Stel je voor: een betoverende cirkel, gevormd door de Vereda do Chão dos Louros, nodigt je uit om de weelderige schoonheid van het Chão dos Louros bospark te ontdekken.

Deze betoverende route van 1,9 km, die ongeveer 45 minuten in beslag neemt, kan op verschillende manieren worden ervaren.

Je kunt de trail op verschillende punten beginnen, waardoor elke stap een nieuw avontuur inluidt.

Diep verscholen in een groene oase, maakt Vereda do Chão dos Louros deel uit van het Europese Netwerk van Gebieden van Gemeenschapsbelang – het Natura 2000 Netwerk.

Terwijl je voortdurend omringd wordt door weelderig groen landschap, doorkruis je het inheemse Laurissilva-bos. Hier domineren altijdgroene bomen uit de Lauraceae-familie, zoals de majestueuze laurier (Laurus novocanariensis) en de geurige Til (Ocotea foetens).

Op je wandeltocht langs Vereda do Chão dos Louros word je verrast door een natuurlijk uitkijkpunt, waar je wordt getrakteerd op een adembenemend panorama van het imposante São Vicente-dal. De grootsheid van de natuur onthult zich voor je ogen, terwijl je even stil staat en het moment absorbeert.

Vanaf dit punt heb je zelfs de mogelijkheid om toegang te krijgen tot Caminho do Norte (PR 21), een pad dat je verbindt met Ribeira Grande. Een nieuwe reis ontvouwt zich, met elke stap die je zet in de voetsporen van ontdekkingsreizigers die voor jou gingen.

Maar Vereda do Chão dos Louros is niet alleen een pad van natuurlijke pracht; het ademt ook geschiedenis en traditie. Op de eerste zondag van september verzamelen pelgrims zich op deze bijzondere plek, nadat ze de levendige festiviteiten van Senhor Bom Jesus in de parochie van Ponta Delgada hebben bijgewoond. Hier voel je de betekenis van samenkomen, van gedeelde momenten en van eeuwenoude overtuigingen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Laat je hart vervullen met verwondering en emotie terwijl je de Vereda do Chão dos Louros betreedt. Dit is meer dan alleen een wandeling – het is een betoverende reis die je ziel raakt en je verbindt met de diepste essentie van de natuur en de menselijke geschiedenis.

Details van de PR 22 - Vereda do Chão dos Louros wandeling

Voorzorgsmaatregelen voor levada wandelingen en hikes op Madeira

Voor een veilige wandelervaring op Madeira is het belangrijk de volgende veiligheidsmaatregelen te nemen. Er zijn in het verleden op Madeira ongelukken gebeurd tijdens levada-wandelingen en in de bergen, wat wandelen op Madeira niet direct gevaarlijk maakt. Wel moet u er altijd rekening mee houden dat het weer op Madeira plotseling kan omslaan. Of dat er aardverschuivingen plaatsvinden, takken kunnen vallen of paden glad kunnen zijn. In geval van nood kunt u 112 bellen.

Hieronder paar van onze tips voor een veilige wandelervaring op Madeira:

  • Draag geschikte kleding, neem altijd een extra jasje mee en trek je wandelschoenen/schoenen aan met goede grip.
  • Neem voldoende water en wat snacks mee zoals noten, (gedroogd) fruit etc.
  • Neem altijd een zaklamp mee tijdens uw wandelingen op Madeira omdat u soms door een tunnel loopt.
  • Neem een fluitje mee voor het geval u verdwaalt of van het pad afglijdt.
  • Boek een gekwalificeerde gids als u zeker wilt zijn van uw eerste levada wandeling. De meeste levada-wandelingen zijn vlak en gemakkelijk, vooral de bekende levada’s op Madeira. Een gedetailleerde omschrijving vindt u in onze blog over de beste levada’s wandelingen op Madeira. Maar als je liever een gekwalificeerde gids naast je hebt tijdens het wandelen op Madeira, leer je niet alleen meer over de natuur, maar ben je ook 100% veilig en hoef je je geen zorgen te maken over het navigeren door het bos.
  • Als u alleen gaat wandelen op Madeira, bereid u dan voor en verzamel alle actuele informatie over het pad dat u van plan bent te volgen. Zijn de paden open? Zijn er geen aardverschuivingen? Op de website van VisitMadeira.com vindt u de actuele info van de wandelingen die open en gesloten zijn.
  • Bereken de tijd die je nodig hebt om de wandeling te voltooien, zodat je voor het donker terug bent.
  • Informeer het hotel of accommodatie waar u verblijft welke wandeling u gaat doen.
  • Ga niet van het aangewezen pad af.
Beste Levada wandelingen op Madeira Caminho do Pinaculo e Folhadal, PR17

Wat is een Levada?

Als u voor het eerst naar Madeira komt, vraagt u zich misschien af wat het woord “Levada” eigenlijk betekent. Dit woord specificeert de verschillende wandelroutes op Madeira. Maar wat is de oorsprong van deze Levada’s en wat is hun doel? 

Levada’s zijn waterkanaaltjes die door de bergen kronkelen en worden vertaald als “rijweg”. Deze waterkanalen zijn irrigatiesystemen. Ze zijn ontwikkeld om water te verdelen van de nattere gebieden in het noorden van Madeira naar de drogere en zonnigere gebieden in het zuiden waar veel plantages liggen. De levadas bestrijken een totale afstand van ongeveer 2500 kilometer van het hart van het Laurissilva-bos tot de meest rotsachtige hellingen.

De oorsprong van de levadas gaat terug tot de 15e eeuw, toen de eerste levadas werden aangelegd. Hun doel was om water te leveren voor de irrigatie van de suikerrietplantages. In die tijd werd suiker ook wel het “witte goud” genoemd, omdat het werd beschouwd als de belangrijkste motor van de economie van Madeira in de 15e en 16e eeuw. De smalle waterkanalen hebben sindsdien de belangrijke taak om water over grote afstanden te leveren. Voornamelijk naar bananenplantages, wijngaarden, fruitboomgaarden en moestuinen. Maar ook om de waterkrachtcentrales op het eiland te laten werken.

Maar tegenwoordig zijn de levadas ook een geweldige manier om de prachtige natuur van Madeira te ontdekken. Langs de levadas ziet u landschappen en verschillende soorten flora en fauna die uniek zijn in de wereld.

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *