Auto huren op Madeira

Auto huren op Madeira: Alles wat je moet weten in 2024

Een auto huren op Madeira is de perfecte manier om alle schoonheid en charme te ervaren die dit Portugese paradijs te bieden heeft. Met kronkelende wegen die een adembenemend uitzicht bieden op de kustlijn en verbazingwekkende berglandschappen, geeft het huren van een auto u de vrijheid om het eiland in uw eigen tempo te verkennen. Een auto huren op Madeira is een handige en betaalbare manier om alle verborgen juweeltjes van dit eiland te ontdekken.

Auto huren op Madeira

De meeste reizigers willen weten waar ze het beste een auto kunnen huren op Madeira. Wanneer wij een auto huren op Madeira, raden wij vaak drie bedrijven aan die wij ook altijd gebruiken:  Sunnycars.nlEasyterra.nl en Alamo.nl Aan het einde van deze blogpost zult u zich comfortabel voelen met het hele proces van auto huren op Madeira ook geven we een aantal nuttige tips hebben over het besturen van een huurauto op Madeira, ermee zal je met een gerust hart de weg op Madeira op kunnen. 

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

De gids voor een Auto huren op Madeira

Waar een auto huren op Madeira

Wanneer u overweegt waar u uw huurauto op Madeira kunt boeken, zijn er een paar opties:

 • Reserveer online voor uw aankomst en haal de auto op bij de luchthaven.
 • Reserveer online voor uw aankomst en haal de auto op in Funchal
 • Reserveer bij een verkoper in Funchal of in uw hotel (de duurste optie)

De slimste optie is om uw autohuur vooraf te boeken en op te halen op het vliegveld. De taxi van het vliegveld naar Funchal was voor het laatst toen wij hem gebruikten ongeveer 40 euro. Dat is veel meer dan één dag autohuur als je online boekt bij een van drie bedrijven die wij aanraden. 

Wij hebben onze huurauto’s opgehaald op het vliegveld en in de buurt van Funchal en onze ervaring is altijd beter geweest op het vliegveld waar het personeel zeer efficiënt is en het een snel proces is.

Ongeacht de locatie die u kiest, adviseer en gebruiken wij persoonlijk Sunnycars.nl, Easyterra.nl en Alamo.nl  bij het huren van een auto in Madeira.

Wij denken dat deze drie auto verhuur bedrijven de goedkoopste zijn voor het auto huren op Madeira, evenals de goedkoopste Madeira autoverzekeringen. De auto is tenminste 2-3 weken van te voren te boeken met super lage tarieven. Als u de dag ervoor boekt is het veel duurder.

Auto huren op Madeira

Huur een auto op Madeira vooraf de vakantie

Wij hebben ontdekt dat als u een auto huurt op Madeira en deze meer dan twee weken van tevoren boekt, de deals vaak het beste en voordeligst zijn. Zodra het minder dan een week is voordat u op Madeira aankomt, gaan de prijzen drastisch omhoog. Vaak bieden website gratis annulering tot een paar dagen van tevoren, dus u moet de huurauto boeken zodra u uw vluchten heeft en u kunt altijd later van gedachten veranderen en de boeking annuleren (check dit altijd nog even van tevoren of u gratis kan annuleren.) Zo kunt u de goedkope prijzen van tevoren vastleggen.

Auto huren op Madeira

Tips voor auto huren op Madeira

 • Zorg ervoor dat u foto’s maakt van alle krassen en deuken op de auto. Het kost maar een paar minuten van uw tijd en u weet nooit welk bewijs u aan het eind van de huurperiode nodig hebt. Doe hetzelfde voor het interieur van de auto op zoek naar eventuele vlekken of scheuren.
 • Maak dezelfde foto’s en video’s wanneer u de auto aan het einde van de huurperiode inlevert.
 • U hebt uw referentienummer en uw reservering nodig wanneer u de auto ophaalt.
 • Boek minstens 2 weken vooraf en bespaar tot 50%.

Heeft u een volledige verzekering nodig?

Wanneer u een auto huurt op Madeira, is een van de belangrijkste beslissingen die u moet nemen het al dan niet afsluiten van een volledige verzekering. Het is belangrijk om rekening te houden met de potentiële risico’s van het rijden op onbekende wegen in een vreemd land. Met de steile en smalle wegen op Madeira zou ik het op dit eiland niet riskeren om geen volledige verzekering af te sluiten. Die kost gewoonlijk slechts 6-10 euro extra per dag, soms is die ook al inbegrepen in de prijs, het geeft uiteindelijk ook rust en beschermt u tegen onverwachte kosten in geval van een ongeval, diefstal of schade aan het voertuig.

Goedkoop een auto huren op Madeira

Als u geld wilt besparen op auto huren op Madeira, zijn er verschillende dingen die u kunt doen:

 1. Boek vroeg: Hoe vroeger u boekt, hoe beter de aanbiedingen. Vooraf boeken bij de aanbevolen bedrijven kan u tot 50% besparen op de kosten. Bekijk drie aanbevolen verhuur bedrijven: Sunnycars.nl, Easyterra.nl en Alamo.nl 
 2. Breng de auto terug waar u hem heeft opgehaald: De auto op een andere locatie afzetten kan extra kosten met zich meebrengen, dus breng de auto bij voorkeur terug op dezelfde locatie als waar u hem heeft opgehaald.
 3. Boek een kleinere auto: Kleinere auto’s zijn over het algemeen goedkoper om te huren en ook zuiniger, wat u geld kan besparen op benzine.
 4. Let op de ophaal- en inlevertijden: Autoverhuurbedrijven rekenen meestal per 24 uur, dus de auto later terugbrengen dan de aangegeven tijd kan leiden tot extra kosten. Zorg ervoor dat u de exacte ophaal- en inlevertijden kent om extra kosten te voorkomen.
 5. Kies een huur met beperkte annulering of zonder annulering: Sommige huuropties op de verhuur websites bieden gratis annulering, maar deze kunnen duurder zijn. Als u zeker bent van uw reisplannen, kunt u geld besparen door te kiezen voor een huurauto met beperkte of geen annulering.
 6. Controleer de prijzen voor een week de auto huren: Soms bieden verhuurbedrijven kortingen als u voor een week de auto huurt, zelfs als u de auto maar zes dagen nodig hebt. Het is de moeite waard om te controleren of dit het geval is.
 7. Boek met beperkt aantal kilometers: Als u niet van plan bent veel te rijden, kunt u geld besparen door te kiezen voor een huurauto met beperkt aantal kilometers. Zorg er wel voor dat u de kilometerlimiet niet overschrijdt, want dit kan leiden tot extra kosten.

Is een credit card nodig voor een auto huren op Madeira?

U moet een credit card hebben wanneer u de auto ophaalt, zodat het bedrijf het borgbedrag, dat meestal ongeveer 2000 euro bedraagt, kan vasthouden. Sommige bedrijven zoals Budget hebben onze betaalkaart geaccepteerd, maar meestal is een creditcard vereist.

Is een internationaal rijbewijs nodig op Madeira?

U heeft geen internationaal rijbewijs nodig. U moet wel uw officiële rijbewijs van Nederland laten zien wanneer u de huurauto ophaalt. Sommige landen vereisen een internationaal rijbewijs om een auto te huren, maar dit is niet het geval in Madeira en uw gewone rijbewijs voldoet prima.

Auto huren op Madeira

De gids voor autorijden op Madeira

In dit deel van de blogpost zal ik onze ervaring delen en advies geven over het navigeren op de wegen tijdens het autorijden op Madeira. Het is geen doorsnee reisbestemming en kan soms behoorlijk lastig zijn.

Is autorijden in Madeira veilig?

Madeira is een relatief veilige plaats om te rijden. Er is niet veel verkeer, behalve aan de randen van Funchal tijdens de spitsuren. De snelwegen en tunnels zijn vrij modern en ik vind de chauffeurs op Madeira zelden agressief. Op de snelwegen kunt u merken dat de linkerrijstrook vrij snel is, en omdat er op het eiland geen vaste flitspalen staan, rijden veel chauffeurs tot het uiterste. De rechterrijstrook is echter uw vriend bij het wennen aan de wegen op Madeira.

De steile wegen op het eiland zijn waarschijnlijk de grootste uitdaging bij het rijden op Madeira. Vaak bevindt u zich op een weg met een zeer steile helling, terwijl u uw auto overuren hoort maken om naar de top te rijden. Over het algemeen gaat dit probleemloos, totdat u moet stoppen, parkeren of op een eenrichtingsweg een andere auto tegenkomt. De sleutel is om langzaam te rijden en voorbereid te zijn op snelle stops op smalle wegen. Snij geen bochten af en wees nooit gehaast op dit eiland, u bent op vakantie.

De kwaliteit van de wegen is vrij goed en het eiland investeert veel geld in de tunnels en de infrastructuur van de wegen. Laat u niet afleiden door de prachtige uitzichten terwijl u over de bergwegen en kustwegen van Madeira rijdt.

Auto huren op Madeira - is autorijden op Madeira veilig?

Schakel of automatische auto huren op Madeira

Zoals wij al zeiden, is rijden op Madeira een interessante ervaring vanwege de ZEER steile en smalle wegen. De vele eenrichtingswegen maken het nog spannender. Als u een zelfverzekerde manuele bestuurder bent, zullen de wegen op Madeira u soms op de proef stellen. Als u geen vertrouwen hebt in een schakel auto, is het zeker beter om te proberen een schakel auto te leren rijden op de steile, onvoorspelbare wegen van Madeira. 

Hoewel een schakel auto het iets gemakkelijker maakt om de steile heuvels op en af te rijden, heb ik persoonlijk ondervonden dat de automatische huurauto’s meer dan bekwaam zijn op de steilste heuvels van Madeira. U kunt de opties voor automatische huurauto’s bekijken door te filteren op de websites van: Sunnycars.nl, Easyterra.nl en Alamo.nl. Er zijn een paar modellen van automatische auto’s die de optie hebben om over te schakelen naar een ‘basis’ handmatige aanpak. Deze auto’s worden vaak ‘semi-automatisch’ genoemd en zijn naar mijn mening de beste optie voor Madeira.

De meeste huurauto’s op Madeira zijn schakel auto’s. Als u vooraf boekt, zult u merken dat de automatische opties iets duurder zijn. Echter, als u het tot het laatste moment laat om uw huurauto op Madeira te boeken, zullen de automatische opties aanzienlijk duurder zijn. De meeste zeer goedkope aanbiedingen zijn altijd voor schakel auto’s als het gaat om auto huren op Madeira.

Hoe groot moet de auto zijn

Als u Madeira voor het eerst bezoekt, is het belangrijk in gedachten te houden dat een kleine auto de beste optie is op dit eiland. Er zijn een aantal redenen waarom een compact voertuig het leven tijdens uw vakantie gemakkelijker maakt.

 1. Funchal is nooit ontworpen voor grote voertuigen. Veel van de geplaveide straten zijn eenrichtingsverkeer en zeer, zeer smal. Er zijn een paar wegen die een absolute nachtmerrie zouden zijn voor een grote gezinsauto’s of een SUV. Met een compacte auto is het veel gemakkelijker om door deze smalle straatjes te rijden.
 2. Vaak zijn straten eenrichtingsverkeer en moet er snel gestopt worden en moeten beide partijen wat manoeuvreren om te kunnen passeren.
 3. Parkeren op Madeira is vaak beperkt op drukke plaatsen en een kleine auto is veel gemakkelijker om parallel te parkeren op krappe parkeerplaatsen in Funchal of de zeer kleine overdekte parkeerplaatsen van de winkels.
 4. In tegenstelling tot sommige landen., waar veel mensen een SUV boven een kleine auto kiezen, is het niet nodig om voor de veiligheid een SUV te kiezen. De meeste inwoners hebben kleinere auto’s om de hierboven genoemde redenen.
Auto huren op Madeira

Reistijd op Madeira

Vanwege het bergachtige terrein van Madeira zijn op het hele eiland tunnels gebouwd om alle regio’s met moderne snelwegen te verbinden. Vele tientallen jaren geleden kon een reis over het eiland wel zes uur duren.  Deze lange reizen zijn niet meer nodig nu de talloze tunnels een netwerk van verbindingen over het hele eiland vormen. Tegenwoordig duren de meeste reizen over het eiland maximaal een uur en zelden veel langer, tenzij u van de oostkust naar de westkust reist. 

Het centrale massief (bergketen) loopt door het midden van Madeira. Ondanks de vele tunnels moet voor reizen van de ene naar de andere kust vaak een route om het gebergte heen worden gevolgd, waardoor het langer duurt om een bestemming te bereiken.

Als u in Funchal of Calheta verblijft, zijn de meeste attracties, de luchthaven en populaire wandelingen zoals Sao Lourenco, Pico to Pico en Caldeirao Verde Levada binnen 45 minuten te bereiken.

Auto parkeren op Madeira

Parkeren op Madeira is niet altijd even makkelijk in Funchal, maar in de meeste andere gebieden is parkeren niet zo moeilijk. In Funchal zijn er verschillende overdekte parkeerplaatsen die ongeveer 10 euro per dag kosten en bedoeld zijn voor kortetermijn bezoekers van winkelcentra en het stadscentrum.

Wij zijn wel is een jaar op Madeira verbleven in Funchal en meestal kun je de parkeerplaatsen bezoeken, de beheerder vinden en vragen of ze maandelijks parkeerplaatsen beschikbaar hebben. Wij hadden geluk en vonden een betaalde en vaste parkeerplaats voor 100 euro per maand.

De meeste parkeerplaatsen bij toeristische plaatsen op Madeira zijn vanaf 2023 gratis. Er zijn echter een paar betaalde parkeerplaatsen zoals Caldeirao Verde Levada, hoewel Pico do Arieiro, Pico Ruivo, Sao Lourenco en vele andere bezienswaardigheden gratis blijven.

Wees niet verbaasd als u een aantal prachtige auto’s geparkeerd ziet die op de stoep staan, vaak is dit  door de lokale bevolking. De inwoners van Madeira zijn opgegroeid met het creëren van oplossingen in beperkte ruimte. Hoewel wij het niet adviseren om op de stoep de auto te parkeren, gebeurt het wel. Tijdens een voetbalwedstrijd van Maritimo is het creatief parkeren rond het stadion een spektakel op zich.

Openbaar vervoer of een auto huren op Madeira​

Voor wie de meer afgelegen gebieden van Madeira wil verkennen, zoals wandelingen en andere toeristische trekpleisters, is het openbaar vervoer niet altijd de optimale keuze, ondanks de kosten. Het bussysteem kan gebrekkig zijn, zowel wat betreft frequentie als routes, waardoor het een uitdaging kan zijn om bepaalde bestemmingen te bereiken. Bovendien zijn sommige van de populairdere toeristische trekpleisters niet altijd gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, wat betekent dat u meerdere keren moet overstappen en lange wachttijden heeft. Wel zou u altijd gebruik kunnen maken van dag tours. Bekijk deze leukste excursies op Madeira hier.

In dergelijke gevallen is het huren van een voertuig bij auto verhuurbedrijf een praktisch en beter alternatief voor deze omstandigheden. Met een gehuurd voertuig heeft u altijd de vrijheid en flexibiliteit om het eiland op hun gemak te ontdekken, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de beperkingen van de schema’s en routes van het openbaar vervoer. U kan moeiteloos afgelegen locaties bereiken en verborgen juweeltjes ontdekken die gewoonlijk niet door toeristen worden bezocht. Ook al zijn de kosten van het huren van een auto hoger dan die van het openbaar vervoer, het extra gemak en de flexibiliteit maken het een waardevolle investering, vooral voor wie het meeste uit zijn tijd op het eiland wil halen. Nogmaals raden wij deze drie autoverhuur bedrijven aan:

Afstand Madeira luchthaven naar Funchal

De internationale luchthaven van Madeira ligt ongeveer 20 kilometer ten oosten van Funchal, de belangrijkste stad van het eiland Madeira. Deze korte afstand tussen de luchthaven en het stadscentrum is zeer geschikt voor reizigers. Met een eigen auto of taxi duurt de reis van de luchthaven naar het stadscentrum slechts 20 tot 25 minuten. Bovendien rijden er regelmatig openbare bussen tussen de luchthaven en Funchal, zodat u gemakkelijk en voordelig van en naar de luchthaven kunt reizen.

Auto huren op Madeira

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *