De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is de beroemdste wandeling op het eiland Madeira in Portugal. Deze tunnelroute leidt wandelaars langs smalle paden, op en neer langs onheilspellende trappen en door donkere tunnels. Het is een adrenaline gevulde test van uithoudingsvermogen met steile hellingen, waardoor de spieren en kuiten tijdens de tocht flink verbranden. Als u de uitdaging aandurft, beloof ik u dat dit het hoogtepunt van uw reis naar Madeira wordt.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo
Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Gegevens van de wandeling Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

  • Afstand van de wandeling: De totale afstand van de wandeling is 11km heen en terug (heen en terug)
  • Duur van de wandeling: De wandeling kan worden gedaan in ongeveer 3-4 uur, afhankelijk van hoe lang u ontspant en geniet van het uitzicht vanaf de top van de Pico Ruivo halverwege de wandeling.
  • Moeilijkheidsgraad: Dit pad is vrij moeilijk vanwege de bijna 1000m stijging gedurende de hele terugweg. Ik vond het relatief veilig vanwege het goed onderhouden pad inclusief leuningen en ondersteuning. Het is echter vrij technisch met veel treden, ongelijke ondergrond, donkere tunnels en andere factoren die het wat moeilijker maken. Gewone wandelaars zullen het veilig genoeg vinden en een uitdaging, maar niets te gek. Als het je eerste wandeling in een tijdje is, bereid je dan voor op de pijngrot.
  • Hoogteverschil: 1000 meter
Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Beste Pico do Arieiro tours

Hoe kom je bij het beginpunt van de Pico do Arieiro naar Pico Ruivo wandeling

Er zijn een paar verschillende manieren om de Pico do Arieiro te bereiken, het beginpunt van de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. De meest voor de hand liggende manier is met de auto, maar geen nood als je geen eigen auto hebt. Uw Pico do Arieiro zonsopgang droom is nog steeds levend.

  • Zelf rijden: Een van de redenen waarom het zo populair is, is dat het vanuit Funchal slechts 30 minuten rijden is naar de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het slechts 2 minuten lopen naar het belangrijkste uitkijkpunt voor de zonsopgang. Als de zon in augustus om half acht opkomt, kunt u net voor zeven uur uit bed rollen en nog steeds de beste zonsopgang van Madeira meemaken zonder dat u zich in het zweet hoeft te werken!
  • Taxi: De taxi naar Pico do Arieiro kost ongeveer 40 euro enkele reis vanuit Funchal.
  • Pico Transfers: De beste manier om deze wandeling te doen… boek een transfer voor beide kanten van de wandeling zodat je niet heen en weer hoeft te lopen: Pico to Pico Hike Transfer. U kunt uw data in de kalender hieronder zetten om uw transfer vanaf beide kanten van de wandeling te boeken.
Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Routebeschrijving Pico do Ariero

Pico do Arieiro naar Pico Ruivo beginpunt op Google maps: Ik heb de pin op Google Maps hieronder geplaatst om u de exacte locatie van het uitkijkpunt van Pico do Arieiro, zodat u uw route kunt maken vanaf waar u zich bevindt.

Hoe laat moet je de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo beginnen

Je kunt de wandeling op verschillende manieren beginnen en ze zijn allemaal behoorlijk episch. De eerste optie is de zonsopgang bij de Pico do Arieiro te bekijken, voordat je na zonsopgang aan de tocht begint. Ik denk dat dit een goede optie is.

De twee optie is om de wandeling een half uur voor zonsopgang te beginnen en de zonnestralen en kleuren in de lucht te vangen terwijl u op het pad bent. Je komt dan iets na zonsopgang aan bij Pico Ruivo, maar er is nog wel wat prachtige goud licht van de zonsopgang. Dit is een goed idee als u de drukte op het pad wilt vermijden.

De derde optie is het intenst en vereist gevoel voor avontuur. Je vertrekt 2 uur voor zonsopgang en wandelt in het donker met een zaklamp om bij Pico Ruivo aan te komen voor zonsopgang.

Persoonlijk hebben wij de wandeling gedaan door 30 minuten voor zonsopgang te vertrekken, maar wij hadden de zonsopgang op de Pico do Arieiro bij een andere gelegenheid al keer gezien. Ik denk dat ik optie 1 of 3 zou kiezen als ik maar één kans had om dit gebied te bezoeken.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo
Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Onze ervaring van de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo beginnen

Het pad begint bij de parkeerplaats van de Pico Arieiro. Ik heb dit uitkijkpunt en dit pad al verschillende keren ervaren, dus de foto’s zijn een mengeling van verschillende tijdstippen, voor het geval u zich afvraagt wat de verschillende lichtomstandigheden zijn. Vanaf de parkeerplaats ga je links van het weerstation en volg je het verharde pad. Je denkt misschien niet veel aan deze afdaling, maar als het het laatste zetje is op de terugweg zal het een dag later in je geheugen gedrukt staan.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

De eerste 1 kilometer van het pad is volgens mij het meest episch. Ik hou echt van de dramatische trappen die zich langs de heuvelrug slingeren. Als er laaghangende bewolking is, lijkt het alsof je op een andere planeet bent. Hoewel het op sommige foto’s een beetje gevaarlijk lijkt, wordt het zeer goed ondersteund door handrails en kettingen. Daarom is het, ondanks de afdalingen, relatief veilig.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Miradouro do Ninho da Manta

Dit is het eerste grote uitkijkpunt dat u bereikt. Het heeft een balkon dat uitkijkt over de vallei. Hoewel het niet direct op de zon gericht is, kunt u de zonsopgang vanaf dit balkon meemaken als u dat wilt. Het mooie van dit uitzichtpunt is dat de meeste toeristen niet de moeite kunnen nemen om 1,2 km te lopen van de parkeerplaats naar de locatie van dit uitzichtpunt, zo heb je honderden mensen bij Miradouro Juncal en bijna niemand bij Ninho da Manta.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

De bekende trappen!

Na een snelle stop bij Ninho da Manta daalt u snel de trappen af en komt u op de verbindingskam, die als brug fungeert naar de Pico Ruivo. Dit gedeelte is prachtig bij zonsondergang, omdat de kliffen in het laatste licht rijkelijk oranje kleuren. Het is in dit gedeelte dat u de eerste van de tunnels tegenkomt die in de bergen zijn geboord. Je hebt een hoofdlamp of op zijn minst een telefoonlamp nodig (voor ons was dit voldoende) om door deze tunnels te komen. De langste was ongeveer 150 meter lang.

Als je verder gaat langs de ‘brug’ is het best een leuk stukje pad omdat het letterlijk uit de berg is gehakt. Als je langer bent dan 1,80 m, moet je oppassen voor je hoofd, want het pad lijkt een beetje op een grot met links een reling en rechts de rotswand die je bijna opslokt. Af en toe kom je door een andere tunnel voordat je weer op het smalle pad springt. Dit was echt een uniek stuk pad en het lag op een soort plateau, zodat je een pauze had voor steil klimmen of dalen. Dat komt nog wel.

Dit gedeelte zou het beste zijn voor zonsondergang, omdat de gloed op de muur direct uit het westen komt. Maar als je in dit gebied bent voor zonsondergang weet ik niet zeker of je op het laagste punt van de wandeling beneden wilt zijn. Verwacht in principe niet te veel actie hier tijdens zonsopgang, maar je zult niet lang aan de ‘verkeerde’ kant van de zon staan als je in beweging blijft.

De klim naar Pico Ruivo

Nu komt een van de zwaarste delen van de tocht van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Toen we aan het wandelen waren noemde ik het de wandeling des doods, wat een beetje dramatisch was, maar in wezen is het een zeer steile reeks kronkelende trappen op een pas in de berg. Als je de top van het pad bereikt, opent het uitzicht zich weer naar het oosten en werden we begroet met een stralende zon die lagen en lagen richels verlichtte. Dit was een van mijn favoriete momenten op het pad.

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

U bent nu heel dichtbij van de Pico Ruivo, maar u moet nog 180 meter stijgen. Die is echter geleidelijker dan de ‘gauntlet of death’-trap die ongetwijfeld uw benen heeft doen branden en uw longen heeft doen hijgen. Geniet van het ochtendzonlicht terwijl u langzaam uw weg omhoog kruipt naar het Casa de Abrigo Pico Ruivo, de berghut net onder de voet van de Pico Ruivo.

Op het bord aan de voorkant van de berghut staat dat ze in 1939 is gebouwd. Het biedt nu basisvoorzieningen zoals gratis schoon drinkwater, toiletten en een functionerende bar waar je drankjes kunt kopen. Naar verluidt kunt u niet slapen in de berghut, die in 2019 nieuw werd heropend, hoewel kamperen in de buurt is toegestaan.

Zodra u de berghut bereikt, is de top van de Pico Ruivo binnen handbereik. Nog vijf minuten over het pad, dat zich langs de zijkant van Ruivo slingert en u uiteindelijk naar de machtige top leidt, het hoogste punt van het eiland Madeira op 1.862 m boven de zeespiegel. Het mooiste aan de Pico Ruivo is dat je er een panoramisch uitzicht hebt, waardoor je het eiland goed kunt overzien. Op de top besteedde ik enige tijd aan het bekijken van mijn kaarten en het identificeren van bepaalde gebieden en andere pieken om enige kennis op te doen van de geografie van het eiland.

Hieronder zie je een paar foto’s van de top van toen we de top bereikten!

Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo
Wandeling PR 1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo

Ook al bent u op het hoogste punt van Madeira, de terugweg is niet bergafwaarts. Op de terugweg van Pico Ruivo naar Pico do Arieiro moet u nog eens 500 m stijgen. De terugweg is een hele uitdaging omdat de laatste 2 kilometer bijna helemaal bergopwaarts gaan op het zeer steile stuk terug naar Ninho da Manta, het uitzichtpunt.

Ook al ga je terug over hetzelfde pad, het is een heel andere ervaring als je de andere kant opkijkt, omdat de achtergrond dan heel anders is. Zelfs bij verschillende lichtomstandigheden op verschillende tijdstippen van de dag, kunt u een geheel unieke ervaring beleven.

Alternatieve afslag naar Achada do Texeira

Als alternatief kunt u verder wandelen naar Achada do Teixeira, een vlakke route van 3 km in plaats van de route van 5 km met een helling van 500 m vanwaar u kwam. Het probleem hier is echter dat uw auto terug is bij Pico do Arieiro. Daarom raad ik mensen die willen eindigen in Achada do Teixeira aan om vanuit Funchal te boeken met Pico to Pico Hike Transfer, die je ophaalt in Funchal en je naar Pico do Arieiro brengt en je later op de dag weer ophaalt in Achada do Teixeira aan het eind van de route.

Madeira

Ik hoop dat je genoten hebt van deze gids over de wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en dat je een veilige en epische reis zult hebben op het beroemdste pad van het eiland Madeira. Veel wandelplezier!

Waar verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *