Madeira wordt vaak het “Hawaï van Europa” genoemd, maar wat er is er precies te doen op Madeira?  Er is een reden waarom dit eiland zo wordt genoemd – dit vulkanische eiland voor de kust van Marokko heeft de prachtige stranden, weelderige bossen en betrouwbare zonneschijn die u mag verwachten van het subtropische klimaat dat het hele jaar door heerst.

Het grote verschil: het is ongeveer een miljoen keer betaalbaarder. Mag ik zeggen: budgetvriendelijk?

Hoewel het eiland slechts 741 km2 groot is, zijn er zoveel fantastische dingen te doen op Madeira dat u er gemakkelijk een week of meer kunt doorbrengen. Maar omdat Madeira zo compact en goed verbonden is, is het ook heel goed mogelijk om in een paar dagen alle hoogtepunten te bezoeken.

Lees verder voor de beste wat te doen op Madeira in 2024, helemaal up-to-date met wat er nu open is, de regelgeving van het eiland en hoe u het meeste uit uw vakantie op Madeira kunt halen.

Plus een paar reistips om je reis voor te bereiden en wat je absoluut van tevoren moet regelen. 

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel plezier!

Inhoudsopgave

Wat te doen Madeira

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Wat u moet weten voordat u naar Madeira gaat

Voordat u een beste hotel of resort op Madeira uitzoekt en op weg gaat naar de zonsondergang , is dit wat u moet weten om u voor te bereiden op uw reis:

 • De beste manier om het eiland te verkennen is zeker met de auto. Cruciaal is dat u een KLEINE auto neemt , omdat de straten super smal zijn. Lees hier meer over een auto huren op Madeira.
 • Als je geen auto huurt, zijn veel plaatsen bereikbaar met een kleine groep tours. Waar mogelijk vermeld ik ook shuttles en tours waarmee je Madeira kunt verkennen zonder auto. Lees hier meer over excursies op Madeira.
 • Je kunt bijna overal met een kaart betalen. Maar een handvol plaatsen waren alleen cash of alleen Portugese kaarten. Zorg er daarom voor dat je een klein bedrag aan contant geld bij je hebt.
 • Als u van plan bent te gaan wandelen, neem dan zeker wandelschoenen mee. Sommige van de mooiste wandelingen naar prachtige watervallen zijn in het bos en kunnen modderig worden. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen op Madeira voor alle niveaus. Bekijk hier de beste wandelingen.
 • De beste tijd om Madeira te bezoeken is mei tot en met augustus. Simpelweg omdat er dan minder regen valt dan in de winter. Madeira is echter een bestemming voor het hele jaar en heeft genoeg microklimaten dat als het ergens regent, u in minder dan een uur naar de zon en warmte kunt rijden! Lees over de beste reistijd

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Top 4 onvergetelijke ervaringen op Madeira

Deze lijst van beste dingen om te doen op Madeira is gebaseerd op mijn ervaring op het eiland, en zo zijn er tonnen foto’s van elke locatie en activiteit. Als je vragen hebt, mag je altijd contact met ons opnemen en dan kijken we hoe je kan helpen!

Hier zijn de 4 beste dingen om te doen op Madeira in 2024:

Wat te doen Madeira

1. 25 fontes wandeling
Madeira’s meest populaire wandeling, met twee prachtige watervallen. Kom in de ochtend om deze plek niet te delen met massa’s toeristen. Deze tour begint om 8:30 uur.

Wat te doen Madeira Santana

2. Santana Tradiotionele huizen
De traditionele huizen van Santana zijn een must tijdens uw tocht door het oosten van Madeira. Talloze schilderachtige uitzichtpunten onderweg, het is de reden waarom Madeira bekend staat als het Hawaï van Europa.

Wat te doen Madeira Pico Ruivo

3. Van Pico naar Pico wandeling
Madeira’s beroemdste wandeling onder echte wandelliefhebbers. Je wandelt tussen twee prachtige toppen, Pico do Arieiro en Pico Ruivo. Niet gemakkelijk maar een bucketlist ervaring.

Dolfijnen en walvissen kijken op Madeira

4. Dolfijnen & walvissen spotten
Geniet van een onvergetelijke ervaring: dolfijnen en walvissen spotten. Een adembenemende activiteit die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan Madeira.

Dé 30 leukste bezienswaardigheden en activiteiten op Madeira:

1. Maak prachtige foto's van de waterval tijdens de 25 Fontes wandeling

Wat te doen Madeira 25 fontes watervalDe 25 Fontes wandeling, waarschijnlijk de populairste wandeling op het eiland, is een van de beste dingen om te doen op Madeira, omdat hij verschillende prachtige watervallen bevat – en grotendeels vlak is na de eerste afdaling in de vallei langs een verharde weg.

Vlakke wandeling met een grote beloning? Dat is wat ik graag hoor!

Het hoogtepunt zijn de 25 Fontes, of “25 fonteinen” die de levada voeden waar je langs loopt op weg naar de bron. Maar voor een omweg van slechts 800 meter kun je onderweg ook stoppen bij de Risco waterval (hiernaast afgebeeld).

Tijdens de wandeling vindt u prachtige wilde bloemen, een vredig beekje dat langs u stroomt en vogels als gezelschap. Het pad is zeer goed onderhouden, met voldoende leuningen bij eventuele afdalingen. De finale is een prachtige, delicate waterval, compleet met vissen die in de poel eronder zwemmen!

We waren ongeveer 3 uur onderweg, en in totaal 4,5 uur onderweg, inclusief het stoppen voor de lunch en het maken van talloze foto’s.

Wat te doen Madeira

Als u echter slecht ter been bent, is er halverwege de wandeling een redelijke trap (in totaal 300 meter hoogteverschil) waar je hart wel van gaat kloppen. Zoals altijd is “gemakkelijk” relatief, maar we zagen mensen van alle leeftijden op dit pad.

Wij wandelden midden op de dag tijdens een weekend in het midden van de zomer, en vonden de drukte nog steeds beheersbaar. Houd er wel rekening mee dat deze wandeling erg populair is, dus je zult onderweg veel nieuwe vrienden tegenkomen!

Bereik het via een tour

Als u geen auto huurt, kunt u de 25 Fontes en de Risco waterval wandelen via deze rondleiding tegen een zeer betaalbare prijs. Wandeltochten zijn heel gewoon op Madeira, en een geweldige manier om zowel veilig te blijven als meer te leren over het eiland. Klik hieronder voor details en beschikbaarheid:

2. Bekijk de Zonsop- / ondergang op de Pico do Arieiro

Pico do Arieiro is de op twee na hoogste top van Madeira, en een niet te missen uitzichtpunt wanneer de wolken laag genoeg zijn om een laag te vormen tussen u en de wereld beneden.

Het beste deel? Je kunt dit ongelooflijke uitzicht krijgen op 60 seconden lopen van een parkeerplaats! Dat maakt dit een uitstekende locatie voor mensen die niet willen wandelen. Er is zelfs een traplift voor rolstoelgebruikers of mensen die geen trappen kunnen lopen.

Pico de Ariero Wat te doen Madeira

Pico do Arieiro is ook een zeer populaire plaats voor zonsopgang, maar met één nadeel: dit gebied is zeer gevoelig voor dichte mist (AKA: in een wolk!), wat betekent dat het risico van bijna-nul zicht behoorlijk groot is.

Dus als u plant voor zonsondergang in plaats van zonsopgang, kunt u de webcams op NetMadeira gebruiken om uw reis te plannen tijdens een heldere periode. Zo kwamen we bij onze tweede poging aan deze ongelooflijke uitzichten:

Inpaktip: Blijf warm! Je bent op de top van een berg, wat een heel ander klimaat is dan rondhangen op het strand. Een trui en een lichte bovenlaag werkten perfect tegen de winderige omstandigheden. Dames met lang haar, neem een haarband mee of riskeer dat je manen worden opgegeten terwijl je een selfie probeert te nemen!

Bereik het via een tour

Mocht u geen vervoer hebben of de wandeling toch liever met een gids doen, dan is wellicht een van deze tours een optie voor u: 

3. Bekijk de traditionele huizen in Santana

Madeira werd in de vroege jaren 1400 opgeëist door Portugese zeelieden, en was toen vermoedelijk onbewoond (hoewel er aanwijzingen zijn dat de Vikingen er een paar eeuwen eerder waren).

Sommige van de vroege bewoners bouwden kleine, driehoekige huizen met rieten daken, die vandaag de dag het best te zien zijn op de culturele plekken: Casas típicas de Santana in het noordoosten van Madeira.

Wat te doen Madeira Santana

Op deze locatie vindt u verschillende huizen, waarvan sommige u kunt betreden, zoals het toeristenbureau en een kleine bloemenwinkel. De huizen zijn gratis te bezichtigen, en een populaire plek om 30-45 minuten rond te dwalen.

Er zijn tal van dingen te doen op Madeira in de omgeving van Santana, en u zult tijdens uw Madeira road trip waarschijnlijk verschillende gelegenheden hebben om bij deze huizen langs te gaan. 

Bereik het via een tour

Als u niet zelf rijdt, kunt u Santana bereiken op deze volledige rondleiding door de oostkust van Madeira, met stops bij Pico do Arieiro (hierboven vermeld), levada-wandeling naar de Balcões (hieronder vermeld), en natuurlijk deze beroemde A-frame huizen. Klik hieronder voor details over prijzen en beschikbaarheid:

4. Kijk uit over de Vereda dos Balcões

Waarschijnlijk de gemakkelijkste wandeling die we op Madeira maakten, Vereda dos Balcões is een ultravlakke, 1,5 kilometer lange weg van de straat naar dit uitkijkpunt.

Wat te doen Madeira Ribeiro Frio

Midden op Madeira ligt een groot natuurpark, genaamd Ribeiro Frio (wat in het Portugees letterlijk “Koude beek” betekent). De bergen zijn bedekt met dichte bossen, en bij helder weer heb je een uitzicht tot aan de zee.

Belangrijk om te weten: dit gebied ook zeer gevoelig is voor mist en bewolking! U moet dus van tevoren plannen en de zichtbaarheid controleren op NetMadeira voordat u erheen rijdt.

5. Wandeling naar het hoogste punt van het eiland, Pico Ruivo

Pico Ruivo is het hoogste punt op Madeira, op 1.862 meter boven de zeespiegel. Er zijn twee mogelijkheden om de top te bereiken: vanaf de Pico do Arieiro in een intensieve wandeling die bekend staat als de “Pico to Pico”, een 7 km lange route tussen de toppen van deze twee bergen.

Pico Ruivo Wat te doen MAdeira

Of u kunt doen wat wij deden, namelijk het gemakkelijkere Achada do Teixeira pad. Het pad stijgt 300 meter en is 2,8 km lang. Op het pad ziet u wilde bloemen en vlinders, en er zijn plaatsen waar u uw waterfles kunt vullen.

Het pad zelf is zeer goed onderhouden, met eigenlijk een rotsachtig pad. U hoeft niet te klimmen, hoewel er op het laatste stuk een flink aantal trappen is. Op de top kun je je ogen uitkijken naar de koning beneden!

Bereik het via een tour

Als u de volledige route van Pico naar Pico wilt lopen, begeleidt deze wandeltocht u voor de meer uitdagende tocht van 8 uur. Leer meer over de flora en fauna van de berg van een lokale gids, plus profiteer van het ophalen en wegbrengen uit Funchal. Klik hieronder voor details en beschikbaarheid:

6. Ga dolfijnen en walvissen spotten vanaf een boot

De beste tijd om walvissen te kijken op Madeira is tussen april en oktober, terwijl dolfijnen het hele jaar door te zien zijn. Dit betekent dat, ongeacht wanneer u Madeira bezoekt, u een grote kans hebt om vanaf een boot ongelooflijke dieren te zien.

Niet alleen dat, maar je ziet het eiland waar je bent vanuit een heel andere hoek. Wij wilden een van deze tochten doen, maar dat lukte niet op tijd, en toen werd ons aangeraden minstens drie dagen van tevoren te boeken om een plekje te garanderen.

Hier zijn enkele van de tours die we probeerden te boeken, misschien is een van hen iets voor jou!

Bereik het via een tour

Boottochten zijn vaak de hoogtepunten van mijn reizen, omdat ze je een fantastische manier geven om je omgeving te zien en in contact te komen met de natuur. Hier zijn drie opties om dolfijnen en walvissen te zien met uitstekende recensies (klik op de naam van de tour voor prijzen en beschikbaarheid):

7. Bezoek een van 's werelds beste botanische tuinen, Monte Palace

Monte Palace ligt midden in Funchal, in het noorden van de stad. Deze botanische tuinen zijn omvangrijk (70.000 vierkante meter!). Je kunt hier veel tijd doorbrengen als je van fotograferen houdt.

Wat te doen Madeira

In de top 13 van mooiste botanische tuinen ter wereld geplaatst door Conde Nast traveler, doen de hoofdtuinen na de ingang beslist niet onder voor de prachtige tuinen die we tijdens onze reizen hebben bezocht. Uiteindelijk zie je “het paleis” en kun je van daaruit uitkijken over Funchal naar de zee.

Prachtige tuinen, en zeker een aanrader voor iedereen die op reis graag botanische tuinen bezoekt!

8. Maak een iconisch Madeira panorama bij Miradouro do Curtado

Als er een Portugees woord is waarmee u tijdens uw reis veel in aanraking zult komen, dan is het wel Miradouro (of “uitzichtpunt”). Deze liggen aan alle kanten langs de kust van Madeira, maar een van onze favorieten is dit uitkijkpunt dat u tegenkomt als u van Funchal naar Santana rijdt: Miradouro do Curtado.

Miradouro do Curtado wat te doen Madeira

Deze heeft echt alles! Bergen, zee, en enkele van de meest populaire paarse bloemen die je langs de oostelijke kustwegen vindt.

9. Maak een levada wandeling bij Levada do Caldeirão Verde

Levada do Caldeirão Verde is een van de meest dankbare, gematigde wandelingen op Madeira, zij het iets langer, namelijk 8,7 kilometer heen en terug, voor een totaal van 17,4 kilometer.

Bijzonder is de dichte jungle waar u doorheen loopt als u de levada volgt naar verschillende watervallen onderweg. U vindt er eindeloze varensoorten, mooie bloemen en een veilig, goed onderhouden pad met leuningen bij elke waterval.

Levada do Caldeirão Verde rondreis Madeira

Binnen wachten twee prachtige watervallen! Hier is een voorproefje van de eerste, die je relatief vroeg in de wandeling tegenkomt:

Levada do Caldeirão Verde Wat te doen madeira

De tweede is een hoge, prachtige waterval die ongeveer 100 meter naar beneden stort in een ronde lagune.

De wandeling is uiterst vlak met slechts een klein aantal trappen en zonder rotsklimmen, hoewel je wel een flink stuk over ongelijke stenen loopt in plaats van zachte grond, wat op het laatste stuk pijn kan gaan doen, zelfs met goede wandelschoenen.

Toch de mooiste wandeling op Madeira naar mijn mening! Als je maar één Levada-wandeling maakt, dan geeft deze je zeker alles wat je wilt.

Tip voor deze wandeling: Je komt door verschillende grotten met lage plafonds en natte vloeren. Het licht van mijn iPhone was niet voldoende om er comfortabel doorheen te gaan, dus ik raad ten zeerste aan om een zaklamp mee te nemen. Deze specifieke zaklamp hebben we later gekocht en is ultrahelder en eenvoudig te gebruiken.

Bereik het via een tour

Wandelen met een vertrouwde gids voelt toch altijd fijner en soms ook gezelliger! Voor deze prachtige Levada do Caldeirão Verde wandeling is ook een tour beschikbaar. 

10. Bekijk een waterval in de oceaan bij Miradouro do Véu da Noiva

Dit prachtige uitkijkpunt bij Miradouro do Véu da Noiva heeft een waterval die recht in de oceaan uitkomt. Als je goed kijkt, zie je dat er een oude weg dwars door deze waterval liep:

Wat te doen Madeira Miradouro do Véu da Noiva (1)

In 2008 was er een aardverschuiving die deze weg beschadigde, en vandaag is hij afgesloten voor bezoekers. U kunt de resten van de aardverschuiving zien in het puin aan de voet van de waterval.

Dit uitzichtpunt is prachtig, en zeer gemakkelijk te bereiken. Gewoon een paar seconden lopen vanaf de nabijgelegen parkeerplaats, en dit uitzicht is van jou! Hopelijk krijg je meer zon dan wij hadden :).

11. Bezoek het zwarte zandstrand van Seixal

Dit is een uitstekende plek om te stoppen na een bezoek aan de Miradouro do Véu da Noiva (hierboven genoemd), een nabijgelegen waterval die uitmondt in de oceaan vlak naast Seixal (even verderop in deze lijst!).

Als vulkanisch eiland heeft Madeira een aantal stranden met vulkanische rotsen en stenen. Maar het zwarte zandstrand van Seixal heeft glad, fijn zand waarop u kunt ontspannen zoals op elk ander strand.

Zwarte strand Madeira

Hier kunt u ook surflessen nemen, gaan paddleboarden, of gaan zwemmen in de golven.

12. Wandelen op het Ponta de São Lourenço pad bij zonsopgang

Op het meest oostelijke puntje van Madeira ligt Ponta de São Lourenço. Deze ruige, bijna woestijnachtige strook strekt zich uit in de Atlantische oceaan en wordt gewoonlijk “de drakenstaart” van het eiland genoemd.

Wat te doen Madeira Ponta de São Lourenço

In de verte zie je de Ilhas Desertas, een eiland waar reusachtige wolfspinnen leven (google maar eens als je durft). Gelukkig zie je die niet op deze route, hoewel je wel prachtige distelbloemen, hommels en (zodra ze wakker worden) sprinkhanen in de hoge struiken tegenkomt.

Wat te doen Madeira Ponta de São Lourenço

Aangezien er op dit pad vrijwel geen schaduw of dekking is, is wandelen bij zonsopgang ideaal om koel te blijven en de drukte (en de hardere wind) halverwege de ochtend te vermijden.

Het beroemdste uitzichtpunt ligt voorbij het “aanbevolen pad”, een steile klim naar de top van het eiland. Als iemand die geen super ervaren wandelaar is, was dit pad voor mij een behoorlijke uitdaging! Toch absoluut de moeite waard voor dit uitzicht.

Als u niet voor zonsopgang kiest, vindt u aan het eind een restaurant en café waar u uw laarzen kunt aantrekken. Het enige probleem is dat ze om 10.30 uur opengaan, dus je moet je eigen ontbijt meenemen als je bij zonsopgang gaat.

13. Kijk uit over de Vallei van de Nonnen bij Miradouro Eira do Serrado

Als u door de bergen van Madeira rijdt, krijgt u verschillende uitzichtpunten over deze vallei. Maar Miradouro Eira do Serrado is geweldig omdat het je een extreem hoog uitkijkpunt geeft, maar zonder een hoop trappen of lopen. Slechts een paar minuten lopen vanaf de parkeerplaats en…

Wat te doen - Miradouro Eira do Serrado

Deze uitzichten over de vallei die bekend staat als de Vallei van de Nonnen.

Je kijkt uit over terrassen die als een laagjescake tegen de bergwand zijn opgestapeld en straten die eruit zien als een racebaan, zigzaggend over het tafereel. Het is een indrukwekkend uitzicht zonder veel werk, in vergelijking met veel wandelpaden op Madeira.

Bereik het via een tour

Rijden in dit gebied kan een beetje gevaarlijk zijn, met extreem smalle wegen en veel bochten (zoals je kunt zien op de foto’s!). Deze super populaire tour brengt een halve dag door in het gebied voor een uiterst betaalbare prijs en met stellaire recensies. Klik hieronder voor details en beschikbaarheid:

14. Bezoek hetzelfde vissersdorp als Winston Churchill

Veel beroemde mensen hebben Madeira in de loop der jaren bezocht, maar Winston Churchill zette het echt op de kaart toen hij Câmara de Lobos bezocht. Dit kleine vissersdorpje heeft nu zelfs een hotel in zijn naam.

Camara de Lobos

Dit stadje werkt uitstekend als tussenstop na Cabo Girão , waar u kunt stoppen bij een van de verschillende havenbars voor een ijskoud biertje of Poncha. Om de hoek vindt u ook een populair strand, compleet met surfers en een strandbar.

Câmara de Lobos is ook de thuisbasis van een van de beste maaltijden die we op Madeira hebben gegeten (gegrilde vleesspiesjes genaamd Espatadas), dus blijf scrollen voor die tip even later! 

15. Rijd onder een waterval bij Cascata dos Anjos

Cascata dos Anjos (letterlijk: “Engelenwaterval”) stort zich uit over een nu verdwenen deel van de oude snelweg ER101. Deze waterval, die liefkozend een “gratis autokas” wordt genoemd, doet zeker zijn werk als uw auto stoffig is!

Cascata dos Anjos (1)

Veel mensen parkeren ook verderop, en nemen gewoon foto’s onder de waterval. De meesten nemen zwemkleding mee. Hoewel het niet de mooiste waterval op Madeira is, is het zeker een unieke ervaring en gemakkelijk te bereiken op elke terugrit van West-Madeira naar Funchal.

16. Ga snorkelen in het Garajau Natuurreservaat

Garajau Nature Reserve is een groot, beschermd gebied aan de kust van Madeira, aangewezen om de verwoestijning van de zeebodem tegen te gaan. Het ligt ten oosten van Funchal en is een fantastische plek om te duiken en te snorkelen. U kunt hier talloze soorten vis en waterdieren zien, waaronder Atlantische Mantaroggen en grote vissen zoals de Mero en andere kustsoorten.

Bereik het via een tour

Als je van wateractiviteiten houdt en een kans wilt krijgen om het eerste en enige zeereservaat van Portugal te verkennen, is een tour met een ervaren local de beste manier. Hier zijn twee opties van onze favoriete tourbedrijf, GetYourGuide:

17. Geniet van enkele van de beste stranden van Madeira

De meeste stranden van Madeira zijn rotsachtig, bestaande uit vulkanisch gesteente dat in de loop der jaren is gladgestreken. Dit weerhoudt de mensen er niet van om te zonnebaden. Enkele van de beste stranden van Madeira zijn:

 • Praia da Calheta – Een zeldzaam wit zandstrand met geïmporteerd zand uit de Westelijke Sahara.
 • Machico – Dit strand aan de zuidkust van Madeira heeft ook geïmporteerd zand en ligt vrij dicht bij de luchthaven.
 • Ponta do Sol – In dit uiterst zonnige deel van Madeira ligt een klein strand van 160 meter met uitstekende zwemomstandigheden.
 • Seixal – Dit zwarte zandstrand is uniek vanwege het uitzicht op de omringende jungle en het fijne zwarte zand waarop u loopt. Het strand is niet groot, maar u kunt hier genieten van zachte golven.

Lees hier meer over de beste stranden in Madeira.

Calheta

18. Wandeling naar de waterval bij uitzichtpunt Garganta Funda

Garganta Funda lijkt misschien klein op deze foto, maar het is eigenlijk een van de hoogste watervallen van Madiera met een hoogte van 140 meter. De wandeling naar dit uitzichtpunt duurt ongeveer 5 minuten en is zeer eenvoudig. Vanaf hier kijk je in een uitgehouwen deel van de klif en vind je dit:

Garganta Funda wat te doen Madeira

De beste tijd om Garganta Funda te bezoeken is in de winter, omdat de extra regen de stroom veel machtiger maakt dan wat je hier in de zomer ziet. Vooral als je na een zware regenbui een bezoek kunt brengen!

19. Doe een wilde levada wandeling naar Cascata Agua d'Alto

Niet voor mensen met hoogtevrees, de levada wandeling naar Cascata Agua d’Alto is niet langer onderhouden, maar nog steeds toegankelijk met een beetje vastberadenheid en richtingsgevoel. Je loopt naast een ruisende levada, door de jungle naar een waterval aan het eind van het pad.

Wat te doen Madeira Cascata Agua d’Alto

Hoe kom je er?: U ziet een bord “doodlopende weg” als u door het dichtstbijzijnde stadje rijdt, dat tegenover een bushalte ligt. Technisch gezien kun je tot aan deze doodlopende weg rijden en een kleine parkeerplaats vinden, maar wij kozen ervoor om beneden te parkeren en naar boven te lopen. Vanaf daar vind je enkele trappen en een overwoekerd pad. Wees voorzichtig, want er zijn geen leuningen en sommige plekken zijn erg smal.

Nogmaals, er zijn enkele korte stukken met steile afdalingen en geen leuningen, dus niet voor kinderen of mensen met hoogtevrees.

20. Neem de kabelbaan over Cabo Girão

Kabelbanen, in het Portugees “teleférico” genoemd, zijn er in overvloed op Madeira. U kunt ze nemen om af te dalen van de top van Funchal, en van vele kliffen, maar misschien is de steilste van het eiland wel die van de hoogste zeeklif naar de kust: de kabelbaan van Cabo Girão.

wat te doen madeira - Cabo Girão cable car

Het kost maar een paar euro voor een retourtje, en brengt je snel naar de bodem van de klif. Op de bodem vind je zwarte rotsstranden.

21. Bezoek het Fanal Forest in mist

Fanal Forest is een van de weinige plaatsen op Madeira waar je hoopt op die beroemde mist, zodat je ongelooflijk unieke foto’s kunt maken. Deze positief desoriënterende plek is leuk om rond te dwalen, maar zorg ervoor dat je een locatie hebt van je auto om die terug te vinden.  

Fanal Forest Porto moniz

Als je blijft rondlopen, vind je koeien die chillen in een veld (en veel koeienvlaaien om te ontwijken). Kom hierheen voor wat leuke foto’s voor jezelf of elk social media kanaal. Iedereen zou versteld zijn van de gekke bomen die ze zien. 

Wat te doen Madeira - Fanal forest

Als u toevallig op een heldere dag komt, is er ook een wandeling die u kunt maken, PR13 Vereda do Fanal.

22. De verborgen parel van Madeira - Achadas da Cruz

De kabelbaan van Achadas da Cruz brengt u via een enorme klif naar een ongelooflijk unieke plek op Madeira, namelijk het traditionele dorp Fajá da Quebrada Nova. Deze kleine parochie, verscholen aan de noordwestkust van Madeira, was ooit de thuisbasis van honderden mensen die hun vee en landbouw verzorgden. Vandaag de dag zijn veel van de kleine, traditionele huizen al jaren onbewoond, waardoor het een ongelooflijk unieke en ongewone plek is om te verkennen.

Wat te doen Madeira - Achadas da Cruz

De toegangsprijs per persoon bedraagt slechts drie euro, wat ik erg goedkoop vond gezien het onderhoud en de installatie van een dergelijke kabelbaan.

23. Tour de Miradouros aan de westkust van Madeira

Het westen van Madeira ligt een beetje buiten het toeristische circuit, maar deze ruige kustlijn en kleinere dorpjes geven u beslist een andere kijk op het eiland dan het oosten. Als u langs de kust rijdt, vindt u een aantal uitkijkpunten waar u kunt stoppen, foto’s kunt maken en meer kunt leren over de plaatselijke flora en fauna:

 • Viewpoint Fio – Eerste toegankelijke viewpoint als u vanuit het zuiden komt, afhankelijk van uw accommodatie. Heeft ook een restaurant bij het uitkijkpunt.
 • Vuurtoren Ponta do Pargo – Toen wij er in juni 2021 waren, was het uitzichtpunt om de vuurtoren van veraf te bekijken gesloten. Maar je kunt tot aan de vuurtoren gaan en via een klein pad aan de voorkant naar beneden lopen voor foto’s.
 • Garganta Funda Viewpoint – Een van de hoogste watervallen van Madeira, en slechts 5 minuten lopen in elke richting.
 • Boa Morte Viewpoint – Locatie van zowel een uitkijkpunt als een kerk met dezelfde naam, loop langs een aantal kille koeien naar dit uitkijkpunt van het oosten van Madeira.

Bereik het via een tour

Een tour is ook erg handig om alle verborgen parels te ontdekken. De westkust van Madeira is zeker het bezoeken waard!

24. Zwemmen in de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz

De natuurlijke zwembaden van Porto Moniz is weer zo’n unieke ervaring die je niet snel meemaakt. Gevoed door de oceaan kun je deze natuurlijke zwembaden binnengaan voor slechts 1,50. Zelfs als je alleen het café wilt bezoeken, is de toegangsprijs het helemaal waard.

Piscinas Naturais do Aquario Porto moniz

25. Fotografeer de rotsen bij Mirador Illeus da Ribeira da Janela

Wij zouden eigenlijk nog een aparte blog moeten maken voor mooie foto plekken op het eiland Madeira, maar hier is een plek die je vaak zult zien op foto’s van Madeira, voor het geval je je afvraagt waar het is!

Deze rotsen bevinden zich aan de noordkust van Madeira, en vormen een geweldige plek voor een foto met lange belichting. Je kunt ook een trap nemen naar een kleine grot, waardoor je het beste uitkijkpunt hebt voor foto’s van deze rotsformatie.

Porto moniz Praia Iheus da Ribeira Janela (1)

26. Canyoningen in Madeira - Unieke aanrader!

Ervaar de schoonheid van de natuurlijke omgeving tijdens een begeleid canyoning avontuur, waarbij je door verborgen watervallen met beekjes loopt, abseilt, glijdt en springt terwijl je een kloofrivier volgt die dwars door endemische bossen op het eiland slingert. 

Funchal Madeira Canyoningen (1)

Bereik het via een tour

Als je van wat spanning houdt is canyoningen echt een aanrader! Beleef de natuur van Madeira. Er zijn in Madeira twee niveaus beschikbaar:

27. Bezoek het CR7 Museum van Cristiano Ronaldo

De beroemdste moderne Madeiraan is ongetwijfeld Cristiano Ronaldo, de legendarische voetballer en inwoner van Funchal. De inwoners van Madeira hebben niet alleen hun luchthaven naar hem genoemd, maar ook een museum aan hem gewijd, het CR7-museum.

Funchal Madeira

28. Maak een sleerit van Monte

Een van de toppers op elke lijst van dingen die te doen zijn op Madeira is het maken van een slee ritje van bij Monte Palace verderop in de straat. Hoewel we dit niet zelf deden, reden we wel achter een van deze ritjes om te zien hoe het was.

Funchal Sleetocht

Sommige georganiseerde excursies van het eiland Madeira komen ook naar Monte en bieden de rieten slee ervaring aan als onderdeel van de tour. Dit is een van de beste opties – een tour van 4 uur die de Nonnenvallei, Monte, bezoekt en een rit met de slee omvat.

29. Bezoek het buur eiland Porto Santo

Porto Santo is een ongelooflijk eiland met een rijke geschiedenis in de buurt van Madeira in Portugal. Bekend om zijn 9 kilometer lange strand bedekt met zacht, poederachtig zand, is er veel meer op dit eiland dan op het eerste gezicht lijkt. Wij brachten 10 dagen door met het verkennen van het eiland per mountainbike en waagde ons aan alle stranden, zat op elke top en zwom in alle natuurlijke zwembaden. Wij verkenden de grotten per kajak, dook naar scheepswrakken en vonden zeeleven terwijl wij snorkelden tussen de vulkanische rotsen onder de oppervlakte. 

Wat te doen Madeira Porto Santo

30. Duiken op Madeira

Madeira is uitgegroeid tot een van Europa’s favoriete duikbestemmingen.

Dit is te danken aan het heldere water en de lage temperatuurschommelingen.

Het water wordt op zijn koudst 18°C in februari (veel warmer dan in een groot deel van Europa in de zomer!), in het hoogseizoen rond augustus en september krijg je comfortabele temperaturen van 24°C. Dus als je in de verleiding komt om een SSI- of PADI-cursus te volgen, dan is Madeira de plek om dat te doen.

Het is een eer om soorten in het wild te zien die je normaal gesproken alleen op internet zou zien! Tussen de rotsen kun je tandbaarzen, octopussen en murenen zien.

En de meeste duikcentra organiseren uitstapjes naar de Savage-eilanden om te zwemmen met monniksrobben, dolfijnen en schildpadden.

Bereik het via een tour

Accommodatie in Madeira

Omdat het vinden van een hotel, resort of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *