Pico Ruivo is het hoogste punt op het eiland Madeira in Portugal op 1.862 m boven de zeespiegel. Met zijn panoramische uitzicht op de omliggende bergketens is het een populair uitkijkpunt geworden voor zowel zonsopgang als zonsondergang. Het is echter niet eenvoudig om de top van de Pico Ruivo te bereiken, want er zijn verschillende wandelmogelijkheden. Genieten van het gouden uur op de top van Pico Ruivo is een van de niet te missen activiteiten op Madeira.

Pico Ruivo

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Pico Ruivo - alles wat je moet weten!

In deze blogpost deel ik alles wat je moet weten over de top van de Pico Ruivo, het hoogste punt van het eiland Madeira. Wij zijn naar Pico Ruivo geweest vanuit meer dan tien verschillende wandelingen en richtingen. Lees verder om alles te weten te komen over Pico Ruivo.

Beste Pico do Arieiro tours

Pico Ruivo

Hoe kom je bij de Pico Ruivo

Er zijn verschillende manieren om naar Pico Ruivo te gaan, het hoogste punt op Madeira. Het belangrijkste is dat alle opties een stukje wandelen inhouden. U kunt niet met de auto naar dit uitzichtpunt rijden, dus trek uw wandelschoenen aan als u de top wilt bereiken.

 1. ACHADA DO TEIXEIRA NAAR PICO RUIVO: De populairste zonsopgang is die vanaf Achada do Teixeira, omdat deze de kortste is en de minste helling kent. De parkeerplaats van Achada do Teixeira ligt op slechts 2,5 kilometer van de top van Pico Ruivo, zodat u de top gemakkelijk in 30-45 minuten kunt bereiken.
 2. PICO DO ARIEIRO NAAR PICO RUIVO: Deze route is veel technischer en zwaarder. Met 800 m stijging op de heenweg en een totale afstand van 11 km zal deze wandeling uw uithoudingsvermogen op de proef stellen.
 3. ENCUMEDA NAAR PICO RUIVO: Deze route is 10 km enkele reis van Encumeda naar Pico Ruivo, dus zoals u zich kunt voorstellen is hij minder populair, maar als u gewend bent aan langere wandelingen kan het een geweldig alternatief zijn.

Pico Ruivo Kaart: Ik heb de pin op Google Maps hieronder geplaatst om u de exacte locatie van het uitzichtpunt Pico Ruivo te tonen, zodat u uw route kunt maken vanaf waar u zich bevindt.

Pico do Arieiro naar Pico Ruivo wandeling

De bekendste wandeling op het eiland Madeira, ook wel “Pico to Pico” genoemd, gaat van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (PR1). Deze tunnelroute voert wandelaars door donkere tunnelgangen, langs onheilspellende trappen en bochtige, rotsachtige paden. Het wordt aanbevolen om voor zonsopgang bij Pico do Arieiro aan te komen voordat u aan de wandeling naar Pico Ruivo begint, met 1.862 meter het hoogste punt van Madeira. Als u terugkeert naar Pico do Arieiro, hebt u een verticale kilometer gewonnen, want er is een stijging van 550 meter in beide richtingen.

Door de hoogte van Madeira en de weerspatronen is het gebruikelijk dat u zich boven de wolken bevindt als u tussen de toppen reist, wat een verbazingwekkend fenomeen is. Met zijn steile hellingen is deze wandeling een adrenalinevolle uithoudingstest. Dit is naar mijn mening zonder twijfel een van de beste officiële dagwandelingen ter wereld. Het wordt het hoogtepunt van uw reis naar Madeira als u de uitdaging aandurft, dat garandeer ik u.

Klik hier voor onze volledige blogpost over de wandeling: Wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

 • Pico Transfer: De beste manier om deze wandeling te doen… boek een transfer vanaf beide kanten van de wandeling zodat u niet heen en weer hoeft te lopen. Begin bij Pico do Arieiro, bereik Pico Ruivo, en wandel dan naar Achada do Teixeira met de Pico to Pico Hike Transfer. U kunt uw data in de kalender hieronder zetten om uw transfer van beide kanten van de wandeling te boeken.
Pico Ruivo
Pico Ruivo

Wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo met een gids

Als u een gids wilde voor deze wandeling, is er een voordelige tour inclusief halen en brengen: Pico to Pico Guided Hiking Tour. De tour guide zal veel vertellen over de geschiedenis van Madeira en natuurlijk ook alles over de omgeving. Ohja.. je hebt ook nog is handig iemand om je heen die de weg kent. 

Pico do Arieiro

Onze ervaring naar de top van Pico Ruivo

Wij deden de wandeling meestal voor zonsopgang en begonnen bij Pico do Arieiro ongeveer een half uur voor zonsopgang en keken naar de stralende hemel tijdens de wandeling naar Pico Ruivo. De beste omstandigheden voor deze wandeling zijn wanneer de wolken binnenkomen en de valleien eronder vullen, wat een mystieke sfeer creëert rond het pad.

Pico Ruivo

De route van 11 km heen en terug omvat bijna een verticale kilometer helling en sommige hellingen zijn serieus steil, zoals de trap op de pas vlak voor Pico Ruivo. Het smalle pad op de klif loopt in en uit tunnels en is echt een uniek kenmerk dat niet op veel wandelingen ter wereld voorkomt. Het maakt deze route echt anders.

Pico Ruivo

De hele wandeling duurt ongeveer 3-4 uur of iets langer als u echt langs de route slentert. Als u voor zonsopgang op Pico Ruivo wilt zijn, moet u twee uur voor zonsopgang vertrekken. Veel mensen kijken naar de zonsopgang bij Pico do Arieiro en beginnen daarna aan de wandeling naar Pico Ruivo.

Pico Ruivo webcam checken - altijd doen voordat je gaat!

Voordat u de reis naar de Pico Ruivo maakt, kunt u de webcam van de nabijgelegen top van de Pico do Arieiro bekijken, waar gewoonlijk soortgelijke wolkencondities heersen, omdat ze dicht bij elkaar liggen en zich op dezelfde hoogte bevinden. U kunt de webcam van Pico do Arieiro bekijken door hier te klikken. Als u voor zonsopgang gaat, ziet u natuurlijk niet veel op de webcam, maar als u voor zonsondergang gaat, kan het heel handig zijn. De webcam wordt elke vijftien minuten bijgewerkt, zodat u een duidelijke indicatie kunt krijgen van de weersomstandigheden op de top voordat u helemaal over het eiland rijdt.

Het bekijken van de webcam wordt belangrijk als je bedenkt dat veel mensen hopen op een zonsondergang of zonsopgang boven een zee van wolken. Op veel dagen zijn er echter geen wolken en kun je teleurgesteld worden. De andere belangrijke reden om de webcam te checken voordat u komt, is dat het weer aan de andere kant van het eiland dramatisch verschilt. Als het aan de ene kant regent en bewolkt is, kan het aan de andere kant perfect zonnig zijn. Het kan dus een goed idee zijn om te controleren of het somber en regenachtig is voordat u van de zonnige kant van het eiland naar de doemkant gaat.

Pico do Arieiro

Beste moment om de Pico Ruivo te bezoeken

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt wanneer je Pico Ruivo moet bezoeken. De belangrijkste factoren zijn het tijdstip van de dag, de tijd van het jaar en het weertype.

 • Tijdstip van de dag: Zonsopgang en zonsondergang zijn de populairste tijden om Pico Ruivo te bezoeken. De zon boven de zee van wolken zien opkomen of onder de wolken zien zakken en ze in brand zien staan is echt een bucket-list spektakel dat u zich voor altijd zult herinneren. Alles is magischer tijdens het gouden uur.
 • Als u het gebied midden op de dag bezoekt, zult u te maken krijgen met de hitte van de zon terwijl u wandelt of het gebied verkent. In de ochtend kan het koud zijn, maar niet ijskoud. Met een goede jas en broek zult u het op de top wel redden.
 • Tijd van het jaar: Omdat Madeira het hele jaar door een gematigd klimaat heeft, is er geen goede of slechte tijd van het jaar als je kijkt naar het weer. Ik bezocht het eiland in de late zomer en de lente en had een mix van humeurig weer en prachtige zonnige dagen. De maanden september, oktober en november zijn meestal veel rustiger op Madeira, dus als u de drukte wilt vermijden, denk dan eens na over een reis in die maanden.
 • Type weer: Zoals hierboven vermeld moet je het nooit belachelijk koud of warm hebben op Madeira, maar de middagzon tijdens het wandelen kan voor sommigen een beetje veel worden. De ochtendkou tijdens de zonsopgang is voor de meesten mild genoeg. Het zijn echter de wolken die het belangrijkste deel van de ervaring vormen, dus doe uw best om een bezoek te brengen wanneer het wolkendek een witte laag door de bergen trekt voor een unieke ervaring.

Zonsopgang Pico Ruivo

Het is moeilijk te weten wat je kunt verwachten als je voor het eerst naar Pico Ruivo gaat, dus ik hoop dat dit helpt. Dit zijn de dingen die je moet weten als je naar boven gaat voor zonsopgang.

 • Hoe laat de zonsopgang ook is, ga minimaal 30 minuten eerder naar de top, zo niet meer. De gloed begint ruim voor de officiële tijd van zonsopgang. De gloed op de wolken is prachtig en toen wij er waren, wachtte iedereen een half uur en klapte toen de zon eindelijk boven de horizon uitkwam om de dag te beginnen!
 • Er zijn verschillende routes naar Pico Ruivo. De populairste zonsopgang is die vanaf Achada do Teixeira, omdat die het kortst is en de minste helling heeft. De parkeerplaats van Achada do Teixeira ligt op slechts 2,5 kilometer van de top van de Pico Ruivo, dus je kunt de top gemakkelijk bereiken in 30-45 minuten.
 • Als u in bent voor een avontuur kunt u vanaf Pico do Arieiro naar de Pico Ruivo wandelen voor de zonsopgang. Je hebt minimaal 1,5-2 uur nodig om Pico Ruivo op tijd voor zonsopgang te bereiken. Zorg voor een hoofdlamp voor die route.
 • Er is een berghut genaamd Casa de Abrigo Pico Ruivo net voor de laatste klim naar de top. Die is niet toegankelijk om te overnachten, maar er is wel schoon drinkwater, een barbecuefaciliteit en toiletten, en je kunt er drankjes kopen aan de bar. Neem dus zeker je eigen snacks mee, maar toiletten en drinkwater zijn allemaal geregeld bij de hut.
 • Wij dachten dat het kouder zou zijn dan het in werkelijkheid was. Wij droegen een broek, een muts en een donsjack, maar hadden het eigenlijk nooit koud en trokken alle lagen uit zodra de zon opkwam. Ik had verwacht dat het erg fris zou zijn, maar het was mild. Als het een winderige dag is kan het anders zijn.
Pico Ruivo
Pico Ruivo

Zonsondergang Pico Ruivo

Wie niet graag vroeg opstaat, kan op Pico Ruivo nog steeds een magisch uitzicht krijgen als de zon ondergaat en de top van de wolken verlicht voordat hij eronder duikt. Omdat Pico Ruivo een panoramisch uitzicht heeft, is het geweldig voor zonsopgang of zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat het na zonsondergang donker zal zijn waarnaar je terug moet wandelen, dus zorg voor een zaklamp.

Pico Ruivo

Hardlopen Pico Ruivo

Liefhebbers van hardlopen zijn op Madeira helemaal in hun element. De community van hardlopers is hier erg sterk en het is niet ongewoon dat een loper je tijdens een wandeling voorbij suist. De route van Pico do Ariero naar Pico Ruivo is een vrij technische trailrun met veel trappen, maar de adrenaline zal er flink van stijgen! Zorg voor een zaklamp voor de tunnels.

Je hoeft geen water mee te nemen, want dat is verkrijgbaar in de berghut Casa de Abrigo Pico Ruivo onder de top van de Pico Ruivo. Het pad heeft ongeveer 800 m stijging voor de 11 km lange terugweg. Het huidige record vanaf 2020 op Strava voor Pico Ruivo naar Pico do Arieiro is 37 minuten van een zeer ervaren loper. Je zult piektijden willen vermijden en net bij zonsopgang willen lopen om drukke paden te vermijden, want het was na 9 uur ’s ochtends behoorlijk druk op het pad.

De berghut op Pico Ruivo

De berghut bij Pico Ruivo staat bekend als Casa de Abrigo Pico Ruivo en is een interessant middelpunt bij de top. Volgens het bord op de voorkant van de berghut is ze gebouwd in 1939. Het biedt nu basisvoorzieningen zoals gratis schoon drinkwater, toiletten en een functionerende bar waar je drankjes kunt kopen. Naar verluidt kunt u niet slapen in de berghut, die in 2019 nieuw werd heropend, hoewel kamperen in de buurt is toegestaan.

Pico Ruivo

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *