Pico do Arieiro is de op twee na hoogste top van het eiland Madeira en is een van de populairste plekken voor zonsopgang. Elke ochtend verzamelt zich een menigte om de zon door de dikke wolkenzee te zien breken, die een ongewone sfeer creëert. Het uitzichtpunt is het begin van de beroemde wandelroute: Pico do Arieiro naar Pico Ruivo, een van ’s werelds beste dagwandelingen.

Pico do Arieiro

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Pico do Arieiro tips

Wij bezochten Pico do Arieiro meerdere keren, zoals voor zonsondergang, zonsopgang, overdag en om te wandelen. In deze blogpost zal ik al mijn tips en details met je delen over alles wat je moet weten om te genieten van alles wat Pico do Arieiro te bieden heeft.

Beste Pico do Arieiro tours

Pico do Arieiro

Hoe kom je bij de Pico do Arieiro

Er zijn een paar verschillende manieren om de top te bereiken. De meest voor de hand liggende manier is om met een auto naar boven te rijden, maar wanhoop niet als u geen eigen auto heeft. De Pico do Arieiro zonsopgang droom is nog steeds levend.

  • Zelf rijden: Een van de redenen dat het zo populair is, is dat het vanuit Funchal slechts 30 minuten rijden is naar de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het slechts 2 minuten lopen naar het belangrijkste uitkijkpunt voor de zonsopgang. Als de zon in augustus om half acht opkomt, kunt u net voor zevenen uit bed rollen en nog steeds de beste zonsopgang van Madeira meemaken zonder dat u zich in het zweet hoeft te werken!
  • Taxi: De taxi naar Pico do Arieiro kost ongeveer 40 euro enkele reis vanuit Funchal.
  • Pico Transfers: De beste manier om deze wandeling te doen… boek een transfer van beide kanten van de wandeling zodat je niet heen en weer hoeft te lopen: Pico to Pico Hike Transfer. U kunt uw data in de kalender hieronder zetten om uw transfer vanaf beide kanten van de wandeling te boeken.
Pico do Arieiro

Pico do Arieiro met een gids

Als u een gids wilde voor deze wandeling, is er een voordelige tour inclusief halen en brengen: Pico to Pico Guided Hiking Tour. De tour guide zal veel vertellen over de geschiedenis van Madeira en natuurlijk ook alles over de omgeving. Ohja.. je hebt ook nog is handig iemand om je heen die de weg kent. 

Pico do Arieiro

Hoe kom je bij de Pico do Arieiro

Pico do Arieiro Kaart: Ik heb de pin op Google Maps hieronder geplaatst om u de exacte locatie van het uitzichtpunt Pico do Arieiro te tonen, zodat u uw route kunt samenstellen vanaf waar u zich bevindt.

Tips voor de zonsopgang op de Pico do Arieiro

Het is moeilijk om te weten wat je kunt verwachten als je voor het eerst naar Pico do Arieiro gaat, dus ik hoop dat dit helpt. Dit zijn de dingen die je moet weten als je naar boven gaat voor de zonsopgang.

  • Hoe laat de zon ook opkomt, ga er minimaal 30 minuten eerder heen, zo niet langer. De gloed begint ruim voor de officiële tijd van zonsopgang. De gloed op de wolken is prachtig en toen ik er was, wachtte iedereen een half uur en klapte toen de zon eindelijk boven de horizon uitkwam om de dag te beginnen!
  • Er zijn een café en een informatiecentrum, waar u zult parkeren. Van daaruit gaan de meeste toeristen naar het heuvelgebied dat rechtstreeks op de zon uitkijkt. Dit uitzichtpunt heet Miradouro Juncal en staat op Google Maps. Ik zal in detail ingaan op de verschillende uitzichtpunten in de sectie hieronder, maar in principe is dit een goede plek om het avontuur te beginnen. Het is gemakkelijk omdat het een veilige en zeer korte wandeling is vanaf de parkeerplaats en dan heb je goed zicht op waar de zon zal opkomen. Het is echter niet de meest epische plek van de twee opties. Miradouro do Ninho da Manta is echt interessant bij zonsopgang omdat je de smalle paden hebt, het balkon uitkijkpunt, en veel unieke richels terwijl Miradouro Juncal meer een gewoon heuvel uitkijkpunt is.
  • Het kan een goed idee zijn om de zonsopgang bij Miradouro Juncal te bekijken en dan de wandeling naar Pico Ruivo te doen, of in ieder geval het pad in die richting te volgen en de Miradouro do Ninho da Manta te verkennen.
  • Ik dacht dat het kouder zou zijn dan het was. Ik droeg een broek, een muts en een donsjack, maar had het nooit koud en trok alle lagen uit zodra de zon opkwam. Ik had verwacht dat het erg fris zou zijn, maar het was mild. Als het een winderige dag is kan het anders zijn.

Onze zonsopgang op de Pico do Arieiro was prachtig. Omdat het onze eerste keer was, keken we met ongeveer 100 andere mensen naar de zonsopgang boven de wolken bij Miradouro Juncal. De wolken dreven niet helemaal door de valleien zoals ze soms doen, maar het was toch een bijzondere ochtend. Nadat de zon was opgekomen, gingen we terug naar het informatiecentrum en maakten we een kort uitstapje naar Ninho da Manta om het Balkon te bekijken, dat qua vorm veel lijkt op het uitzichtpunt bij Vereda dos Balcoes.

Pico do Arieiro
Pico do Arieiro

Beste uitzichtpunten en locaties op de Pico do Arieiro

Miradouro Juncal: Dit is het klassieke uitkijkpunt vlakbij de parkeerplaats. Het kijkt uit op de oceaan, direct naar de plek waar de zon opkomt. Bij zonsopgang zijn er honderden mensen op deze heuvel verzameld om de zon boven de wolken te zien opkomen. Het is erg veilig en er lopen onverharde paden rond het uitkijkpunt. Het is slechts 5 minuten lopen van de parkeerplaats en het informatiecentrum, daarom kiezen de meeste mensen dit uitkijkpunt voor de zonsopgang.

Pico do Arieiro

Miradouro do Ninho da Manta

Dit uitkijkpunt heeft een balkon dat uitkijkt over de vallei. Hoewel het niet direct op de zon gericht is, kun je de zonsopgang vanaf dit balkon meemaken. Het mooie van dit uitkijkpunt is dat de meeste toeristen niet de moeite nemen om 1,2 km te lopen van de parkeerplaats naar het balkon, zodat je honderden mensen hebt bij Miradouro Juncal en bijna niemand bij Ninho da Manta.

Het pad naar Ninho da Manta is wat interessanter met een smal pad van stenen treden en een onverhard pad dat zich in, onder en rond de formaties van de berg slingert. Handrails houden je veilig, maar het blijft een beetje een avontuur.

Voor fotografie zou ik dit uitkijkpunt kiezen, want er zijn veel richels, uitsteeksels, het balkon, en veel verschillende hoeken op de trap en het pad. Miradoura Juncal keek direct naar de zon maar bood wat minder op de voorgrond en was wat meer een vlak tafereel. Beide waren prachtig, maar ik geef gewoon wat advies aan collega-fotografen die misschien maar één kans hebben op een zonsopgang op de Pico do Arieiro.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Zonsondergang op de Pico do Arieiro

Wie niet graag vroeg opstaat, kan op de Pico do Arieiro een magisch uitzicht krijgen als de zon ondergaat en de top van de wolken verlicht voordat hij eronder duikt. Het is zelfs zo dat de belichting bij zonsondergang vaak beter is, omdat de wolken een zachtere gloed hebben voordat de zon onder hun dikke laag duikt, dan wanneer het harde ochtendlicht er snel bovenuit schiet.

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro webcam checken - altijd doen voordat je gaat!

Voordat je de reis naar Pico do Arieiro maakt, wil je misschien de webcam bekijken. U kunt de webcam van Pico do Arieiro bekijken door hier te klikken. Als u voor zonsopgang gaat, ziet u natuurlijk niet veel op de webcam, maar als u voor zonsondergang gaat, kan het erg handig zijn. De webcam wordt elke vijftien minuten bijgewerkt, zodat u een duidelijke indicatie kunt krijgen van de weersomstandigheden op de top voordat u helemaal over het eiland rijdt.

Het bekijken van de webcam wordt belangrijk als je bedenkt dat veel mensen hopen op een zonsondergang of zonsopgang boven een zee van wolken. Op veel dagen zijn er echter geen wolken en kun je teleurgesteld worden. De andere belangrijke reden om de webcam te checken voordat u komt, is dat het weer aan de andere kant van het eiland dramatisch verschilt. Als het aan de ene kant regent en bewolkt is, kan het aan de andere kant perfect zonnig zijn. Het kan dus een goed idee zijn om te controleren of het somber en regenachtig is voordat u van de zonnige kant van het eiland naar de doemkant gaat.

Beste moment om de Pico do Arieiro te bezoeken

Er zijn een paar dingen die u moet overwegen wanneer u Pico do Arieiro moet bezoeken. De belangrijkste factoren zijn: Tijd van de dag, tijd van het jaar, weer.

Tijdstip van de dag: Zonsopgang en zonsondergang zijn de populairste tijden om Pico do Arieiro te bezoeken. De zon boven de zee van wolken zien opkomen of onder de wolken zien zakken en ze in brand zien staan is echt een bucket-list spektakel dat je je voor altijd zult herinneren. Alles is magischer tijdens het gouden uur.

Als u midden op de dag komt, zult u te maken krijgen met de hitte van de zon als u wandelt of het gebied verkent. In de ochtend kan het koud zijn, maar niet ijskoud. Met een goede jas en broek zult u het op de top wel redden.

Tijd van het jaar: Omdat Madeira het hele jaar door een gematigd klimaat heeft, is er geen goede of slechte tijd van het jaar als je kijkt naar het weer. Ik bezocht het eiland in de late zomer en de lente en had een mix van humeurig weer en prachtige zonnige dagen. De maanden september, oktober en november zijn meestal veel rustiger op Madeira, dus als u de drukte wilt vermijden, denk dan eens na over een reis in die maanden.

Type weer: Zoals hierboven vermeld moet je het nooit belachelijk koud of warm hebben op Madeira, maar de middagzon tijdens het wandelen kan voor sommigen een beetje veel worden. De ochtendkou tijdens de zonsopgang is voor de meesten mild genoeg. Het zijn echter de wolken die het belangrijkste deel van de ervaring vormen, dus doe uw best om een bezoek te brengen wanneer het wolkendek een witte laag door de bergen trekt voor een unieke ervaring.

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro naar Pico Ruivo wandeling

De bekendste wandeling op het eiland Madeira, ook wel “Pico to Pico” genoemd, gaat van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (PR1). Deze tunnelroute voert wandelaars door donkere tunnelgangen, langs onheilspellende trappen en bochtige, rotsachtige paden. Het wordt aanbevolen om voor zonsopgang bij Pico do Arieiro aan te komen voordat u aan de wandeling naar Pico Ruivo begint, met 1.862 meter het hoogste punt van Madeira. Als u terugkeert naar Pico do Arieiro, hebt u een verticale kilometer gewonnen, want er is een stijging van 550 meter in beide richtingen.

Door de hoogte van Madeira en de weerspatronen is het gebruikelijk dat u zich boven de wolken bevindt als u tussen de toppen reist, wat een verbazingwekkend fenomeen is. Met zijn steile hellingen is deze wandeling een adrenalinevolle uithoudingstest. Dit is naar mijn mening zonder twijfel een van de beste officiële dagwandelingen ter wereld. Het wordt het hoogtepunt van uw reis naar Madeira als u de uitdaging aandurft, dat garandeer ik u.

Klik hier voor onze volledige blogpost over de wandeling: Wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *