waal mee op het pad van vervlogen tijden, waar ooit het zuiden en noorden van het eiland met elkaar verbonden waren. Caminho do Norte, een betoverende reis van 3,2 km lang, met een geschatte duur van 1 uur en 30 minuten, laat je de levendige pracht van het Madeiraanse bos verkennen.

De magie begint bij Boca da Encumeada, een plek doordrenkt van eeuwenoude geschiedenis. Hier volgen we de voetstappen van de lokale bevolking, die ooit deze route gebruikte voor handel tussen de dorpen in het zuiden en noorden van het eiland, en voor deelname aan traditionele pelgrimstochten.

Betovering ontvouwt zich terwijl we het pad betreden, gehuld in de betoverende sluier van het inheemse Laurissilva-bos. Dit bos is door UNESCO erkend als een natuurlijk werelderfgoed, en het ademt een sfeer van mystiek en verbondenheid met de natuur.

Het traject zelf kent zijn uitdagingen, maar deze worden beloond met een diepere connectie met de overvloedige flora die deze plek rijk is. Terwijl we over de glooiende hellingen trekken, doemt een betoverend panorama op, versierd met kleurenpracht en geuren van de inheemse plantensoorten.

Bij het oversteken van regionale weg ER 104 betreden we een overgangsbos, waar exotische boomsoorten het landschap domineren. Hier komen verschillende werelden samen, en we worden overweldigd door de harmonie van diversiteit en het samensmelten van verschillende ecosystemen.

Uiteindelijk, na een avontuurlijke reis vol ontdekkingen, omhelst de Caminho do Norte ons met open armen wanneer we Ribeira Grande bereiken. Hier kunnen we even pauzeren en ons laten onderdompelen in de betoverende cultuur van mandenvlechtwerk. Het vakkundig gevlochten wilgenteen weerspiegelt de ziel van dit land, en wordt gebruikt om traditionele gebruiksmanden, meubels en de iconische rieten sledes van Monte te creëren.

Laat je hart vervullen met verwondering terwijl je Caminho do Norte bewandelt, en beleef een magische reis door de tijd, waarin emotie en schoonheid samenkomen in harmonie.

Details van de PR 21 – Caminho do Norte wandeling

Voorzorgsmaatregelen voor levada wandelingen en hikes op Madeira

Voor een veilige wandelervaring op Madeira is het belangrijk de volgende veiligheidsmaatregelen te nemen. Er zijn in het verleden op Madeira ongelukken gebeurd tijdens levada-wandelingen en in de bergen, wat wandelen op Madeira niet direct gevaarlijk maakt. Wel moet u er altijd rekening mee houden dat het weer op Madeira plotseling kan omslaan. Of dat er aardverschuivingen plaatsvinden, takken kunnen vallen of paden glad kunnen zijn. In geval van nood kunt u 112 bellen.

Hieronder paar van onze tips voor een veilige wandelervaring op Madeira:

  • Draag geschikte kleding, neem altijd een extra jasje mee en trek je wandelschoenen/schoenen aan met goede grip.
  • Neem voldoende water en wat snacks mee zoals noten, (gedroogd) fruit etc.
  • Neem altijd een zaklamp mee tijdens uw wandelingen op Madeira omdat u soms door een tunnel loopt.
  • Neem een fluitje mee voor het geval u verdwaalt of van het pad afglijdt.
  • Boek een gekwalificeerde gids als u zeker wilt zijn van uw eerste levada wandeling. De meeste levada-wandelingen zijn vlak en gemakkelijk, vooral de bekende levada’s op Madeira. Een gedetailleerde omschrijving vindt u in onze blog over de beste levada’s wandelingen op Madeira. Maar als je liever een gekwalificeerde gids naast je hebt tijdens het wandelen op Madeira, leer je niet alleen meer over de natuur, maar ben je ook 100% veilig en hoef je je geen zorgen te maken over het navigeren door het bos.
  • Als u alleen gaat wandelen op Madeira, bereid u dan voor en verzamel alle actuele informatie over het pad dat u van plan bent te volgen. Zijn de paden open? Zijn er geen aardverschuivingen? Op de website van VisitMadeira.com vindt u de actuele info van de wandelingen die open en gesloten zijn.
  • Bereken de tijd die je nodig hebt om de wandeling te voltooien, zodat je voor het donker terug bent.
  • Informeer het hotel of accommodatie waar u verblijft welke wandeling u gaat doen.
  • Ga niet van het aangewezen pad af.
Beste Levada wandelingen op Madeira Caminho do Pinaculo e Folhadal, PR17

Wat is een Levada?

Als u voor het eerst naar Madeira komt, vraagt u zich misschien af wat het woord “Levada” eigenlijk betekent. Dit woord specificeert de verschillende wandelroutes op Madeira. Maar wat is de oorsprong van deze Levada’s en wat is hun doel? 

Levada’s zijn waterkanaaltjes die door de bergen kronkelen en worden vertaald als “rijweg”. Deze waterkanalen zijn irrigatiesystemen. Ze zijn ontwikkeld om water te verdelen van de nattere gebieden in het noorden van Madeira naar de drogere en zonnigere gebieden in het zuiden waar veel plantages liggen. De levadas bestrijken een totale afstand van ongeveer 2500 kilometer van het hart van het Laurissilva-bos tot de meest rotsachtige hellingen.

De oorsprong van de levadas gaat terug tot de 15e eeuw, toen de eerste levadas werden aangelegd. Hun doel was om water te leveren voor de irrigatie van de suikerrietplantages. In die tijd werd suiker ook wel het “witte goud” genoemd, omdat het werd beschouwd als de belangrijkste motor van de economie van Madeira in de 15e en 16e eeuw. De smalle waterkanalen hebben sindsdien de belangrijke taak om water over grote afstanden te leveren. Voornamelijk naar bananenplantages, wijngaarden, fruitboomgaarden en moestuinen. Maar ook om de waterkrachtcentrales op het eiland te laten werken.

Maar tegenwoordig zijn de levadas ook een geweldige manier om de prachtige natuur van Madeira te ontdekken. Langs de levadas ziet u landschappen en verschillende soorten flora en fauna die uniek zijn in de wereld.

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *