Watervallen in Madeira

20 mooiste watervallen in Madeira

Wij hebben vaker al gezegd wat voor uniek en magisch het Portugese eiland Madeira is. Omgeven door het water van de Atlantische Oceaan, ligt het vlakbij de noordkust van Afrika. Dankzij het milde klimaat wordt het vaak het eiland van de eeuwige lente genoemd. De bergachtige, vulkanische structuur is begroeid met weelderige bossen die worden doorsneden door talrijke beken, meren en watervallen. Voor ons is het een eiland van watervallen. Er zijn er veel, ze zijn allemaal verschillend en je kunt je reis naar het eiland gemakkelijk plannen om de mooiste te zoeken. Wij zijn er inmiddels in geslaagd om de mooiste watervallen allemaal te bezoeken en wij raden iedereen ten zeerste aan hetzelfde te doen tijdens een verblijf op Madeira. Om het iedereen gemakkelijker te maken, hebben wij een lijst gemaakt van de 25 meest spectaculaire en mooiste watervallen in Madeira. Als je nog twijfelt, kijk dan naar alle foto’s hieronder – die zeggen meer dan duizend woorden!

Risco Waterval Watervallen in Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Inhoudsopgave

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Beste watervallen in Madeira tours

Als u de beste watervallen op Madeira wilt verkennen, dan is het zeer aan te bevelen een rondleiding met gids te boeken. Bij een bezoek aan de meeste watervallen op Madeira hoort een wandeling. Naar sommige van enkele kilometers, naar andere slechts een paar honderd meter. Als u een rondleiding met gids boekt, kunt u niet verdwalen, en uw gids kan u onderweg veel vertellen over de flora en fauna. Al deze tochten zijn inclusief vervoer met airconditioning, ophalen en afzetten van hotels, gecertificeerde gidsen en soms ook een lunch. U kunt nu reserveren en later betalen, met annulering tot 24 uur van tevoren om een volledige terugbetaling te ontvangen.

Beste seizoen om de watervallen op Madeira te bezoeken

Omdat er op Madeira niet het hele jaar door regen valt, kun je verwachten dat de watervallen tijdens de Europese zomermaanden weinig of opgedroogd zijn. Wanneer in september de eerste regenbuien vallen, beginnen de watervallen op Madeira meer kracht te krijgen. Afhankelijk van de hoeveelheid regen kunt u verwachten dat de watervallen op Madeira op hun best zijn in de wintermaanden, van november tot maart.

Watervallen in Madeira

Waar te Verblijven in Madeira & Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

20 mooiste watervallen in Madeira

Rocha do Navio waterval

De Rocha do Navio waterval is te vinden in Santana langs de dramatische oceaankliffen van Noord-Madeira. Het stuk land waar de waterval op valt heet een Fajã. Een Fajã is een stuk vlakke, vruchtbare grond dat is ontstaan door stromende lava en ligt onderaan een klif tussen de klif en de oceaan. U kunt deze waterval zien zonder af te dalen naar Fajã Rocha do Navio vanaf het Quinta do Furão hotel. Maar u kunt ook de kabelbaan naar beneden nemen en het natuurreservaat en de waterval van Fajã Rocha do Navio verkennen.

Watervallen in Madeira rocha do navio waterfall, santana (1)

Hoe kom je bij de Rocha do Navio waterval

De waterval is te zien vanaf het uitzichtpunt bij hotel Quinta do Furão, dat u ook als niet-gast kunt bezoeken. Typ de naam van het hotel in op Google Maps, parkeer en volg de borden naar het uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de dramatische kliffen en de Rocha do Navio waterval. Om de waterval van onderaf te zien, neemt u een kabelbaan naar Fajã Rocha do Navio en verkent u het natuurgebied, de torenhoge kliffen en het kiezelstrand.

Quinta do Furão hotel watervallen in Madeira

Levada Castelejo waterval

Calheta strand is een kunstmatig geel zandstrand in het dorp Calheta met prachtig uitzicht op de bergen. Het strand werd geopend in 2004 en gemaakt met geïmporteerd zand uit Marokko. Calheta was met dit project het eerste strand op Madeira dat zand uit Marokko importeerde. Maar meer Madeira stranden volgden dit voorbeeld!

Watervallen in Madeira Castelejo waterfall

Hoe kom je bij de Levada Castelejo waterval

Levada Castelejo ligt in Porto da Cruz aan de noordkant van het eiland Madeira. Het is gemakkelijk te vinden op Google Maps en als u dichter bij het begin van de route komt, ziet u Levada Castelejo aangegeven. Je kunt je auto direct bij het begin van de route parkeren. Eerst moet je om de hoek van de levada langs de landbouwgronden lopen. Zodra je de beroemde rots van Porto da Cruz, Penha de Água, in je rug hebt, zie je de waterval aan je rechterhand aan de overkant van de vallei.

Salto do Patagarro waterval

De Salto do Patagarro waterval is zeker behort tot de top 3 watervallen in Madeira, zo niet onze favoriete waterval op Madeira! Deze prachtige waterval met 3 niveaus ligt ver weggestopt in de Ribeira de Santa Luzia vallei. Het is een hele uitdaging om de bodem van de waterval te bereiken. Maar als je een ervaren wandelaar bent en van watervallen houdt, is dit een must do! In het eerste deel loop je door een droge rivierbedding, maar later tijdens de wandeling moet je een paar keer een kleinere rivier oversteken. Wees dus bereid om natte voeten te krijgen of te springen als dat kan. Het is erg belangrijk om deze wandeling alleen te doen als het al een paar dagen niet geregend heeft en met goede weersomstandigheden overdag. Anders kan de rivier te sterk zijn en kun je in het ergste geval in de problemen komen. De totale afstand van deze wandeling is 9 kilometer, maar houd er rekening mee dat u rotsblokken moet beklimmen en rivieren moet oversteken. Afhankelijk van uw snelheid zult u er in totaal ongeveer 4 tot 5 uur over doen.

Watervallen in Madeira

Hoe kom je bij de Salto do Patagarro waterval

De Salto do Patagarro waterval ligt in de Ribeira de Santa Luzia vallei en is maar een klein stukje rijden van Funchal. Wij gingen met onze huurauto, wat het handigst is omdat je dan aan het begin van het pad kunt parkeren. We reden naar het kleine dorpje Corujeira naar de Caminho da Levada dos Tornos en parkeerden de auto naast de huizen. De levada begint direct aan de achterkant van de huizen en in slechts tien minuten of minder ben je bij de eerste waterval, Pisão. Na de Pisão waterval moet je het pad blijven volgen tot je langs een elektriciteitscentrale komt. Dan ziet u enkele enorme betonnen palen die modderstromen voorkomen. Vanaf dit punt begint de wandeling naar de Salto do Patagarro waterval pas echt. Volg de rivierbedding dieper de vallei in voor ongeveer 4 kilometer. Je zult soms over rotsblokken moeten lopen en tussen de enorme betonnen palen door. Op sommige stukken moet je zelfs de rivier oversteken. Blijf de rivier stroomopwaarts volgen tot je Salto do Patagarro ziet.

Pisão waterval

De Pisão waterval is te vinden in de Ribeira de Santa Luzia vallei bij Funchal. De wandeling maakt deel uit van de Levada dos Tornos en u kunt de Pisao waterval gemakkelijk bereiken als u de wandeling begint in Corujeira. Vanaf daar is het slechts 5 – 10 minuten lopen tot je bij de brug komt waar je de levada oversteekt. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Pisao waterval. Je kunt de Pisao waterval combineren met de Salto do Patagarro waterval, omdat het deel uitmaakt van dezelfde wandeling. Dus als je in bent voor een watervalavontuur op Madeira, plan dan deze route!

Watervallen in Madeira

Risco waterval

De Risco waterval is een van de prachtigste watervallen in Madeira die je kunt zien langs de Levada das 25 Fontes wandeling. Deze hoge waterval kunt u het beste bezoeken in het regenseizoen, want in de zomermaanden is het slechts een klein stroompje water dat langs de rotsen naar beneden druipt. Risco is zonder twijfel een van de beroemdste watervallen van Madeira.

Risco waterval (1)

Risco waterval is ongeveer 100 meter hoog en maakt eigenlijk deel uit van een groep verschillende waterstromen. Als je een drone hebt of wat verder van het uitzichtpunt staat, kun je in de verte boven Risco de andere waterval zien. Deze waterval is onderdeel van de Lagoa do Vento wandeling, die je eventueel ook kunt opnemen tijdens de Levada das 25 Fontes wandeling.

Tip: In het regenseizoen stroomt er zelfs nog een waterval naar beneden op het pad naar de Risco waterval. U moet uw waardevolle spullen bedekken als u eronderdoor loopt, maar u raakt niet doorweekt.

Hoe kom je bij de Risco waterval

Het uitzichtplatform van de Risco waterval is ongeveer 2,8 kilometer lang vanaf het begin van de Levada das 25 Fontes. Het is goed aangegeven wanneer u het kruispunt bereikt en u moet rechts aanhouden om bij de Risco waterval te komen. Als u naar 25 Fontes wilt wandelen, ga dan terug naar het kruispunt nadat u de Risco waterval heeft gezien en vervolg de goed aangegeven levada wandeling.

Lees hier meer over de 25 Fontes wandeling.

25 Fontes waterval

De 25 Fontes waterval is het eindpunt van Levada das 25 Fontes. Voordat u deze plek bereikt, bent u de Risco waterval gepasseerd. Afhankelijk van het seizoen waarin je deze levada wandeling doet, kun je de waterval in volle kracht zien, of slechts een klein beetje water langs de rotswand naar beneden zien stromen. Wij hebben de 25 Fontes bezocht in augustus en december en dat leverde twee totaal verschillende ervaringen op. U kunt het verschil zien op onze foto’s hieronder.

Wat te doen Madeira

In de zomermaanden kunt u gerust een duik nemen in het ijskoude water van het natuurlijke zwembad. Maar in de wintermaanden is dit zeker niet aan te raden, want dan is het veel te koud en verandert het kleine zwembad in een wilde stroom. De wandeling naar de 25 Fontes is prachtig en een van de populairste levada-wandelingen op Madeira. U passeert een paar andere watervallen, zoals de Risco waterval, maar ook enkele andere. Gecombineerd met een prachtige boswandeling langs de levada is het een heerlijke, verfrissende wandeling in de natuur.

Hoe kom je bij de 25 Fontes waterval

Om bij de 25 Fontes waterval te komen moet u 5 kilometer enkele reis lopen. De parkeerplaats van de 25 Fontes levada is goed aangegeven, want het is een van de populairste wandelingen op Madeira. De paden zijn goed onderhouden en duidelijk aangegeven. Er is slechts ongeveer 300 meter stijging op de trappen, wat niet veel voorstelt, maar u zult het wel voelen.

Garganta Funda waterval

De Garganta Funda waterval is een van de weinige watervallen op het eiland Madeira, gelegen aan de westkust. Tijdens het zomerseizoen kunt u verwachten dat de waterval droog staat. Het blijft echter een prachtig uitzichtpunt met 180 graden uitzicht op de oceaan. Maar na wat regenval is het absoluut de moeite waard om deze 140 meter hoge waterval te verkennen, want hij is zeer uniek. De ketelvormige rots rond de waterval is fascinerend en deed ons denken aan de Caldeirao Verde waterval. Beide hebben een waterval die naar beneden stroomt in een kloof met veel groene lianen en mos die aan de rotswanden vastzitten. Maar Garganta Funda heeft nog een geweldig kenmerk en dat is het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Watervallen in Madeira -
Watervallen in Madeira - Garganta Funda

Hoe kom je bij de Garganta Funda waterval

Ook bekend als Miradouro Garganta Funda, kun je deze plek gemakkelijk vinden op Google Maps. Als je eenmaal dichter bij de plek komt, zie je Miradouro Garganta Funda aangegeven staan. Er is een kleine parkeerplaats vlak voordat de korte wandeling naar het uitzichtpunt begint. Het is slechts ongeveer 10 minuten lopen tot je het uitzichtpunt op de waterval bereikt. Als u het gebied wat verder verkent, kunt u de klif van Ponta do Pargo zien met 180 graden uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dit biedt prachtige fotomomenten!

Poço das Pulgas waterval

Het Reis Magos beach is een klein kiezelstrand in Caniço de Baixo. Hoewel het een klein strand is, zijn er veel faciliteiten. Gratis parkeren op straat, ruimtes om te sporten, toegang voor gehandicapten en een mooi restaurant en bar met uitzicht op de oceaan. Het kristalheldere oceaanwater is zeer aangenaam om in te zwemmen, en het Reis Magos strand is ook een perfecte plek om te snorkelen! Op het strand zijn ligbedden en parasols te huur en in het hoogseizoen zijn er twee strandwachters die over het strand uitkijken.

Watervallen in Madeira - Poço das Pulgas waterval

Hoe kom je bij de Poço das Pulgas waterval

Poco das Pulgas ligt in Ponta Delgada, aan de prachtige groene noordkust van Madeira. De wandeling begint bij de picknickplaats Parque das Merendas met gratis toiletten, afvalbakken, een bbq-plaats en zitjes. Er is hier voldoende parkeergelegenheid en het is direct om de hoek van de route. Op maps.me kun je gemakkelijk zien hoe het pad loopt, maar het staat ook duidelijk aangegeven langs de weg. Als je de Estrada das Fontes (Cova do Bardo) volgt heb je eerst een stukje helling op een verharde weg langs enkele bergbungalows voordat je het bos ingaat waar het bospad begint. Vanaf dit deel staan er borden langs de weg, en je kunt altijd maps.me volgen die de exacte route ook op de kaart laat zien. De Poço das Pulgas waterval wandeling is ook een geocaching plek, dus als je daar van houdt zul je de geocache langs dit pad graag ontdekken!

Rabo de Burro waterval

Een andere waterval die u kunt zien langs de 8 kilometer lange Poço das Pulgas watervalwandeling is de Rabo de Burro waterval.  Dit is eigenlijk het eerste belangrijke punt op deze wandeling en je zult het zeker willen bekijken. De prachtige rechte waterstroom omgeven door varens gaf ons het gevoel ver weg te zijn van de bewoonde wereld. Het is misschien wel de mooiste waterval van deze wandeling, maar dat is onze mening! Er zijn veel interessante hoeken om deze prachtige waterval vanuit vast te leggen. Er ligt ook een oude boomtak voor de waterval die een mooie leidraad vormt als we het over compositie voor foto’s hebben. Het is de perfecte plek om even uit te rusten voordat je verder wandelt naar de Poço das Pulgas waterval.

Véu da Noiva waterval

Het uitzichtpunt van de Véu da Noiva waterval is een ongelooflijke plek aan de noordkust van Madeira. Gelegen tussen Seixal en São Vicente kunt u deze plek niet missen als u de noordwestkust van Madeira verkent. Deze prachtige waterval, ook bekend als de Bruidssluier, heeft een hoogte van ongeveer 30 meter en loopt langs de kliffen rechtstreeks de Atlantische Oceaan in. De indrukwekkende kustlijn en de prachtige waterval zijn een ongelooflijk uitzicht en absoluut de moeite waard als u de omgeving van Seixal verkent.

Wat te doen Madeira Miradouro do Véu da Noiva (1)

Hoe kom je bij de Véu da Noiva waterval

Het uitzichtpunt van de Véu da Noiva waterval ligt langs de weg en is gemakkelijk te bereiken met de auto. Het is 40 km rijden vanaf Funchal en u kunt het waterval uitkijkpunt gemakkelijk combineren met een bezoek aan Seixal Beach, de Seixal Natural Pools of Porto Moniz. Er is een parkeerplaats voor een paar auto’s met daarnaast een toeristenwinkel. De toegankelijkheid van het uitzichtpunt is zelfs rolstoelvriendelijk met een hellingbaan naar het uitzichtplatform.

São Vicente waterval langs de weg

Wanneer u de noordkust van Madeira bij São Vicente verkent en op weg bent naar Seixal, passeert u deze waterval langs de weg. Het is zeker de moeite waard om even te stoppen om deze schoonheid van dichterbij te bewonderen. Er is een kleine parkeerplaats langs de weg, dus je kunt gemakkelijk even stoppen en veilig kijken. Maak een foto en adem de oceaanwind in, want de Atlantische Oceaan ligt aan de overkant van de weg. Deze waterval wordt ook gebruikt voor abseilen, dus als je daar zin in hebt, neem dan contact op met de vele bedrijven op Madeira die canyoning tochten aanbieden!

Lees hier alles over canyoningen in Madeira.

Watervallen in Madeira -

Lagoa Dona Beja waterval

De Lagoa Dona Beja waterval is een mooie maar kleine waterval. U kunt deze waterval zien tijdens de Levada do Alecrim wandeling, ook bekend als ‘Meren van Madeira’. Tijdens de wandeling heb je uitstekende uitzichten over de Rabaçal-vallei en Ribeira da Janela (Janela-kreek). U voelt zich ondergedompeld in de natuur terwijl u wandelt in het karakteristieke groen van het Laurierbos. De Levada do Alecrim wandeling is ongeveer 7 kilometer lang en een leuk avontuur voor jong en oud.

Watervallen in Madeira - Lagoa Dona Beja waterval​

Hoe kom je bij de Lagoa Dona Beja waterval

Het startpunt van Levada do Alecrim is op dezelfde parkeerplaats van de populaire Levada das 25 Fontes wandeling. Raak niet in de war en volg de drukte langs de verharde weg de vallei in, want dat is het pad naar 25 Fontes. De Levada do Alecrim wandeling begint aan de rechterkant van de parkeerplaats. Je moet vanaf de verharde weg zijwaarts gaan en een klein pad inslaan dat de struiken in gaat. Het is bewegwijzerd, dus houd de houten bordjes in de gaten. Leuk om te weten is dat de Levada do Alecrim eigenlijk boven de 25 Fontes waterval loopt! Dus op een gegeven moment kun je bovenop de Risco waterval staan met een geweldig uitzicht over de vallei!

Lagoa do Vento waterval

De Lagoa do Vento waterval is een mooie en hoge waterval gelegen in de vallei van Rabaçal. De wandeling naar beneden richting zwembad en waterval is een mooie combinatie van bospad en langs de levada. Het is slechts een wandeling van 3,3 kilometer, dus als u op zoek bent naar een langere wandeling kunt u Levada do Alecrim aan uw route toevoegen. Dat geeft je slechts een kleine omweg van ongeveer 1 kilometer en is zeker de moeite waard om te combineren als je beide wilt zien. Eenmaal aangekomen op de bodem van Lagoa do Vento kun je een duik nemen in de ijskoude lagune. Houd er rekening mee dat deze waterval in de zomermaanden klein is, maar na enkele regenachtige weken veel krachtiger. Het gebied rond Lagoa do Vento is een perfecte plek voor een lunchstop met veel rotsen om op te zitten.  Geweldige wandeling voor jong en oud met slechts ongeveer 300 meter stijging.

Watervallen in Madeira - Lagoa do Vento waterfall

Hoe kom je bij de Lagoa do Vento waterval

Het begin van de wandeling naar de Lagoa do Vento waterval is hetzelfde als enkele andere populaire levada wandelingen. Het beginpunt deelt dezelfde parkeerplaats als de zeer populaire Levada das 25 Fontes en Levada do Alecrim. Het kan er dus druk zijn, vooral later op de ochtend. Het Lagoa do Vento pad begint niet op de hoofdweg zoals Levada das 25 Fontes, maar buigt af naar het kleine bospad rechts onderaan de parkeerplaats. Dit pad loopt boven de 25 Fontes waterval, dus raak niet in de war en volg de menigte langs de verharde weg.

Cascata dos Anjos waterval

Heb je ooit een waterval op de openbare weg gezien? Als je dat niet hebt gedaan, is Madeira de plek waar je dit kunt zien! De dos Anjos waterval ligt in Ponta do Sol langs de oude kustweg en je kunt er onderdoor rijden! Alleen als de waterval niet te krachtig is kun je er ook onder staan als een natuurlijke douche. Maar na zware regenval is dit absoluut niet aan te raden. De Cascata dos Anjos valt langs de klif naar beneden op de weg, dus als je er met je auto onderdoor rijdt kun je je gratis wassen. Maar wees altijd voorzichtig, vooral na zware regenval. Dan kunnen er ook rotsen naar beneden vallen. 

De Cascata dos Anjos waterval is een mooie plek om even te stoppen, want hij ligt ook langs de oceaan met prachtige uitzichten.

Watervallen in Madeira - Cascata dos Anjos waterfall
Cascata dos Anjos (1)

Hoe kom je bij de Cascata dos Anjos waterval

De dos Anjos waterval ligt aan de ER101. Hij is heel gemakkelijk te vinden als je Cascata dos Anjos intikt op Google Maps.

Levada dos Cedros waterval

De Levada dos Cedros waterval is het eindpunt van deze levada wandeling. Deze prachtige boswandeling die de hele tijd vrij vlak is, eindigt na 6 kilometer bij een paar prachtige watervallen. U kunt deze wandeling heen en terug dezelfde route doen, of er nog een stuk naar het Fanal bos aan toevoegen. De Levada dos Cedros is beslist een wandeling voor jong en oud en biedt onderweg prachtige uitzichtpunten, junglebruggen en watervallen. Aan het eind van de Levada dos Cedros vindt u een aantal watervallen met de laatste als grootste verrassing. Deze prachtige waterval met meerdere niveaus is een lust voor het oog en een perfecte plek voor een lunchpauze ter voorbereiding op de terugweg naar de parkeerplaats. In totaal is de Levada dos Cedros 12 kilometer heen en terug.

Watervallen in Madeira - Levada dos Cedros waterval​

Hoe kom je bij de Levada dos Cedros waterval

Het Levada dos Cedros pad begint bij de regionale snelweg E.R. 209 op het Paul da Serra plateau, dicht bij het bekende gebied van het Fanal bos. U kunt uw auto aan de kant van de weg parkeren op een van de parkeerplaatsen. Zorg ervoor dat je van tevoren hebt besloten welke route je gaat nemen. Want je kunt ofwel de rondwandeling via Fanal met veel trappen doen, ofwel heen en terug over dezelfde route via de Levada dos Cedros. Uit en terug is 12 kilometer in totaal. Als u over twee voertuigen beschikt, kunt u er een parkeren aan het eind van de wandeling om de terugweg wat sneller te laten verlopen. Anders moet u enkele kilometers langs de weg terug naar de auto lopen. Maar u kunt ook een plaatselijk taxibureau bellen of proberen terug te liften naar uw auto!

Levada do Rei waterval

De Levada do Rei waterval behoort niet tot de beste of grootste watervallen van Madeira. Maar als u van plan bent deze levada wandeling te doen, dan kunt u deze watervallen onderweg niet missen! Als u echter een echte verkenningstocht wilt maken, dan kunt u een grotere waterval vinden bij de bron van Levada do Rei. Je kunt deze waterval van bovenaf zien als je de berg op wandelt. Of, als je nat wilt worden, vanuit de canyon als je de rivier blijft volgen. Levada do Rei is een prachtig weelderig pad gelegen in Santana in het noorden van Madeira en volgt de Ribeiro Bonito stroom door het Laurissilva bos van Madeira. De kleinere watervallen zijn gemakkelijk te vinden, maar de grotere vergt enige inspanning aan het eind van het levada pad. U kunt verder langs de rivier waden om deze grotere waterval in de canyon te vinden, of de berg oplopen om hem vanaf de top te zien.

Watervallen in Madeira - Levada do Rei waterval

Hoe kom je bij de Levada do Rei waterval

Het startpunt van Levada do Rei ligt in Santana, het noordelijke deel van Madeira. Vanaf Funchal is het ongeveer 55 minuten rijden over een afstand van 50 kilometer. Er is een café genaamd ‘Quinta Levada do Rei’ bij het beginpunt van de wandeling, waar u kunt parkeren, koffie of lunch kunt drinken en naar het toilet kunt gaan voor of na de wandeling. In totaal duurt de wandeling ongeveer 9,7 kilometer, omdat het een heen- en terugweg is. Enkele reis kost u slechts ongeveer 4,5 kilometer.

Caldeirão Verde waterval

De Levada Caldeirão Verde waterval wandeling is een van de populairste en mooiste levada-wandelingen op het eiland Madeira. Wat deze wandeling zo uniek maakt, zijn de vele watervallen die u onderweg ziet. Maar het hoogtepunt is natuurlijk de Caldeirão Verde waterval, ook wel bekend als de groene ketel. Hij heeft deze naam gekregen vanwege de prachtige groene kloof waar de 100 meter hoge Caldeirão Verde waterval langs intens groene rotsen naar beneden stort. Vooral na regenachtige dagen zijn de watervallen super krachtig. Hierdoor vallen sommige watervallen ook op het wandelpad. Wees dus voorbereid met een regenjack! Je zult ook enkele tunnels moeten passeren, dus neem een zaklamp of hoofdlamp mee. De totale afstand van deze vlakke levada wandeling is 12 kilometer heen en terug. De Levada Caldeirão Verde, volledig omgeven door weelderig groene jungle, geeft je echt het gevoel ver weg te zijn van de bewoonde wereld.

Watervallen in Madeira -Caldeirão Verde waterval​

Hoe kom je bij de Caldeirão Verde waterval

De Levada do Caldeirão Verde wandeltocht begint in het Queimadas Bospark dat langs de noordkust van Madeira in Santana ligt. Vanuit Funchal duurt het ongeveer 45 minuten om de parkeerplaats van de Caldeirão Verde te bereiken. Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats zie je een hek. Daar moet je een parkeerkaartje halen uit de automaat en 1 euro parkeren per uur betalen of 3 euro voor het maximale verblijf. Voordat de trailhead van Levada do Caldeirão Verde begint, zie je een café met picknickplaats. Hier kun je voor of na de wandeling een koffie of een snack nemen. Tot de Caldeirão Verde waterval is het ongeveer 6,5 kilometer enkele reis. Maar er is nog een waterval als u deze wandeling voortzet! 

Lees hier onze uitgebreide blog over Levada Caldeirão Verde

Agua D’Alto waterval

De Agua D’Alto waterval is een mooie en hoge waterval aan de noordkust van Madeira. Het is een van de beruchte watervallen op Madeira die ik eerlijk gezegd niet echt begrijp. Het pad was niet erg goed onderhouden toen wij naar de Agua D’Alto waterval wandelden met gras en wijnranken die over het levadapad groeiden. Maar het is maar een korte wandeling naar de bodem van de waterval, dus absoluut de moeite waard. Je zult zien dat het levadapad op sommige punten erg smal is met stukken die afgebroken zijn. Loop dus altijd voorzichtig. Het duurt slechts 10 tot 15 minuten om de waterval te bereiken, die perfect verscholen ligt in een kleine canyon, omgeven door weelderig groen. De Agua d’Alto waterval is 150 meter hoog en valt perfect als een dunne sluier in een ondiepe poel. De vorm van de waterval doet me denken aan een bruidssluier, wat grappig genoeg de naam is van een andere waterval op Madeira! De Veu da Noiva waterval, ook bekend als Bruidssluier in Seixal.

Watervallen in Madeira -Agua D’Alto waterval

Hoe kom je bij de Agua D’Alto waterval

De Agua d’Alto waterval ligt in Faial, in het noorden van Madeira. Vanuit Funchal is het ongeveer 40 minuten rijden. Het kan in het begin moeilijk zijn om de weg te vinden waar je omhoog moet, hoewel de waterval op Google Maps staat aangegeven. De weg naar boven ligt tegenover de bushalte CAM do Lombo Galego 1A. Je kunt ervoor kiezen je auto ergens dicht bij deze weg te parkeren, of helemaal door te rijden naar de parkeerplaats waar de levada begint. Rijd voorzichtig op en neer over deze steile weg! 

Als je aankomt op de betonnen parkeerplaats bij het huis, zie je een ongelooflijk uitzicht over Faial naar de oceaan. Vanaf deze plek moet je de trap langs het huis omhoog nemen die je naar de levada leidt. Je kunt de waterval al zien, dus volg gewoon de levada tot je dichter bij de waterval komt.

Levada Nova waterval

De Levada Nova waterval is te zien op de Levada do Moinho naar Levada Nova wandeling. Dit is een van de meest unieke watervallen van Madeira, omdat hij over het wandelpad stroomt. Daarom is het een vrij avontuurlijke route. Maar je wordt niet te nat, dus maak je geen zorgen over je kleren of rugzak. De grottengang is erg leuk en avontuurlijk om te passeren, maar pas op voor je hoofd! De rotsen geven niet mee als je je hoofd stoot….

Vanuit de tunnel heb je het beste uitzicht op de waterval en de canyon, wat ook de beste fotoplek is. Als je even wilt pauzeren, is dit een prima plek om een hapje te eten. Het geluid van de waterval is zeer ontspannend.

PR 7 - Levada do Moinho

Hoe kom je bij de Levada Nova waterval

Het beginpunt van de Levada do Moinho naar Levada Nova wandeling is in Ponta do Sol aan de zuidkust van het eiland. Het officiële adres van de Levada do Moinho is Casa Carreira 24, Ponta do Sol. Het pad begint naast de witte kerk genaamd “Igreja da Lombada da Ponta do Sol”. Er zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar bij de kerk of verderop in de straat. Er gaat geen openbaar vervoer naar het begin van de route. U moet dus met uw eigen huurauto of met een taxi gaan. De dichtstbijzijnde bushalte in Rodoeste is “Ponta Do Sol Rotunda”, vanwaar het nog 30 tot 45 minuten duurt om de levada trail te bereiken.

Lees hier onze uitgebreide gids over Levada Moinho naar Levada Nova

Folhadel waterval

Langs de PR17 Caminho do Pináculo e Folhadal zijn veel verschillende watervallen te vinden. Deze wandeling van 18 kilometer is niet voor onervaren wandelaars. Maar je kunt de wandeling natuurlijk inkorten en dezelfde route teruglopen als je genoeg van de route hebt gezien. De meeste watervallen zijn langs het pad te zien, maar sommige liggen verscholen en zijn alleen te zien als je een stukje van het pad afgaat. Dit is geen aanmoediging om zonder plan van het pad af te gaan, want de watervallen worden bijvoorbeeld op maps.me aangegeven en je kunt de stippellijn zien die je naar sommige watervallen leidt.

Watervallen in Madeira -Folhadel waterval_

Hoe kom je bij de Folhadel waterval

De wandeling begint direct bij het uitkijkpunt Encumeada (Miradouro da Encumeada) en is gemakkelijk te vinden op Google Maps. Dit uitkijkpunt heeft een souvenirwinkel, café en parkeerplaats. Perfect voor een kopje koffie voor of na de wandeling. 

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *