlopen of het nabijgelegen uitkijkpunt bezoeken, dat ook slechts een paar honderd meter van de parkeerplaats verwijderd is. Vanaf Funchal doet u er met de auto een uur over.

Beste tijd om naar Fanal Forest te gaan

Het maakt niet echt uit in welke maand je Fanal Forest bezoekt, want het is het hele jaar door perfect te verkennen. Maar, zoals je misschien weet, kan het bos volledig in mist gehuld zijn. Dit creëert een mystieke sfeer en geeft het gevoel alsof je je op een filmset bevindt! Natuurlijk is de mist er niet altijd, maar het is vrij gebruikelijk dat het dit gebied van het eiland, dat 1150 meter boven de zeespiegel ligt, treft. Het kan echter een uitdaging zijn om te weten wanneer de exacte beste tijd is om het bos te bezoeken voor de mist. In het onderstaande gedeelte zal ik proberen uit te leggen hoe je kunt voorspellen of er mist is in Fanal.

Fanal Forest Madeira
Fanal Forest Madeira

Hoe voorspel je de mist bij Fanal Forest

Hoewel het heel moeilijk te voorspellen is wanneer er mist komt in dit gebied, kun je wel een patroon zien in de wolkenbewegingen op de hoogste toppen van het eiland. Het hangt er maar net vanaf hoe laag de wolken hangen, wat je op verschillende weerapps kunt controleren. Houd er rekening mee dat het bos op een hoogte van 1150 meter boven de zeespiegel ligt. Op de weerapps en Madeira webcams kun je een idee krijgen van de actuele weer- en wolkensituatie op het eiland

Wij zijn inmiddels al een paar keer naar Fanal Forest geweest. We gingen vaak ’s morgens en hadden slechts 2 keer geluk met de juiste mistige omstandigheden. Andere momenten van de dag dat we mist hadden was rond de middag. Het is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden per dag. Is het buiig weer op Madeira, dan heb je meer kans op mist bij Fanal Forest. De beste manier om dat te weten is om naar de lucht te kijken en in te schatten of het lage of hoge bewolking is. Als de toppen van Madeira bedekt zijn met wolken, wat tussen de 1700-1800 meter is, heb je kans op mist bij Fanal Forest. Net als veel andere fotografen die naar Madeira gingen voor dit mystieke bos, moet je zo vaak mogelijk gaan. Soms heb je geluk bij de eerste poging, soms moet je meerdere keren terugkomen.

Wat kan je verwachten bij het Fanal Forest

Het oude laurierbos van Fanal ligt in het noordwesten van het eiland Madeira. Het staat bekend om zijn verleidelijke schoonheid en griezelige sfeer. Als u het bos binnengaat, wordt u verwelkomd door een dicht bladerdak van bomen, die het licht filteren en een zachtere, meer etherische gloed produceren. Het voelt buitenaards aan door de dikke laag mos die de bosbodem bedekt en de mist die vaak door het gebied rolt.

Verschillende wandelroutes met verschillende moeilijkheidsgraden zijn te vinden terwijl u door het bos slingert. Er is een route voor iedereen, zowel voor ervaren als beginnende wandelaars. Kijk uit naar de bekende “sprookjesbomen”, dat zijn oude laurierbomen met gedraaide en verwrongen takken die lijken op iets uit een sprookje.

Het Fanal Forest krijgt ’s nachts een heel andere persoonlijkheid. Er ontstaat een mystieke en etherische sfeer wanneer het bos in nevel is gehuld en het maan- en sterrenlicht door de bomen valt. Het is de ideale tijd voor een begeleide nachtwandeling door het bos, waarbij u de magie van het bos in de schemering kunt ontdekken. Zelfs sommige nachtdieren die in het bos voorkomen, zoals uilen of vleermuizen, kunnen voor u zichtbaar zijn.

Kortom, het Fanal Forest is een niet te missen locatie voor bezoekers aan Madeira. Het is de ideale locatie om weer in contact te komen met de natuur en te ontsnappen aan de stress van alledag vanwege de serene schoonheid, de magische sfeer en de eindeloze mogelijkheden voor avontuur. U zult zich ongetwijfeld herboren en geïnspireerd voelen nadat u het Fanal Forest te voet hebt verkend, of u er nu overdag doorheen wandelt of een nachtwandeling met gids maakt.

Fanal Forest Madeira

Geschiedenis van de UNESCO Fanel Forest

Het Laurissilva-woud, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, omvat een deel op het eiland Madeira dat het Fanal Forest wordt genoemd. In dit subtropische woud, dat ongeveer 15.000 hectare groot is, komen verschillende planten- en diersoorten voor. Sommige plantensoorten zijn uniek voor het eiland Madeira. Laurierbomen, de dominante soort in het bos, geven het bos zijn kenmerkende uiterlijk.

De Canarische laurier, de Madeira-laurier en de Laurier zijn enkele van de lauriersoorten die in het Fanal Forst te vinden zijn. Deze hoge bomen, die wel 40 meter hoog kunnen worden, hebben brede bladeren die vocht opnemen uit de hardnekkige mist die het bos bedekt. Door de laurierbomen heeft het bos een bijzondere atmosfeer met een hoge luchtvochtigheid en relatief constante temperaturen gedurende het hele jaar. Varens, mossen en korstmossen, naast andere plant- en diersoorten, kunnen allemaal gedijen in deze omgeving. Talrijke vogelsoorten, waaronder de laurierduif en het Madeira-vuurgoudhaantje, die beide endemisch zijn voor het eiland Madeira, zijn te vinden in het Fanal Forest.

Wandel opties Fanal Forest

Vereda do Fanal

Een van de wandelingen die langs Fanal Forest gaat is Vereda do Fanal. Deze wandeling van 11 kilometer enkele reis voert langs het Paul da Serra plateau en eindigt bij Posto Florestal Fanal. Omdat het een point-to-point wandeling is, betekent dit dat je ofwel de weg terug moet wandelen, een taxi moet nemen naar je auto of moet liften. Je begint deze wandeling langs de ER209 bij het PR13 bord voor Vereda do Fanal. 

Maar je kunt ook een tour boeken voor Vereda do Fanal en dan hoef je je geen zorgen te maken over vervoer, want daar wordt voor gezorgd!

In het eerste deel volg je een bospad met hier en daar een trap, afgewisseld met het ongelooflijke uitzicht op de Rabaçal-vallei. De boomtakken zorgen voor een natuurlijke beschutting tegen de zon en zijn een welkome afwisseling van de open plekken op het pad. 

Wanneer u de laatste twee à drie kilometer van de wandeling ingaat, ziet u een kleine verandering van omgeving. De paden worden nu begeleid door de typische Ocotea Foetens, ook bekend als Stinkhoutboom, de betoverende en beroemde Fanalboom met gedraaide boomtakken.

U eindigt de Vereda do Fanal wandeling dan op de heuvel die uitkijkt over het Fanal bos beneden.

Lees hier alles over PR 13 – Vereda do Fanal

Alleen na zware regenval ontstaat een meertje iets verderop in het Fanal Bos. Dit Fanal meer, ook bekend als Lagoa do Fanal, lijkt wel een spiegel en zorgt voor prachtige weerspiegelingen. Het is perfect om foto's te maken of te picknicken. Je kunt rond het meer lopen en je vindt er dezelfde verwrongen bomen als in Fanal Forest zelf. We vonden het leuk om hier wat foto's te maken en te spelen met de reflecties. Hieronder een van de resultaten van onze shoot hier en een luchtfoto van de vijver.

Wandeling van Levada dos Cedros naar Fanal Forest

De Levada dos Cedros wandeling volgt een levada door een van de mooiste bosgedeelten op Madeira tot u uiteindelijk een ongelooflijke waterval bereikt! De totale afstand van de wandeling heen en terug is ongeveer 12 kilometer, met verschillende bezienswaardigheden onderweg. Afhankelijk van de tijd die u bij de watervallen doorbrengt, hoe vaak u pauzeert enz. kunt u de Levada dos Cedros wandeling in ongeveer 3 – 4 uur doen.

Lees hier de volledige blogpost over de wandeling.

Fanal Forest uitzichtpunt

Zodra u de heuvel oploopt naar de top, hebt u een prachtig uitzicht over het Fanal Forest aan de ene kant en over Seixal en de oceaan aan de andere kant. Dit uitzicht kan volledig veranderen, afhankelijk van het weer. Soms zagen we alleen een zee van wolken in plaats van de oceaan met een heldere hemel boven ons, een andere keer zaten we letterlijk in de wolken en was er helemaal niets te zien. Daarom is dit zo’n interessant deel van Madeira. Steeds andere weersomstandigheden waardoor het gebied elke keer weer een andere ervaring oplevert als je het bezoekt.

Fanal Forest meer

Alleen na zware regenval ontstaat een meertje iets verderop in het Fanal Bos. Dit Fanal meer, ook bekend als Lagoa do Fanal, lijkt wel een spiegel en zorgt voor prachtige weerspiegelingen. Het is perfect om foto’s te maken of te picknicken. Je kunt rond het meer lopen en je vindt er dezelfde verwrongen bomen als in Fanal Forest zelf. We vonden het leuk om hier wat foto’s te maken en te spelen met de reflecties. Hieronder een van de resultaten van onze shoot hier en een luchtfoto van de vijver.

Fanal Forest Madeira

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *