Welkom op het prachtige eiland Madeira, een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Portugal! Dit adembenemende eiland, gelegen in de Atlantische Oceaan, is bekend om zijn schilderachtige natuur, heerlijke gastronomie en warme gastvrijheid, maar wist je dat Madeira ook een super leuke evenementen heeft?

Het hele jaar door biedt Madeira tal van evenementen en festivals voor toeristen en de lokale bevolking. Van sportevenementen tot religieuze festivals, er is altijd wel iets te beleven op dit prachtige eiland.

Een van de hoogtepunten is het beroemde Carnaval van Madeira. Dit kleurrijke evenement vindt elk jaar plaats in februari en trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. Tijdens het carnaval kun je genieten van de uitbundige kostuums, indrukwekkende parades en livemuziek op straat. Dit is een feest dat je niet wilt missen!

Naast het carnaval biedt Madeira ook tal van andere evenementen, zoals de Madeira Wine Festival, het Madeira Nature Festival en het International Fireworks Festival. Tijdens het Madeira Wine Festival kun je genieten van de beroemde wijnen van Madeira, terwijl je tijdens het Nature Festival kunt deelnemen aan tal van activiteiten zoals canyoning, wandelen en surfen. En het International Fireworks Festival biedt spectaculaire vuurwerkshows die je niet snel zult vergeten!

Evenementen Madeira
Evenementen Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Januari

Madeira Plunge – Lido of Ponta Gorda zwemcomplex – 1 januari
Wat is een betere manier om het jaar te beginnen door ’s middags in zee te duiken. Het geneest eventuele katers, geeft je een kans om iets voor het goede doel te doen en je te realiseren dat er veel mensen zijn die net zo gek zijn als jij. De deuren gaan om 10.00 uur open, zodat de deelnemende baders tijd hebben om zich op te warmen en een praatje te maken. Gelukkig is de zee rond Madeira een stuk warmer dan de Noordzee waar de Nederlanders, die overigens de traditie hebben gecreëerd, in duiken om het begin van een nieuw jaar te vieren.

Cantar os Reis (Zingen van de Koningen) – Funchal – 5
Cantar os Reis is een charmant Madeiraans festival vol kerstliederen en liederen, dat wordt gevierd op de 12e avond na Kerstmis. Traditioneel trekken groepen ’s nachts door de straten en zingen en spelen muziek van deur tot deur. Overal op het eiland worden openluchtconcerten gehouden, onder meer in Ribeira Brava, Câmara de Lobos en het auditorium in de Jardim Municipal in Funchal. De levendige traditionele kerstliederen worden uitgevoerd door lokale muziekgroepen.

Santo Amaro Festival – Santa Cruz – 12-15
Om het einde van de kersttijd te vieren, wordt op heel Madeira “Santo Amaro” gevierd. Op elke tafel worden kerstlekkernijen uitgestald terwijl families een laatste feestmaaltijd delen en kerstversieringen, traditionele lapinha’s en kerststallen afbreken. De festiviteiten in Santa Cruz omvatten kraampjes, muziek en eten, evenals een processie bij kaarslicht naar de Igreja Matriz om de beschermheilige te eren.

Madeira Orienteering Festival (MOF) 
Verschillende gemeenten met geweldige natuurlijke omstandigheden bundelen hun krachten om dit openluchtevenement voor voetgangers te promoten, waarbij elke deelnemer of groep een sprint- of middenafstandsrace kan kiezen, afhankelijk van zijn eigen ritme en niveau.

Marathon van Funchal – 21, 2024
Dit sportevenement bestaat uit drie wedstrijden (marathon, halve marathon en minimarathon) en wordt georganiseerd door de atletiekvereniging van Madeira. Dit evenement, met routes van unieke landschappelijke schoonheid, brengt atleten van verschillende nationaliteiten samen.

Panelo Festival – Chão da Ribeira, Seixal – 27/28, 2024
Dit is een van de oudste festivals van het district, dat traditioneel op de laatste zondag van januari in Chão da Ribeira, Seixal, wordt gehouden en waarbij families en de hele gemeenschap samenkomen om hun typische gerecht te bereiden, dat lijkt op een stoofpot maar gemaakt wordt van kool, varkensvlees en plaatselijke worst, gekookt in grote potten boven open vuur. Natuurlijk voegt iedereen iets extra’s toe, zodat elke pot een beetje anders is. Traditioneel werd de maaltijd geserveerd op een bedje van kool en gegeten van de grond waar de kool was gegroeid, maar de tijden zijn veranderd. Natuurlijk is er bij elk plaatselijk festival veel muziek en een sfeer die moet worden geproefd en genoten.

Madeira Web Summit 2024 – De Digitale Nomade Editie
De Madeira Web Summit Digital Nomad Edition 2024 staat open voor iedereen die van werken op afstand zijn primaire bron van inkomsten wil maken en tegelijkertijd wil genieten van ons prachtige eiland.

Evenementen Madeira

Febuari

Festa dos Compadres – Santana – 2-4
Al ongeveer 50 jaar symboliseert het Festa dos Compadres het begin van de carnavalsfeesten op Madeira, dat plaatsvindt in het weekend voor het carnaval. In Santana, in het noordoosten van het eiland, wordt het feest gevierd met een optocht van versierde praalwagens, groepen in traditionele kostuums en muzikale omlijsting. Acteurs voeren komische sketches op over sociale en politieke kwesties, terwijl reuzenfiguren publiekelijk belachelijk worden gemaakt, beoordeeld en vrolijk verbrand. Verschillende kraampjes bieden enkele van de beroemdste gastronomische specialiteiten van het eiland, waaronder espetada en bolo do caco.

Madeira Carnavalsfeesten – 7-18 februari, 2024 (Solidariteitsparade 9e, Main Parade 10e en Fun Parade 13e) 
Een van de grootste straatfeesten in Europa, het carnaval van Madeira, roept de uitgelaten geest van Rio op! De festiviteiten beginnen op zaterdag met een uitgebreide optocht door Funchal met de beste sambabands en -groepen van het eiland die in schitterende kostuums door de straten dansen. Het feest gaat het hele weekend door en eindigt op Vastenavond met de fantastische Trapalhão parade – wanneer de straten vol staan met de lokale bevolking in bizarre kostuums. De muziek is aanstekelijk… trek uw dansschoenen aan en feest mee!

De huwelijksbeurs ‘Funchal Noivos & Festas’.
De huwelijksbeurs “Funchal Noivas & Festas”, die wordt gehouden in het VidaMar Congrescentrum – Hotels & Resorts, wordt georganiseerd door de Vereniging voor Handel en Industrie van Funchal en de Kamer van Koophandel van Madeira (ACIF-CCIM) met als doel Madeira te promoten als de perfecte trouw- en huwelijksreisbestemming vanwege haar schoonheid en diversiteit. Het driedaagse evenement bestaat uit workshops en modeshows met zowel nationaal als internationaal talent. Bekijk de leukste hotels in Funchal hier.

Porto Moniz Pad
De Porto Moniz Trail is ideaal voor iedereen die wil deelnemen aan een sportevenement dat plezier en competitie combineert met adembenemende natuurlijke schoonheid.

Met drie afstandsopties (Short Trail, Ultra Trail, Long Trail) wil dit evenement deelnemers de gelegenheid bieden het schilderachtige groen van het Fanal Forest van de gemeente Porto Moniz te verkennen via een route die zich een weg baant langs verschillende terreinen, waaronder voetpaden en levadas, met name in de gebieden Fanal, Estanquinhos en Chão da Ribeira.

Madeira Surfski Lifesaving en nationaal kano kampioenschap – Seixal en Machico
Het tweedaagse Madeira Surfski Lifesaving and National Canoe Championship georganiseerd door de regionale kanovereniging van Madeira en de Portugese kanofederatie stelt de deelnemers op de proef. Op zaterdag rennen de deelnemers in Seixal met hun kajaks door de branding om ze vervolgens door de golven te peddelen op een vooraf uitgezet parcours van 500 meter. Zondag is het kano-evenement op open zee in Machico allesbehalve gemakkelijk, met deelnemers van alle categorieën die een parcours van 19,3 km afleggen. Deze twee zeer verschillende wedstrijden op verschillende locaties met uitdagende branding, surf-, golf- en open zeeomstandigheden vormen het perfecte decor voor dit zeer veeleisende evenement.

Maart

Festa da Anona (Festival van de Cherimoya vruchten) – Faial, Santana
Het Cherimoya Fruit Festival is een traditioneel festival dat wordt gevierd in Faial, Santana. Dit evenement viert een van de populairste en meest geteelde vruchten van deze regio, “Anona” (ook bekend als kersenappel of Cherimoya). Bezoekers kunnen genieten van geweldig entertainment en traditionele eet- en drinkspecialiteiten.

Porto Santo Halve en Mini Marathon
Opnieuw zullen de Halve (21 km) en een Mini (10 km) marathon plaatsvinden op het prachtige eiland Porto Santo.

Madeira Orienteering Meeting 2024 (MOM) – Porto Santo
Madeira Orienteering Meeting is een evenement dat deel uitmaakt van de Foot Orienteering Portugal kalender en vindt plaats in maart, met drie verschillende soorten parcoursen: Sprint, Middle Distance en Long Distance. Oriëntatie is een uitdaging vol avontuur waarmee je nieuwe ervaringen kunt opdoen. De MOM-wedstrijd staat open voor alle geïnteresseerden, individueel of in groepsverband. Inschrijven kan in Madeira Adventure Club.

Madeira Literair Festival (FLM) 
Dit evenement wordt gehouden in de prachtige Stadsschouwburg Baltazar Dias en brengt een aanzienlijk aantal schrijvers, dichters, journalisten en literaire critici uit de hele wereld bijeen om verschillende onderwerpen over de wereld van het schrijven te bespreken. Eerdere onderwerpen waren onder meer Literatuur en Web, Valsheid en Waarheid en Schoonheid: Body, Word and Image.  Tijdens het festival, dat een week duurt, zijn er verschillende seminars, debatten en workshops, waarvan sommige met simultane Engelse en Portugese vertaling. Als u gek bent op literatuur of alleen maar wilt leren, dan moet u hier zijn.

Boekenbeurs (Feira do Livro) – Funchal
Onder de prachtige jacaranda bomen in de Avenida Arriaga in Funchal wordt de jaarlijkse Funchal Book Fair gehouden, een evenement dat een week duurt. Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de stands van plaatselijke boekhandels en Portugese uitgeverijen, of deelnemen aan evenementen zoals boeklanceringen voor nieuwe uitgaven, poëziesessies, literaire seminars, entertainment voor kinderen en tentoonstellingen en live muziekoptredens. Er is een grote selectie boeken beschikbaar voor alle leeftijden.

Earth Hour Funchal – 25
Funchal organiseert zijn jaarlijkse ‘Earth Hour Night Run’. De race van 2,9 km trekt lopers van over het hele eiland en wordt georganiseerd door de Atletiekvereniging van Madeira. De wedstrijd staat open voor kinderen, junioren, senioren en veteranen. Dus waarom niet iets heel anders doen en uw beste beentje voorzetten voor “Earth Hour”, terwijl Funchal schittert onder het licht van duizend kaarsen.

Regionale suikerriet beurs, Ponta do Sol
Rond 1450 werd op Madeira voor het eerst suikerriet aangeplant en tegen 1455 werd Madeira, met de hulp van Siciliaanse adviseurs en Genuese financiers, een cruciale speler in de suikerrietproductie. Dit en de ligging van het eiland betekenden dat zowel Genuese als Vlaamse handelaren, die de Venetiaanse monopolies wilden vermijden, gemakkelijk toegang hadden tot de nieuwe zeldzame en favoriete specerij “zoet zout” of suiker, zoals het tegenwoordig wordt genoemd. De regionale suikerrietbeurs, die wordt gehouden op de boerenmarkt in Canhas, Ponta do Sol, eert dan ook het verleden van Madeira’s “zoet zout” door het maken van alles wat met suikerriet te maken heeft, zoals gebak en dranken, en biedt bezoekers de gelegenheid om suikerriet te snijden en te genieten van de aangeboden “zoete” lekkernijen.

Festival van de wijn, het borduurwerk en het handwerk van Madeira (Festival do Vinho do Bordado e do Artesanato da Madeira) (tweejaarlijks)
Het festival van wijn, borduurwerk en ambachten is een viering van de unieke ambachten en wijnbouwtradities van Madeira. Leer meer over Madeiraans borduurwerk, wandtapijten en keramische tegels schilderen door deel te nemen aan workshops, of geniet gewoon drie dagen lang van wijnproeverijen, wijnveilingen, tentoonstellingen van prachtig borduurwerk en live entertainment. Dit evenement wordt georganiseerd door het Madeira Wijninstituut op Rua 5 de Outubro, Funchal.

April

Festa do Limão (Citroenfeest) Ilha – Santana – 1-2
Het jaarlijkse citroenfestival wordt gevierd in de stad Santana, in de parochie Ilha. Lokale boeren tonen met trots hun producten en er zijn veel kraampjes met gebak en traditionele gerechten met dit belangrijke ingrediënt. De parochie Ilha produceert ongeveer 90 ton citroenen per jaar, dat is ongeveer 25% van de productie van het eiland. Festa do Despique maakt ook deel uit van de festiviteiten – een soort geïmproviseerde volksmuziek begeleid door traditionele instrumenten.

Rum Festival – 16-21
Het Rumfestival, dat wordt georganiseerd door het Instituut voor Wijn, Borduurwerk en Ambachten op Madeira, brengt lokale rumproducenten van over het hele eiland samen en biedt inwoners en toeristen de gelegenheid om de verschillende op het eiland geproduceerde rum te proeven, een product dat de afgelopen jaren zowel qua productie als kwaliteit aanzienlijk is gegroeid. Dit evenement wordt gehouden in het Largo da Restauração in het hart van Funchal en biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis en de productie van Madeira.

Expo Tropical – Funchal Praça do Povo
De Expotropical, die wordt gehouden in het Praça do Povo van Funchal, heeft tot doel de subtropische vruchten en smaken van Madeira te promoten. Het evenement, dat wordt georganiseerd door Casa do Povo de Santa Maria Maior in samenwerking met het Regionaal Secretariaat voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, omvat een verscheidenheid aan entertainment en muzikale concerten, waarvan de opbrengst naar de meest behoeftige gezinnen van de parochie gaat.

Madeira Eiland Ultra Trail (MIUT 2023) – 25-28  
MIUT (Madeira Island Ultra Trail) is een bergrace over het eiland, jaarlijks gepromoot door Clube de Montanha do Funchal. Dit evenement, dat in 2008 begon met slechts 141 avonturiers, telt nu meer dan 2.000 deelnemers van meer dan 30 verschillende nationaliteiten, waaronder enkele beruchte namen uit de nationale en internationale trailwereld. Over 115 km, van noordwest naar zuidoost, begint deze unieke en uitdagende ervaring op zeeniveau, in Porto Moniz, over de beste paden en hoogste toppen van het eiland – Pico Ruivo (1861 m)/Pico do Areeiro – om weer op zeeniveau te eindigen, met de finish in Machico. Dit evenement omvat 3 andere wedstrijden: Ultra (ongeveer 85 km), Marathon (42 km) en Mini (16 km).

Tonijn festival – Vila Baleira Hotel Porto Santo
Het tonijn festival wordt gehouden in het Vila Baleira hotel op het eiland Porto Santo. Er zijn proeverijen en workshops met creatieve manieren om deze heerlijke vis te bereiden, gevolgd door speciale wijnen en geweldig entertainment.

Mei

São Tiago Menor Festival – 1
Het São Tiago Menor Festival gaat terug tot 1521 en 1523 toen de bevolking van Madeira werd belaagd door de zwarte dood (pest). Als reactie hierop en de daaropvolgende paniek onder de levende gemeenschap kwamen de leiders van de stad bijeen in de Sé Kathedraal in Funchal om te bespreken welke heilige zij zouden kiezen om de bevolking te beschermen. Uiteindelijk deden ze vier namen in een hoed en kozen een willekeurige naam, en zo werd São Tiago Menor de beschermheilige van Funchal. Tegenwoordig wordt het feest voornamelijk gevierd in de oude binnenstad van Funchal, met name in de Rua de Santa Maria en Largo do Corpo Santo. Het hoogtepunt van de viering is de processie ter ere van São Tiago Menor die eindigt bij de kerk van Socorro, Funchal, waar een mis ter ere van de heilige wordt gehouden.

Madeira Flower Festival – Vieringen 2 -26 mei 2024 (Kinder ‘Muur van Hoop’ 4 mei en ‘Bloemencorso’ 5 mei)
Elk jaar, twee weken na Pasen, vult het Madeira Flower Festival de hoofdstraten van het centrum van Funchal met praalwagens met een groot aantal bloemen en kleuren. Aan de vooravond van het zondagse straatcorso verzamelen duizenden kinderen zich op de Avenida Arriaga (Kinderparade) en gaan ze naar het Praça do Município waar ze een “Muur van Hoop” bouwen, gemaakt van duizenden bloemen. Andere activiteiten tijdens deze periode zijn het maken van bloementapijten in de straten, folklorevoorstellingen, bloemenshows, klassieke muziekconcerten en variétéshows. Madeira Auto Show van oldtimers, die ook deel uitmaakt van het programma van het Bloemenfestival, vindt plaats op de Avenida do Mar. Dit is een mooie gelegenheid om de beste klassieke auto’s en motorfietsen van Madeira te bekijken.

Maktub Soundsgood – Paul do Mar
Voor wie op zoek is naar iets anders in de muziekwereld is het Maktub Soundsgood reggaefestival in Paul do Mar iets voor jou. Deze mix van muziek, omgeving en de locatie maken het een perfecte plek om te chillen, te ontspannen en te luisteren naar de vibe met je mede-reggaeliefhebbers.

School Sport Festival
Dit festival wordt georganiseerd door het Regionaal Secretariaat van Onderwijs en het Regionaal Directoraat van Onderwijs en doet denken aan de officiële opening van de Olympische Spelen van Bejing. Het schoolsportfestival, dat een week duurt en wordt gehouden in C.S Marítimo, geeft een echt internationaal gevoel met zo’n 1800 kinderen die deelnemen aan verschillende gymnastieke evenementen.

Madeira Flower Classic Auto Parade – 12 mei
De Madeira Flower Classic Auto Parade vindt plaats op zondag 15 mei om 16.30 uur, als onderdeel van de viering van het Bloemenfestival. Prachtig versierde klassieke voertuigen en mensen in bloemrijke kostuums paraderen langs de Avenida do Mar e das Comunidades Madeirenses. Wie de optocht vanaf de bankjes langs de Avenida do Mar wil bekijken, kan tijdens het evenement kaartjes kopen.

Trans Madeira 2023 – 16-20 mei en 19-23 september, 2024
De afgelopen tien jaar heeft Madeira naam gemaakt in de Enduro Mountain Bike scene. De Trans Madeira, georganiseerd door de FreeRide Madeira en de Caniço Riders, is dan ook een beetje anders omdat de routes het hele eiland van noord naar zuid en van oost naar west doorkruisen. De Enduro Mountain Bike deelnemers strijden vijf dagen lang tegen elkaar en leggen in totaal vijfentwintig verschillende etappes af over ongeveer 200 km van het unieke en uitdagende terrein van Madeira. De wedstrijd is beperkt tot honderdtwintig deelnemers die tussen vier en negen etappes per dag afleggen, gemiddeld 2.300 m stijgen om vervolgens nog eens 1.300 m te dalen, en zoals een deelnemer zei: “Het is een absolute knaller!”.

Internationale Museumdag – 18
De Internationale Museumdag, die in 1977 werd ingevoerd en wordt georganiseerd door de Internationale Raad voor Musea, wordt wereldwijd gevierd op 18 mei, waarbij de activiteiten rond een bepaald thema worden georganiseerd. Het eerste doel van de organisatoren is een omgeving te creëren waarin mensen hun lokale of nationale musea willen gaan verkennen, deelnemen aan vooraf georganiseerde evenementen en begrijpen hoe belangrijk deze instellingen zijn in de hedendaagse samenleving. De toegang tot de musea van Madeira is gratis en veel musea hebben verlengde of nachtelijke openingstijden.

Festival Aqui Acolá – Ponta do Sol 
Voor velen wordt Ponta do Sol snel de culturele hoofdstad van Madeira, en het Festival Aqui Acolá is daarop geen uitzondering. Hoewel dit vierdaagse evenement nog in de kinderschoenen staat, brengt het dans, theater, muziek, D’J’s en discussies van internationaal erkende Madeiraanse filmregisseurs en nog veel meer samen. Het is eclectisch, en als je van kunst houdt, is dit een festival van inspiratie en genialiteit, vooral de live schilderijen die de geschiedenis van Ponta do Sol uitbeelden!

Madeira Classic Car Revival – Praça do Povo
Autoliefhebbers opgelet! De jaarlijkse Classic Auto Show is een uitstekende tentoonstelling van de mooiste oldtimers en klassieke auto’s op het eiland Madeira. Wandel over Praça do Povo in Funchal om een unieke collectie zeldzame en gerestaureerde auto’s, motoren en scooters uit een ander tijdperk te bekijken, allemaal in ongerepte staat. De dag wordt afgesloten met cocktails en een prijsuitreiking voor de meest originele, best gerestaureerde en ‘best of show’-voertuigen.

Festa da Cebola (Uienfestival) – Caniço
Het Festa da Cebola, gewijd aan de eenvoudige ui, is een charmant eerbetoon aan de plaatselijke boeren en de landbouwproducten van Caniço. Bewonder artistieke arrangementen en displays met lokale bloemen en geniet van de optocht van tractoren en auto’s die versierd zijn met uien. Traditionele muziek, ambachtelijke kraampjes en een keur aan eten en wijn zorgen ervoor dat dit festival een populair evenement is voor alle leeftijden. Vergeet niet een doosje zelfgekweekte uien mee naar huis te nemen – rechtstreeks van de boer!

Natuurpad van Porto Santo
De Ultra Trail van Porto Santo wordt georganiseerd door de Atletiekvereniging van Madeira. Dit evenement bestaat uit drie wedstrijden: 42 kilometer (de belangrijkste), 21 kilometer (de tweede) en een kortere race van 7,5 kilometer.

Klassieke autorace “Rampa dos Barreiros” – 24-26.
De klassieke autorace “Rampa dos Barreiros” begint om 11.00 uur, waarbij de deelnemers door de Avenida do Mar van Funchal rijden en eindigen bij Quinta Magnólia. Deze race is van historisch belang omdat hiermee de eerste grote race van het eiland wordt herdacht, de “Rampa dos Barreiros”, die in 1935 plaatsvond.

Festas da Sé’ Festival – Funchal
De straten rond het stadscentrum van Funchal komen eind mei tot leven tijdens het ‘Festas da Sé’-festival – een typisch Madeiraans arraial (straatfeest). Lokale restaurants in Largo do Chafariz, de straten João Tavira, Queimada de Cima, Queimada de Baixo, Bispo, Ferreiros, Praça de Colombo en Praça do Carmo bieden speciale traditionele menu’s en een ruime keuze aan lokale gerechten en wijn. De straten zijn voor de gelegenheid prachtig versierd, en het entertainment omvat stand-upcomedy, muziek van zanggroepen en fanfares.

Forellenfestival en Ciderroute – Santana
Het festival heeft tot doel alles wat met forel en cider te maken heeft te promoten, inclusief forelviswedstrijden, voedselproeverijen en traditioneel showkoken met forel en cider als hoofdingrediënt en natuurlijk vrije proeverijen van cider, Madeira-stijl! Hoewel forel en cider misschien een vreemde combinatie lijken, heeft het festival het verbazingwekkende vermogen om een grote verscheidenheid aan entertainment naar Santana te halen, waaronder regionale folkloregroepen, theater- en dansvoorstellingen en muziek van plaatselijke zanggroepen.

Festival Aleste 
Dit evenement, dat wordt beschouwd als een van de beste strandfeesten op Madeira, vindt plaats in het Complexo Balnear da Ponta Gorda en begint om 16.00 uur en eindigt om 02.00 uur. Het festival wil zowel Portugese als internationale artiesten promoten die een breed spectrum van muzikale genres, waaronder jazz, techo en post-rock, doorkruisen. Dus als u op zoek bent naar iets leuks om te doen, dan is dit iets voor u.

Madeira SUP Challenge 
De Madeira SUP Challenge is een internationale Stand Up Paddle Board wedstrijd bestaande uit twee open zee marathons, 12km en 5km, technische en fun races en andere activiteiten allemaal gehouden in de prachtige baai van Funchal.

Enduro World Series Madeira
De Enduro World Series (EWS) is een van de grootste mountainbike-evenementen ter wereld en Madeira werd in 2017 onderdeel van de competitie. De derde etappe van de Enduro World Series Madeira, die wordt georganiseerd en gepromoot door Freeride Madeira en Clube Caniço, vindt plaats in Machico en belooft een spectaculair evenement te worden. Dit ultieme avontuur doorkruist veeleisend en zwaar terrein en bestaat uit technische tracks, bergroutes en adembenemende landschappen tegen de achtergrond van de Atlantische Oceaan, en is bijzonder lastig door de plotselinge en snelle veranderingen in temperatuur en weersomstandigheden, zozeer zelfs dat rijders vaak zeggen dat ze op één dag vier seizoenen meemaken. De reputatie van het eiland als een van de beste mountainbike-ervaringen ter wereld trekt zo’n 900 deelnemers en coaches uit de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Frankrijk en Italië. Terwijl de Madeiraanse wielrenner Emanuel Pombo op eigen bodem meedoet.

Evenementen Madeira

Juni

Middeleeuwse markt – Machico – 2-4
Dit evenement wordt gehouden in de historische stad Machico. De middeleeuwse markt “Mercado Quinhentista” viert de ontdekking van Machico door middel van een reeks gekostumeerde optredens uit de zestiende eeuw, evenementen te paard, vuurspuwers, acrobaten, openluchttheater en livemuziek. Maar het hoogtepunt van het evenement is toch wel de optocht ter ere van de ontdekking van Madeira, waarbij het eerste schip dat de haven van Machico binnenvaart in zicht komt. Je kunt niet anders dan meegesleept worden in een golf van enthousiasme wanneer jongleurs, zangers, muzikanten, ridders, boeren en danseressen voor de menigte optreden. Het stadscentrum lijkt op een middeleeuwse markt en heeft als zodanig een grote verscheidenheid aan kraampjes met middeleeuwse geschenken en demonstraties van aardewerk en vlechtwerk. Het is leuk, allesomvattend en een geweldig familie-evenement dat te zien is op deze live webcam.

Atlantic Festival – Vuurwerkwedstrijd – 1, 8, 15 en 22, 2024
Het Atlantic Festival is een spannend jaarlijks evenement dat entertainment en cultuur combineert. Het bestaat uit drie onderdelen: het Madeira Muziekfestival, de Internationale Vuurwerkwedstrijd en optredens van filharmonische bands in het centrum van Funchal. Er worden klassieke muziekoptredens gehouden in het Palácio de São Lourenço, het Teatro Municipal Baltazar Dias en verschillende kerken in Funchal, alsook in het Mudas Contemporary Art Museum, in Calheta. Elke zaterdagavond in juni organiseren deelnemers uit verschillende landen prachtige vuurwerkshows in harmonie met begeleidende muziek in het kader van de Internationale Vuurwerkwedstrijd.

Biosfeer rolschaatsen – Faial
De noordelijke stad Faial, Santana, is meer dan alleen een toeristische trekpleister; het is de thuisbasis van een van de meest adrenalineverhogende sporten die er bestaan: Biosphere Roller Skating (Ribeira do Faial). Deze inline skaters gaan de strijd aan tijdens hun driedaagse internationale wedstrijd aan het eind van het seizoen: snel, heftig en zeer competitief. Het drama houdt hier echter niet op, na twee dagen van wedstrijden gaan de deelnemers naar Funchal om deel te nemen aan de marathon van Funchal, waarbij de deelnemers woedend over de Avenida do Mar racen, waardoor het niet alleen een opwindende sport is, maar ook een fantastisch toerevenement. 

Festa da Cereja (Kersenfestival) – Câmara de Lobos, Jardim da Serra – 9-11
De zoete, robijnkleurige vrucht van de kersenboom is de eregast op het Festa da Cereja, een jaarlijks festival in Câmara de Lobos. Aan het begin van de zomer worden verschillende variëteiten geoogst, waaronder de grote Norberto-variëteit, die is aangepast aan het klimaat en de bodem van Madeira. De feestelijke optocht, kraampjes en muziek bieden volop vermaak. Vergeet niet een glas ginjinha te proeven, een heerlijke likeur gemaakt van Morello kersen.

Festa dos Santos Populares (Feest van de volksheiligen) – 12-29
Festa dos Santos Populares is een van de meest geliefde festivals op Madeira. Opgedragen aan drie heiligen vullen traditionele optochten de fel versierde straten van Funchal en is er volop muziek, vreugdevuren en eetkraampjes. Santo António is de heilige van de liefde en in deze tijd vinden veel huwelijken plaats. São João – de beschermheilige van Porto Santo – wordt geëerd met kaarslichtballonnen. São Pedro is de beschermer van de vissers, en in de vissershaven Câmara de Lobos en in Ribeira Brava worden levendige vieringen gehouden.

Ultra Skyrunning Madeira 2023 – 16-17
Madeira wordt beschouwd als de meest spectaculaire locatie in de hele reeks Ultra Sky Marathons met zijn wisselende landschap, steile beklimmingen en algemene techniciteit; dit is in feite een ’technische race’. De sport is ontstaan in 2004 en heeft aan populariteit gewonnen op het eiland met ongeveer tweehonderd deelnemers uit eenentwintig verschillende landen. Het evenement wordt georganiseerd door de Federação de Campismo e Montanhismo de Portugal (FCMP) en de Santana Sports Club en is verdeeld in vier categorieën – 55 km Ultra Sky marathon (USM), de 20 km Santana Sky Race (SSR), een 13 km Mini Sky Race (MSR) en de zeer uitdagende en slopende 4,8 km Santana KM Vertical Race SVK). Hoewel de SVK-race ’s ochtends vroeg begint, beginnen de andere drie races laat in de middag en ’s avonds, terwijl de lopers de hele nacht doorrennen om de dageraad over de bergen te zien breken. Zoals een deelnemer opmerkte: “Het is verbazingwekkend waar je voeten je kunnen brengen!” en waar anders ter wereld kun je boven de wolken rennen naar een gloeiende en vurige nieuwe dag.

Regionale kunstweek – Funchal
Op verschillende locaties in het centrum van Funchal toont de regionale kunstweek de artistieke vaardigheden van de schoolkinderen van Madeira. Ongeveer 4.000 kinderen nemen deel aan dit jaarlijkse evenement dat dans, drama, theater, muziek, waaronder instrumentale en traditionele chordofoonconcerten, kunst, waaronder gemengde techniek, collage, gebruik van gerecycleerde producten en impressionistisch werk omvat. Naast de 30 voorstellingen die tijdens de week plaatsvinden, is er ook een felbevochten kunstwedstrijd. De kunstweek wordt georganiseerd door de regionale regering van Madeira en andere officiële onderwijs- en overheidsdiensten met als doel de banden tussen de plaatselijke scholen aan te halen.

Madeira Cross Games – Praça do Povo
De Madeira Cross Games is een CrossFit trainingswedstrijd gehouden op Praça do Povo in het centrum van Funchal, een radicaal Fitness evenement dat meer dan 200 deelnemers trekt.

CrossFit is wereldwijd een populaire ultieme fitheidstest, een zeer effectieve vorm van lichaamsbeweging die de beste aspecten van verschillende sporten combineert.

Regionale broodmarkt – Funchal
De regionale broodbeurs, georganiseerd door de Lions Club van Funchal om geld in te zamelen voor hun liefdadigheidswerk, is meer dan alleen de warme en heerlijke geur van vers gebakken brood, het omvat ook gebak!  Met trots wordt een breed scala aan prachtige en verrukkelijke taarten gepresenteerd. Deze eendaagse broodmarkt vindt plaats op de Largo da Restauração in het hart van Funchal aan de Avenida Arriaga, met ’s ochtends en ’s middags entertainment door regionale folkloregroepen.

Sopas do Campo Beurs – Boaventura
Soep is over het algemeen de steunpilaar van de keuken van Madeira en biedt snelle, gemakkelijke en goedkope voeding. Het is dan wel geen cordon bleu, maar de soepen van het eiland zijn allesbehalve saai, zoals de Sopas do Campo Fair bewijst. Er worden typisch achttien verschillende soepen aangeboden, waaronder grootmoeders soep, cashew-, gele pompoen-, knoflook- en kastanjesoep, om er maar een paar te noemen. Naast de warme, hartige soepen bestaat de beurs uit diverse kraampjes en entertainment van plaatselijke muzikanten, folkloristische groepen en kindershows.

Madeira Cider Week – Quinta Pedagógica dos Prazeres
De Madeira Cider Week wordt gehouden in Calheta, op de Pedagogische Boerderij van Prazeres (Quinta Pedagógica dos Prazeres), en omvat groot entertainment, de jaarlijkse ciderwedstrijd met lokale ciders, en een gastronomische wedstrijd waaraan enkele lokale restaurants deelnemen.

Atlantic Roots Festival – Vuurwerkfestival – 1, 8, 15 en 22 juni
De organisatoren van het Atlantic Roots Festival hebben hun toplocatie verplaatst naar Praça do Povo aan de Avenida do Mar in Funchal en zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de drie dagen van eclectisch muzikaal entertainment een zo groot mogelijk publiek bereiken. De genres omvatten traditionele Madeiraanse, Funk en Jazz, maar ook Portugese muziek. De populariteit van het festival bij de lokale bevolking en bezoekers van het eiland heeft ervoor gezorgd dat het evenement bekende regionale, nationale en internationale artiesten aantrekt.

Juli

Dag van Madeira – 1 juli
Madeira-dag is een nationale feestdag waarop de verjaardag wordt gevierd van de onafhankelijkheid van de archipel van het Portugese vasteland, die in 1976 in de Portugese grondwet werd vastgelegd. Overal in de autonome regio Madeira worden officiële ceremonies gehouden, terwijl gezinnen en vrienden genieten van picknicks en tal van levendige lokale evenementen. Bekijk alvast de leukste hotels op Madeira.

100 Mijl – Historische Rally
De “100-Mijl” Historic Rally wordt gepromoot door de Madeira Classic Car Club en vindt plaats op de bochtige wegen van Santa Cruz en Machico. Dit circuit beslaat ongeveer 160 kilometer (100 mijl) en omvat een gevarieerde reeks voertuigen, waarvan de oudste dateren uit 1952 en de meest recente uit 1988.

Funchal Jazz Festival – 1-5 juli (gemeentelijke tuinen) en 6-8 juli (Parque de Santa Catarina) 
Het jazzfestival van Funchal is uitgegroeid tot een van de populairste culturele evenementen op Madeira. Bezoekers stromen naar het eiland om te genieten van optredens van bekende jazzartiesten uit de hele wereld en van lokale bands en muzikanten. Het festival wordt jaarlijks gehouden in het Santa Catarina Park, dat een prachtig uitzicht biedt op de bergachtige achtergrond van de stad en de baai van Funchal. Er zijn ook gratis toegankelijke concerten in de gemeentelijke tuin (Jardim Municipal).

24 uur dansend folklorefestival – Santana
Proef de authentieke cultuur van Madeira tijdens “24 Horas a Bailar”, in de stad Santana. Lokale groepen voeren traditionele volksdansen uit in kleurrijke kostuums, begeleid door muzikanten die Portugese instrumenten bespelen. Speciale groepen uit verschillende delen van het eiland worden uitgenodigd om op te treden, terwijl kraampjes met lokale culinaire specialiteiten, drankjes en handwerk in de straten staan voor dit festival.

Vissen op groot wild op Madeira – 4 juli
Het warme water van Madeira wemelt van de vis, en dit en het steile continentale plat betekenen dat de wateren ‘sportvissen’ aantrekken, zoals blauwe marlijn, witte marlijn, witte tonijn, grootoogtonijn, wahoo, dourada en bonito. Met zo’n overvloed aan vis is Madeira het hele jaar door een viservaring voor groot wild, vooral omdat de aan de lijn gevangen blauwe marlijn regelmatig rond de 700 pond weegt, waardoor de wateren rond het eiland een van de beste plaatsen ter wereld zijn om op groot wild te vissen. De ultieme ervaring is natuurlijk deelname aan het Big Game Fishing Championship op 4 juli, waar de deelnemers worden uitgedaagd om de grootste blauwe marlijn te vangen. De deelnemers van Madeira hebben deze prijs meermaals gewonnen.

Landbouwbeurs – Santa – Porto Moniz
De landbouwbeurs werd oorspronkelijk opgericht in 1955 als een manier om lokale boeren samen te brengen, vooral omdat ze ver verspreid waren en met beperkt vervoer, relatief geïsoleerd. Tegenwoordig is de beurs niet alleen een gelegenheid voor boeren om samen te komen, maar is het ook een belangrijke toeristische attractie geworden met een verscheidenheid aan vee, tentoonstellingen, kraampjes, waaronder plantenkramen en natuurlijk een grote verscheidenheid aan eten en drinken, allemaal tegen de achtergrond van het prachtige landschap van Porto Moniz.

Tentoonstelling van zure kersen (Ginja) en snoepgoed
In het gemeenschapscentrum Curral das Freiras wordt een tentoonstelling over zure kersen en regionale zoetwaren gehouden, een lokaal gastronomisch evenement en een traditioneel Madeiraans feest met veel amusement, eten en drinken.

Expomadeira
Expomadeira is de oudste en grootste zakententoonstelling van Madeira, georganiseerd door de commerciële en industriële vereniging van Funchal (ACIF). Er zijn meer dan 100 bedrijven uit verschillende RAM-sectoren vertegenwoordigd. Dit zakelijke evenement bevordert de introductie van nieuwe producten en diensten en stimuleert tegelijkertijd zakelijke partnerschappen.

Madeira Modeontwerpers – Praça CR7
Elma Aveiro, de zus van Cristiano Ronaldo, promoot de eerste editie van Madeira Fashion Designers. Deze modeshow in de open lucht, die plaatsvindt op het beroemde Cristiano Ronaldo CR7 hotel, wil een platform creëren waar regionale, nationale en internationale ontwerpers hun talent kunnen laten zien, en brengt een heel ander modeshowconcept dat niet alleen Madeiraans talent in de schijnwerpers zet, maar ook aan de wereld bewijst dat het eiland het potentieel heeft om een van de toonaangevende modehoofdsteden van Europa te worden.

Madeira Uphll
De afgelopen jaren is hardlopen een steeds populairdere sport geworden op Madeira. Of het nu gaat om hardlopen op de weg of de strijd tegen de topografie van het eiland, het trekt hardlopers aan op lokaal, nationaal en internationaal niveau. De Madeira Uphill 2000 is niet anders, en het gaat helemaal bergop! De deelnemers, die worden beschouwd als een van de zwaarste wedstrijden van Europa, strijden van de Avenida do Mar in Funchal tot Pico do Aeerio, tegen de achtergrond van enkele van de mooiste landschappen en zwaarste terreinen van Madeira. De halve marathon is niet alleen 21 km lang, maar vraagt van de lopers ook een gestage race naar de top van Pico do Aeerio, zo’n 1.821 m boven de zeespiegel. Voor degenen die een beetje bang zijn voor de route, organiseren de organisatoren ook een mini-marathon van 10 km en een estafetteloop van 21 km met teams van vier atleten.

Madeira Round the Island by Bicycle
Het evenement Madeira rond het eiland per fiets, dat wordt georganiseerd door de Madeira Cycling Association, trekt niet alleen fietsers uit de hele wereld aan, de routes en omstandigheden zijn zodanig dat het jonge, amateur- en professionele fietsers aanmoedigt om deel te nemen. Deze driedaagse race voert de deelnemers over het hele eiland van Machico naar São Vicente en van São Vicente naar Prazeres, terwijl de race van Funchal op de laatste dag wordt gehouden.

Madeira Summer Opening 2024 – Parque de Santa Catarina – 12, 13, 19 en 20 juli
Madeira Summer Opening is een muziekfestival dat plaatsvindt in Parque de Santa Catarina, met uitzicht op het prachtige landschap van Funchal en de Atlantische Oceaan.

Festa da Lapa (Kalkoenfestival) – Paul do Mar
Gedurende drie dagen in juli is het Festa da Lapa een eerbetoon aan de limpets die in de rotskusten rond Paul do Mar worden geoogst en een belangrijk onderdeel vormen van de plaatselijke economie. Bezoekers kunnen het schilderachtige uitzicht op de oceaan bewonderen terwijl ze genieten van een van de favoriete lokale gerechten – gegrilde lapa’s met knoflookboter en citroen. Gewoonweg heerlijk! Entertainment omvat traditionele dansen, DJ’s en live muziek.

Bananententoonstelling – Madalena do Mar
Festa da Banana is een eerbetoon aan een van de belangrijkste lokale producten van Madeira, die in grote trossen bloeit dankzij het aangename subtropische klimaat van Madeira. In de stad Madalena do Mar, waar de grootste bananenplantages van het eiland liggen, kunnen bezoekers genieten van spectaculaire fruit- en bloemententoonstellingen, lokale gerechten en amusement.

Harvey Foster Classic New Road – Funchal/Câmara de Lobos
De race “Harvey Foster Classic New Road” wordt georganiseerd door de Clube de Automóveis Clássicos da Madeira als eerbetoon aan de heer Harvey Foster, die in 1904 de eerste auto naar Madeira bracht. De Avenida do Mar in Funchal wordt het middelpunt van een bijeenkomst van antieke auto’s die vóór eind 1955 zijn gebouwd. De route loopt dan tussen Câmara de Lobos en het stadscentrum. De deelnemende voertuigen zullen in beide steden worden tentoongesteld, met name in Funchal, in de buurt van de regionale vergadering, en in Câmara de Lobos.

Porto da Cruz Trail Natura – Porto da Cruz – 21 juli, 2024
De Porto da Cruz Trail Natura, omschreven als Natuur, Zee, Berg en Plezier, heeft het allemaal. Het evenement begint als een nachtelijke race, waarbij de lopers de kans krijgen de dageraad te zien opkomen boven de Pico do Areerio terwijl ze hun weg vervolgen over wegen, door dorpen, bergpaden, serra’s en zelfs trappen terwijl de deelnemers het uitvechten in de drie verschillende wedstrijden naar de finish. De wedstrijd bestaat uit de Ultra 50km wedstrijd waarbij de atleten hoogtes van 1416m boven de zeespiegel moeten beklimmen. De Long Trail 25km wedstrijd, die wordt gezien als een uitstekende voorbereiding voor degenen die de overstap willen maken naar Ultra Trail running. De Korte 11km wedstrijd is weer uitstekend voor degenen die nieuw zijn in trail running of die willen ontdekken waar het allemaal om draait, want dit evenement heeft een beetje van alles, inclusief hardlopen over steile voetpaden (veredas) en technische afdalingen. Het evenement wordt georganiseerd door vrijwilligers, Vrienden van het Land en het Parochiebestuur van Porto da Cruz, en bewijst eens te meer dat Madeira een ideale vakantiebestemming is voor trailrunnen.

Regatta van traditionele kano’s van Madalena do Mar
De XIe Regatta van traditionele kano’s van Madalena do Mar is een race-evenement dat in juli wordt gehouden om de historische zee- en visserstraditie van Madeira te herdenken en nieuw leven in te blazen. Het evenement vestigt ook de aandacht op het belang van het behoud van deze traditionele visserskano’s, die een belangrijk deel uitmaken van het culturele erfgoed van de regio.

Regatta van traditionele kano’s Funchal 
Gesponsord door het stadhuis van Funchal, de regionale kanovereniging van Madeira en de vereniging Madeira Sport for ALL verwijst de Regatta van traditionele kano’s naar de traditionele roeiboten van de vissers. Deze felbevochten wedstrijd is in het leven geroepen om de band van Madeira met de zee en de visserij te behouden en nieuw leven in te blazen en de belangstelling voor de traditionele zeilkano’s te stimuleren. De deelnemers strijden over een open waterbaan van 2,5 km in de baai van Funchal, wat een vermakelijk evenement voor toeschouwers oplevert.

Madeira Eiland Open (PGA Europese Tour) – Santo da Serra
Madeira Island Open is een van de twee Portugese golfevenementen op de officiële PGA European Tour voor mannen. De drie golfbanen van de archipel zijn sinds 1993 gastheer van het evenement, waaronder Santo da Serra Golf Club en Porto Santo Golf Club in de afgelopen jaren. Elke baan ligt in een sereen natuurlijk landschap met spectaculair oceaanzicht en weelderige greens – perfect voor championship golf!

Zeeweek – Porto Moniz
Als het u niet lukt om naar andere evenementen te gaan, moet u zeker een bezoek brengen aan de Sea Week in Porto Moniz. Het dorp, beroemd om zijn natuurlijke lavarotsen en dramatische zeegezicht, verandert in een volle week van wedstrijden, zeespelen (denk ‘It’s a Knock Out), open water raft en barrel races en andere wedstrijden met teams van deelnemers van over het hele eiland, waardoor het een fantastisch toeschouwersevenement is. Andere attracties zijn de kanoregatta en culturele activiteiten zoals live muziek van regionale en filharmonische bands. Honger?  Nou, er zijn tal van kraampjes die een breed scala aan etenswaren verkopen, van snacks tot maaltijden. Zeeweek – het is een nautisch avontuur.

Machico Gastronomische Beurs (Feira Gastronómica de Machico)
In de zomer, aan zee, worden in de Week van het Feest van Machico meer dan 10 dagen lang de unieke smaken van de heerlijke keuken van Madeira gepresenteerd. Rond een podium in Largo da Praça in Machico is een groot aantal restaurants en bars gevestigd, waar bezoekers een overheerlijke selectie traditionele lokale delicatessen kunnen bestellen, waaronder vis, inktvis, krab en espetadas (een soort kebab), vergezeld van de beste wijnen van Madeira. De hele week is er muziek en entertainment en op de laatste dag is er een cocktailfestival.

Klassiekers in Magnólia
Een ander “Classics at Magnolia”-evenement wordt gehouden in de prachtige tuin van Quinta Magnolia, met een verscheidenheid aan goed bewaard gebleven klassieke voertuigen en motorfietsen van plaatselijke verzamelaars, samen met voor de gelegenheid geklede figuranten. Het eiland Madeira telt meer dan 2.000 zorgvuldig bewaarde klassieke auto’s, waarvan er vele worden tentoongesteld tijdens speciale evenementen.

Augustus

Nossa Senhora da Saúde (Onze-Lieve-Vrouw van de Gezondheid) – Lameiros – 1-2
Het feest van Nossa Senhora da Saúde (Onze-Lieve-Vrouw van de Gezondheid), dat voor het eerst werd gevierd in de zestiende eeuw, vindt gewoonlijk plaats op de eerste zondag van september en brengt hulde aan haar genezende krachten. Nadat zij in het midden van de zestiende eeuw als wonder Portugal van de pest had verlost, wordt haar vaak aangeroepen om zieken te genezen. Madeira viert deze gebeurtenis in Lameiros, São Vicente door middel van een reeks van negen missen en speciale kerkdiensten ter ere van haar. Zoals bij alle religieuze festivals op Madeira genieten pelgrims nu en toen van feesten en vieringen in haar naam en dit jaar is geen uitzondering want iedereen wordt aangemoedigd om te genieten van de lokale keuken, vriendschap en optredens van lokale bands, DJ’s en traditionele dansers.

SANTAcurtas – Santa Cruz
De wereld waarin we leven raakt ons allemaal; of het nu gaat om mobiliteit, mensenrechten, natuurbehoud, zaken of plezier, het raakt ons zowel direct als indirect. Daarom wil het SANTAcurtas Short Film Festival films laten zien die in traditionele bioscopen misschien niet te zien zijn en een passie ontwikkelen voor regisseurs en acteurs om films te maken die een verhaal vertellen, een publiek ontroeren en een verschil maken door hun rauwheid, intensiteit en kwetsbaarheid. Dit evenement wordt gehouden in de sfeervolle omgeving van het amfitheater Quina do Revoredo in Santa Cruz en trekt regelmatig een breed genre films aan van een werkelijk nationale en internationale mix van regisseurs en acteurs. Een must voor filmliefhebbers en geïnteresseerden in cinematografie.

Madeira Wijnrally (Rali Vinho Madeira) – 1-3 augustus, 2024
Gedurende drie dagen domineren rallywagens het schilderachtige landschap van Madeira tijdens de jaarlijkse Madeira Wine Rally. Deze toprace trekt een aantal Europese deelnemers, wier vaardige rijden wordt getest door de bergachtige routes van het eiland, de bochtige wegen en het onvoorspelbare weer. Fans komen massaal naar de race kijken, en er zijn tal van plaatsen waar bezoekers zich kunnen verzamelen om de snelheid en expertise van de coureurs te bewonderen. De Madeira Wijnrally is een van de topevenementen in het FIA Europees Rallykampioenschap.

Black Scabbard Fish Festival 
Gevist op een diepte van enkele honderden meters is de zwarte haarstaartvis of “Espada” een van de meest typische specialiteiten van de Madeiraanse keuken. De diversiteit ervan wordt echter soms over het hoofd gezien, en het is door het initiatief van het “Black Scabbard Festival” in het dorp Câmara de Lobos dat bezoekers van het eiland kunnen waarderen wat een uitstekende en veelzijdige vis dit is. Met een groot aantal verschillende ‘showcooking’-workshops en proeverijen vindt u ongetwijfeld dat ene gerecht dat u nooit meer zult vergeten. Zoals bij alle grote festivals gaat het plezier van het eten gepaard met geweldig entertainment, waardoor een levendige en niet te missen sfeer van plezier en feest ontstaat.

Art Camacha
Madeira viert zijn rijke culturele erfgoed op veel verschillende manieren, maar geen enkele zo levendig of gepassioneerd als Art Camacha. Dit een week durende evenement, georganiseerd door het Casa do Povo Camacha, combineert sportieve activiteiten en cultuur, waaronder vlechtwerk, borduurwerk, mode, muziek, dans, theater en literatuur. Dit festival brengt al deze dingen samen, waardoor een uniek, levendig en zeer vermakelijk evenement ontstaat.

Monte Festival – 14-15
Het Monte Festival is een van de grootste religieuze festivals op het eiland. De Nossa Senhora do Monte kerk, gelegen in de heuvels van Monte, is prachtig versierd met bloemen ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Monte, de beschermheilige van de stad Funchal. Pelgrims nemen deel aan een processie naar de kerk, waarbij de straten bedekt zijn met bloemen. Deze pittoreske plek komt tot leven met entertainment en festiviteiten, waaronder muziek, dans en kraampjes met lokale gerechten en dranken.

Gastronomische tentoonstelling van Santana
In het pittoreske stadje Santana, beroemd geworden door zijn traditionele A-frame huizen, biedt de Gastronomietentoonstelling de inwoners en bezoekers van het eiland de gelegenheid om de typische gerechten van het stadje te proeven, lokale producten te bekijken en te genieten van de vele prachtige bloemstukken die in het stadscentrum staan uitgestald. De tentoonstelling heeft een zeer ontspannen, informele en vriendelijke sfeer die vrienden en familie uitnodigt om samen te komen en te genieten van elkaars gezelschap tijdens een heerlijke lunch en een glas of twee lokale wijnen of bier.

Concertos L – Estalagem da Ponta do Sol 
Madeira is niet vreemd aan het experimenteren met muziek en met een muzikale geschiedenis die is beïnvloed door Europese, Arabische en slaven uit Guinee, Marokko en Mauritanië is er weinig twijfel dat de smaak van Madeira net zo divers is als de muziek zelf. Concertos L biedt dan ook het perfecte platform voor muziekliefhebbers, want de genres zijn eclectisch, variërend van rock, jazz, indie en traditioneel, uitgevoerd door lokale, nationale en internationale artiesten. Gehouden op het terrein van Estalagem da Ponta do Sol en op gehoorsafstand van de Atlantische Oceaan, is er geen betere manier om nieuwe muziek te ervaren van artiesten die net zo gepassioneerd zijn over hun kunst als wij over het luisteren ernaar.

Caniço Gastronomische Week – Caniço – 16-20
Er is iets aan Madeira dat gastronomische festivals uniek maakt, en het Caniço Gastronomisch Festival is daarop geen uitzondering. Het festival wordt zowel in de Reis Magos in Caniço do Baixo als op het openbare plein in Caniço gevierd en is al lang populair. Toch zijn de organisatoren erop gebrand elk jaar iets bijzonders te creëren, net als de bars en restaurants die het evenement bijwonen en hun kenmerkende gerechten presenteren, met als doel de bezoekers aan te moedigen iets nieuws te proberen. Wandelend langs de vele kraampjes is het gevoel onmiskenbaar, je maakt deel uit van iets, iets anders en unieks, je maakt deel uit van de gemeenschap, of het nu gaat om het proeven van de aangeboden gerechten, het delen van een drankje met vrienden of het kijken naar de maan die schittert op de oceaan, allemaal begeleid door geweldige muziek van lokale bands en traditionele dansers.

São Vicente Festival (Festas do Concelho) – 19-27
Voor zo’n klein eiland is de festivalcultuur op Madeira ongeëvenaard. Oorspronkelijk werd het gebruikt om religieuze festivals en feestdagen te vieren, maar tegenwoordig viert Madeira graag zijn culturele erfgoed naast zijn muzikale en culinaire traditie. En het São Vicente Festival is daarop geen uitzondering! Vooral omdat het liefkozend wordt beschouwd als een van de beste feesten op het eiland; elk jaar trekken duizenden feestgangers van alle leeftijden naar São Vicente om te kijken en te luisteren naar lokale, nationale en internationale bands en artiesten, de hele nacht door te dansen op lokale dj’s en te genieten van de beklijvende ritmes en melodieën van lokale folkloregroepen. Het is een niet te missen evenement.

Dag van de Stad Funchal – 21
Dia da Cidade do Funchal herdenkt de verjaardag van het Koninklijk Handvest dat in 1508 door koning D. Manuel Iwerd ondertekend en waarmee Funchal officieel als stad werd erkend. Funchal was historisch gezien een belangrijke zeehaven voor de handel en was de eerste Europese stad die in de Atlantische Oceaan werd gebouwd. De officiële plechtigheden omvatten een mis in de Colégio-kerk en een bijeenkomst in het stadhuis, evenals tal van lokale evenementen en festiviteiten.

Wijnoogstfeest – Porto Santo
Het Wijnoogstfeest van Porto Santo is een van de grootste evenementen in Porto Santo. Het wordt gehouden in Largo das Palmeiras en bezoekers krijgen de kans om de druivensoorten die op het eiland worden geproduceerd te leren kennen. De activiteiten omvatten wijnproeven, demonstraties van wijnmaken en een tentoonstelling van gereedschap en apparatuur voor het verbouwen en oogsten van de druiven, waaronder een traditionele wijnpers. Muziek- en folkloregroepen zorgen voor veel vermaak.

Madeira Wijnfestival – 25 augustus tot 15 september 2024
Het Madeira-wijnfestival herinnert aan het sociale en economische belang van Madeira-wijn door oude wijnbouwtradities nieuw leven in te blazen en wordt in september gehouden tijdens de belangrijkste periode van de druivenoogst. Het festival begint in het dorp Câmara de Lobos met het plukken van de druiven zelf, de optocht van de plukkers, het betreden van de druiven en andere aanverwante tradities waarvan zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers genieten. In het centrum van Funchal omvat dit festival licht-, geluids- en folkloristische shows, die allemaal verband houden met de wijntradities, en veel stands serveren typisch Madeiraans eten en drinken. Er is ook een historisch-etnografische parade, waar u kunt zien hoe rijk de wijncultuur op Madeira is.

Nationaal en internationaal folklorefestival – 25 augutus
Dansen is een zeer belangrijk aspect van het culturele leven op Madeira en hoewel de typische traditionele dansen verschillende invloeden hebben, waaronder die van het vasteland, Moorse slaven, Arabische melodieën en verschillende elementen van Europese dansen, hebben de traditionele dansers van Madeira een stijl die uniek voor hen is en die u nergens anders ter wereld kunt zien. Het pittoreske stadje Ponta do Sol komt dan ook tot leven met de muziek, zang en dans van zowel lokale als internationale folkloregroepen in wat wordt omschreven als een levendig en meeslepend evenement dat kinderen, jonge volwassenen en volwassenen aanmoedigt om samen op te treden terwijl ze verhalen vertellen over vervlogen tijden van verschillende nationale en internationale groepen.

Europese folkloreweek – Funchal
Hoewel de folklore van Madeira een geheel eigen sfeer heeft, is ze werkelijk uniek en hoewel het de nationale dans van een klein land is, hebben de levendigheid en de ziel ervan velen in heel Europa weten te boeien. Daarom komen lokale, nationale en Europese groepen samen om zeshonderd jaar cultuur, dans en muziek te vieren in een zeer levendige en onderhoudende week in het hart van Funchal in het Auditorium van de Gemeentetuinen.

September

Madeira Wijnfeesten gaan door in Funchal tot 15 september.

 

Oogstfeest – Quinta do Furão
Elk jaar in september viert Quinta do Furão zijn traditionele wijnoogst, waardoor een prachtige festivalsfeer ontstaat waarin bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende culturele evenementen en activiteiten zoals druiven plukken, wijn maken en proeven.

 

Feest van Jezus en het Heilig Sacrament – Ponta Delgada 
De religieuze feestkalender van Madeira is nog net zo relevant als toen het eiland in 1419 werd bewoond. Maar misschien is geen enkel feest zo vereerd als het feest van Jezus en het Heilig Sacrament, gehouden in de prachtig bewerkte en ingewikkeld versierde “Kerk van de Goede Heer Jezus” in het hart van Ponta Delgada in São Vicente. Aanvankelijk trokken pelgrims meerdere dagen langs de kronkelende paden die van het zuiden naar het noorden van het eiland liepen om dit heilige feest te vieren, en ook vandaag de dag komt een groot aantal pelgrims om de Santissimo Sacramento te vereren. Het is geen wonder dat het een van de grootste en meest vereerde festivals van het eiland is.

 

Druiven- en Boerenfeest – Porto da Cruz
Het kleine stadje Porto da Cruz is een drukte van belang tijdens het jaarlijkse Druiven- en Boerenfestival, dat een van de belangrijkste culturele evenementen van de parochie blijft. Het stadje staat bekend om zijn wijnproductie, met name zijn droge rode wijn die plaatselijk bekend staat als “vinho seco”. Zoals alle culturele feesten in Madeira wordt het evenement in stijl gevierd met een spannende optocht van folkloristische groepen, mannen in traditionele kostuums, unieke praalwagens en gekostumeerde optredens en de mogelijkheid om enkele echt iconische wijnbouwmachines te zien. En alsof dat nog niet genoeg is, is er altijd de gelegenheid om een beetje lokale wijn te proeven terwijl u geniet.

 

Wijnoogst – Blandy’s
Blandy’s Wine Lodge in Funchal organiseert ook wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaarden van de familie Blandy tijdens het Madeira Wijnfestival.

 

Internationale squashwedstrijd van Madeira – Caniço Hotel Galosol
Het squashspel heeft het land stormenderhand veroverd. Aanvankelijk werd het spel op het eiland geïntroduceerd via de hotels, maar plotseling werd het bekend met zijn snelle, furieuze tempo en zo werd de Madeira International Squash Open geboren. Hotel Galosol in Caniço de Baixo, dat spelers uit de hele wereld aantrekt, is dit jaar gastheer van het evenement. Dat past ook wel, want het hotel was een van de eerste hotels die een squashbaan aanlegde op het eiland.

 

Regionale bijeenkomst van fanfares – Ribeira Brava
De fanfares van Madeira komen allemaal samen tijdens dit spannende evenement in Ribeira Brava, en dat al vele jaren. Het is opgericht om het culturele erfgoed van de fanfares te beschermen en te bewaren en de muziek van minder bekende filharmonische componisten te promoten. Als zodanig heeft elke groep zijn eigen unieke en individuele stijl en geluid. De belangrijkste attractie van het evenement is de “bandparade” die door de belangrijkste straten van Ribeira Brava loopt en waarbij de bands zich uiteindelijk verzamelen bij de plaatselijke kerk waar ze allemaal samen optreden.

 

Madeira Wine Live Harvest – Estreito de Câmara de Lobos – 9
Het Madeira Wijnfestival gaat verder op de 10e met een levende oogst en parade in Estreito de Câmara de Lobos.

 

Volta à Madeira – Klassiekerrally
Een vloot van prachtig gerestaureerde klassieke en vintage auto’s is te zien tijdens de jaarlijkse Classic Rally eind juni. Bezoekers kunnen de unieke oldtimers bewonderen langs de Avenida Arriaga voordat de deelnemers de bochtige wegen van meer dan 400 km door de adembenemende landschappen van het eiland doorkruisen. De rally wordt gehouden over een aantal etappes, van Funchal naar Câmara de Lobos, het prachtige Machico en Santana.

Festival van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid – Caniçal – 16-18
De eerste afbeeldingen van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid verschenen in 1280, en ze wordt meestal afgebeeld met de plooien van haar mantel open, zodat degenen die haar bescherming nodig hebben onderdak kunnen vinden. In de vissersstad Caniçal wordt zij vereerd door de plaatselijke vissers en hun gezinnen als hun manier om hun dankbaarheid te tonen voor haar bescherming over degenen wier levensonderhoud afhankelijk is van de zee. Versierde vissersboten nemen de beeltenis van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid en haar pelgrims mee de oceaan op, waar gebeden worden aangeroepen om haar te vragen de zee en de vissers die erop varen te zegenen. Dit is een zeer levendig evenement, en zoals bij alle religieuze festivals op Madeira zijn er tal van lokale gerechten om te proeven, live entertainment en een gevoel van dankbaarheid en hoop.

Internationale Open Tafeltenniswedstrijd van Madeira – Funchal
Je weet het misschien niet, maar tafeltennis is groot op het eiland, en met 27 clubs breidt de sport zich steeds verder uit. Madeira’s toekomstige Olympiërs trainen en spelen hard en nemen deel aan lokale en nationale evenementen. Het Elite Youth Team heeft zijn doelen verder weg gesteld; geselecteerd worden om voor Portugal te spelen en ten tweede om deel uit te maken van het Olympisch Team. Als onderdeel van de jaarlijkse cyclus van evenementen en wedstrijden wordt de Internationale Tafeltennis Open Competitie van Madeira gehouden in het sportpaviljoen van de Bartolomeu Perestrelo School in Funchal.

Appelfeest – Ponta do Pargo
Dit evenement, dat plaatsvindt in het landelijke dorp Ponta do Pargo, in de gemeente Calheta, verandert de appelproductie in een zeer levendig en populair feest, dat veel mensen uit de omliggende regio’s samenbrengt. De appels uit deze regio worden zelfs genoemd door bekende schrijvers, die verwijzen naar hun heerlijke aroma. Dit is een zeer populair festival met de gebruikelijke stands in de open lucht waar eten en drinken worden verkocht.

 

Internationaal Squashkamp Madeira
Squash Voyage organiseert het allereerste internationale squashkamp van Madeira in hotel Galosol in Caniço de Baixo. Het kamp heeft tot doel 20-30 internationale spelers aan te trekken om deel te nemen aan een onderhoudend trainingsprogramma met een zeer ervaren squashcoach. Het programma van dit evenement omvat dagelijkse groepslessen, privétraining en verschillende mogelijkheden om dit prachtige eiland te leren kennen via sightseeingtours en actieactiviteiten. Hoewel squash steeds populairder wordt op het eiland, hopen de organisatoren dat het kamp anderen in staat stelt om een gevoel voor het spel te krijgen door de instructieve en leuke omgeving van het kamp. Voor meer informatie, prijzen en om je plek te reserveren kun je contact opnemen met Squash Voyage.

Columbus Festival – Porto Santo Eiland – 19-22 september
Dit festival is gewijd aan de grote navigator Christoffel Columbus en herinnert aan het leven van de ontdekkingsreiziger in de archipel van Madeira, zijn reizen naar Amerika en de glorieuze tijden van het Portugese tijdperk van ontdekkingen. Dit evenement, dat een week duurt, wordt gehouden in Vila Baleira op het eiland Porto Santo met veel muziek, tentoonstellingen, optochten en straatfeesten. Columbus bezocht Madeira voor het eerst in 1478, toen Funchal een belangrijk handelscentrum voor suiker was. Zijn nauwste banden met de archipel komen echter voort uit zijn huwelijk met Filipa Moniz, dochter van de eerste kapitein-donor van Porto Santo. Columbus woonde enkele jaren in de archipel tijdens het laatste kwart van de 15e eeuw, en zijn eerste kind, Diogo, werd geboren in Porto Santo. Het hoogtepunt van deze week is het naspelen van de aankomst van Columbus en zijn gezelschap in de haven van Porto Santo.

Mostra da Sidra (appelciderfestival) – Santo da Serra – 4 september
Het appelciderfestival bevordert de populaire Madeiraanse traditie om heerlijke appelcider te maken van de appels die in de parochie Santo da Serra worden geteeld. Dit festival omvat een kleine processie, waarbij de appels worden geperst, alsmede veel muziek en levendige activiteiten in verband met een landbouwthema.

Wereldtoerismedag – Funchal – 27
Madeira viert Wereld Toerisme Dag met activiteiten en entertainment die het belang van toerisme op het eiland erkennen. De binnenstad van Funchal is voor de gelegenheid prachtig versierd met bloemen, en bezoekers krijgen gratis toegang tot een aantal tuinen en musea op Madeira. Muziek- en volksdansgroepen zorgen de hele dag voor veel cultureel vermaak, terwijl bezoekers ook worden begroet met bloemen, geschenken en entertainment op de luchthaven van Madeira.
 
Tentoonstelling van passievruchten en afgeleide producten – Ribeira Brava
De tentoonstelling over passievruchten en afgeleide producten vindt plaats in Ribeira Brava, gevolgd door traditionele eet- en drinkkraampjes en live entertainment. Op de tentoonstelling zullen een aantal plaatselijke producenten en bedrijven uit de landbouwsector passievruchtenderivaten verkopen. Doel van het evenement is de regionale productie van passievruchten te bevorderen en aan te moedigen. Passievruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar en zijn zeer populair in de keuken van Madeira.

Oktober

Madeira Orgelfestival – 1-31
Als onderdeel van de culturele festivals van het eiland viert het Madeira Orgelfestival de duurzame muziek van het Portugese orgel. Gedurende 10 dagen in oktober worden elke avond recitals gehouden in enkele van de mooiste kerken van Madeira, met prachtig gerestaureerde orgels (uit de 18e en 19e eeuw) uit Portugal, Italië en Engeland. Deze dramatische concerten worden begeleid door kamergroepen, klassieke musici en solisten.

ULTRA MADEIRA – Ponta do Pargo naar Machico – 7 & 8 oktober
Ultra Madeira is een wedstrijd over het eiland, georganiseerd door de “Associação de Atletismo da Madeira”, deze lange uitdagende race begint bij de vuurtoren Ponta do Pargo en eindigt in Machico.

Madeira Natuurfestival – 3-8, 2024 
Ontdek de natuurlijke schoonheid van Madeira met het Madeira Nature Festival, een nieuwe toevoeging aan de jaarlijkse evenementenkalender van het eiland. Het dynamische programma biedt inzicht in het natuurlijke en culturele erfgoed van Madeira, evenals een breed scala aan avontuurlijke activiteiten voor alle leeftijden, van paragliding over de bergen tot zeilen op de diepblauwe Atlantische Oceaan.

Heer der Wonderen Festival Machico – 8-9
Op 9 oktober 1803 raasden stortvloeden over Madeira, waardoor meer dan 600 mensen tragisch de zee op werden gejaagd, hoewel sommige bronnen zelfs een hoger cijfer van 1000 suggereren.  Toen de overstromingen hun kracht op het zuiden van het eiland loslieten, werd de kleine kapel in Machico verwoest, en daarmee ook het beeld van “Onze-Lieve-Heer-Wonderen”. Als door een sterkere kracht geleid werd het beeld echter drie dagen later teruggevonden en snel naar de kathedraal van Sé gebracht voor veiligheid en bescherming. Na de herbouw van de kapel in 1813 werd het beeld weer in ere hersteld. Elk jaar trekt dit tweedaagse festival pelgrims en bezoekers van over het hele eiland om hulde te brengen aan “Onze Heer der Wonderen” door middel van spirituele en religieuze processies bij kaarslicht en ceremonies in de Igreja Matriz de Machico.

Festa da Maçã – Camacha – 12-15
Dit Appelfeest vindt plaats in de landelijke parochie Camacha en bestaat uit een tentoonstelling en een straatparade, die zowel voor de deelnemers als voor de bezoekers zeer aangenaam is vanwege de verscheidenheid aan kleuren en geuren die de lucht parfumeren. Vergeet niet de vers geperste appelcider te proeven.

Bijeenkomst Canyoning op Madeira – 15-20
Madeira is snel het canyoning mekka van Europa aan het worden, met zijn steile topografie, dramatische landschappen en overvloedige watervallen, geulen en kliffen. Dit internationale evenement wordt georganiseerd door de Federação de Campismo e Montanhismo de Portugal (FCMP), die tot doel heeft het behoud van het milieu te bevorderen en tegelijkertijd steeds meer mensen aan te zetten tot canyoning en actief toerisme. Natuurlijk betekent canyoning op Madeira dat u een kant van het eiland ontdekt die niet veel anderen hebben meegemaakt.

Madeira Film Festival
Het Madeira Film Festival is een niet-competitief festival dat filmmakers de prijs “Laurissilva Ambassador” toekent, niet alleen voor hun werk, maar ook om mensen bewust te maken van het ecologisch behoud van natuurlijke hulpbronnen, namelijk het Laurissilva-bos, dat endemisch is voor Madeira en door de UNESCO als natuurlijk werelderfgoed wordt beschouwd. Belmond Reid’s Palace Hotel en Teatro Municipal Baltazar Dias in Funchal, beide synoniem voor pracht en praal, zijn de podia van dit festival, dat in 2012 is opgezet door de Schotse regisseur Aitken Pearson. Het is momenteel het belangrijkste jaarlijkse filmevenement op het eiland en speelt al een belangrijke rol op het nationale filmfestival. Naast de films omvat het gevarieerde programma ook lezingen, muziekconcerten, workshops en modeshows.

Europese triatlonbeker
De Europese Triathlon Cup en de Portugese Triathlon Cup worden georganiseerd door de Regionale Triathlon Bond van Madeira en de Triathlon Federatie van Portugal. Het is een veeleisende en uitdagende wedstrijd waarbij de deelnemers in topvorm moeten zijn terwijl ze het tegen elkaar opnemen in de drie evenementen, die bestaan uit 1500 km zwemmen, 40 km fietsen en een 10 km wegwedstrijd. Al deze evenementen vinden plaats rond Funchal en trekken een groot aantal lokale, nationale en internationale deelnemers.

Eco Trail Funchal Madeira – 21-22
De wedstrijd Eco Trail is een zwaar evenement. Madeira wordt beschouwd als een van de zwaarste en meest veeleisende parcoursen in Europa en trekt deelnemers uit de hele wereld die deelnemen aan de 80 km, 40 km, 25 km en 15 km. Het evenement werd in 2007 in Parijs opgericht door een groep vrienden die aan trail running deden. Het veranderde van een stedelijke omgeving naar steden, bergen, bossen en de oceanen, die allemaal een fantastisch decor vormen voor de wedstrijd, en zoals een deelnemer zei: “Heb je gevlogen? Op Madeira kun je boven de wolken lopen”.

Internationale zwemmarathon van het eiland Madeira (MIISM)
Georganiseerd door Clube Naval do Funchal en de Madeira Swimming Association. Dit uitdagende jaarlijkse openwaterevenement omvat leuke activiteiten zoals stand up paddle boarding en wedstrijden voor kinderen, naast de wedstrijd die uit verschillende evenementen bestaat. Deze omvatten de Europese zwemcompetitie 10 km Olympische afstand, het populaire 1500 meter evenement, die beide plaatsvinden in Quinta Calaça Bay. Verder zijn er twee endurancewedstrijden van 13 km van Ribeira Brava naar Funchal en een kleinere race van 4 km van Camâra de Lobos naar Funchal.

Halloween – 31
Halloween, een populaire feestdag in Amerika, maar wordt ook gevierd op het eiland Madeira. In enkele winkelcentra op Madeira verkleden kinderen zich in kostuums, laten hun gezichten schminken en gaan dan van winkel naar winkel. Madeira Magic Park organiseert ook een Halloweenfeest voor kinderen met een programma van spannende evenementen. B 

November

Kastanjefeest (Festa da Castanha) – Curral das Freiras – 1 november
Op de eerste dag van november wordt in de landelijke parochie Curral das Freiras hulde gebracht aan de kastanje, die in dit gebied in overvloed groeit. De plaatselijke bevolking maakt optimaal gebruik van de kastanjes en gebruikt ze als hoofdingrediënt in vele plaatselijke recepten, waaronder gebak, soepen en likeur. Dit feest weerspiegelt de talrijke culturele en traditionele aspecten van dit landelijke gebied.

Internationale bridgewedstrijd op Madeira 2-13
Georganiseerd door de Bridge Association of Madeira, belooft hun jaarlijkse Open Bridge Tournament een week van uitstekend bridge op het prachtige eiland Madeira. Het evenement bestaat uit opwarmwedstrijden, paren- en teamtoernooien, afkoelingswedstrijden, discussies, eilandtours en natuurlijk bijbestellingen van nog meer bridge.

Madeira Piano Fest
Georganiseerd door de Vriendenvereniging van het Conservatorium van Muziek van Madeira (AACMM) en gehouden in de prachtige Stadsschouwburg Baltazar Dias, bestaat het Madeira Piano Fest uit verschillende concerten met zowel klassieke als hedendaagse muziekgenres van solo-artiesten, vier handuitvoeringen en twee pianorecitals van enkele van Europa’s toonaangevende en opkomende talenten. Deze concertcyclus is een must voor alle muziekliefhebbers.

ADN Race – Ponta do Sol
ADN RACE is een Trail Running evenement dat deel uitmaakt van het Regionale Trail Kampioenschap, dat in november in de gemeente Ponta do Sol wordt gehouden en de volgende proeven omvat:

– Lange Trail “Trail Longo” (32km 1800m D+);

– Short Trail “Trail Curto” (13km 800m D+);

– Walking “Caminhada” (8km 400m D+).

Sandokan Enduro – Calheta
De Sandokan – Enduro maakt deel uit van de Enduro Madeira Mountain Bike Series, georganiseerd door de Madeira Cycling Association, en trekt internationaal bekende deelnemers aan zoals Joe Burns en Fabien Barel. De wedstrijd is verdeeld in verschillende categorieën, waaronder Open zonder licentie, Vrouwen, verschillende mannelijke evenementen en ook E-bike en Sandokan-parenrace. Met een concurrentie die even hevig en onvoorspelbaar is als het steeds veranderende terrein en de omstandigheden, is deze wedstrijd een favoriet onder mountainbikers vanwege de veeleisende trails en het fantastische, zij het steeds veranderende landschap en de weersomstandigheden, waarbij de slotetappes een grote verscheidenheid aan toeschouwers aantrekken.

Rota das Estrelas (De Sterrenroute)
De Rota das Estrelas werd in 2010 in het leven geroepen om de Portugese haute cuisine te promoten en brengt als zodanig gerenommeerde nationale en internationale chef-koks naar Madeira die zijn bekroond met de prachtige Michelin-sterren.  Op deze prestigieuze lijst van restaurants staat ook restaurant IL Gallo D’ouro, het enige restaurant op Madeira met een Michelin-ster in het prachtige Cliff Bay Hotel, waar dit jaar het evenement wordt gehouden. Dit festival bestaat uit verschillende evenementen die tussen maart en november in heel Portugal en nu ook Spanje worden gehouden en omvat gastronomische diners, workshops, showkoken, wijnproeven en rondleidingen door lokale producten.

Sint-Maartenfeesten – (Festa de São Martinho) – 11
Dit jaarlijkse religieuze evenement vindt plaats in de kerk van São Martinho waar de mensen traditioneel de laatste notenoogst bakken, de goedheid van São Martinho vieren en de nieuwe wijnen proeven die gemaakt zijn van de oogst van het voorgaande jaar. De legende vertelt dat St. Martin of Martin de Tour, een Romeinse soldaat, tijdens een bittere november op weg naar huis een bedelaar tegenkwam. Toen hij de toestand van de bedelaar zag, scheurde hij zijn mantel in tweeën en gaf de bedelaar de helft, zodat hij zich kon warmen. Toen hij de gescheurde mantel aan de zwerver gaf, verdween de bittere kou om te worden vervangen door een verwarmende zon, als beloning voor zijn vriendelijkheid. Tegenwoordig wordt de vooravond van Sint Maarten nog steeds gevierd als voorbode van beter weer, terwijl de religieuze betekenis van het feest in de plaatselijke kerk in acht wordt genomen. Zoals bij alle feesten op Madeira zijn er tal van kraampjes die eten verkopen en bezoekers verleiden om de jonge zelfgemaakte wijnen te proeven.

Internationaal Filmfestival van Funchal – Funchal
Filmliefhebbers verzamelen zich voor het jaarlijkse Funchal International Film Festival, dat een brede selectie onafhankelijke films in verschillende genres presenteert. Dit festival, dat een week duurt en plaatsvindt in het Teatro Municipal Baltazar Dias, omvat een internationale competitie voor speelfilms en korte films, maar ook animatie, documentaires en een lokale competitie voor films die op Madeira zijn geproduceerd. Elk jaar is er ook een retrospectieve van de beste Portugese filmmakers.

Muziek in de Kapellen Concert – Ponta de Sol (Capela de São Sebastião) 
Music in the Chapels werd in 2013 opgericht om meer bekendheid te geven aan het muziektalent en de muziektradities van Madeira en deze te laten horen in enkele van de meest emblematische erfgoedlocaties van Ponta do Sol – de kapellen van São António en São Sebastião. Verlicht met meer dan honderd kaarsen is de setting voor de concerten intiem en sfeervol, omdat de lichten glinsteren en de kwaliteit en schoonheid van de muziek weerspiegelen. De shows vinden om de twee weken plaats en omvatten een breed scala aan muziekgenres, van traditioneel, klassiek tot filharmonisch, allemaal uitgevoerd door een groot aantal getalenteerde artiesten uit Madeira.

De essentie van wijn 23-25
De Essence of Wine Show brengt lokale en nationale wijnmakers samen in een van de grootste wijnshows van Portugal. Het evenement wordt gehouden in het iconische Pestana Forum Casino en omvat wijnproeverijen, showcooking door bekende chef-koks en veel advies, lekker eten en een kans om enkele van de beste wijnen te proeven die Madeira en Portugal te bieden hebben.

Madeira Mode (Moda Madeira)
Madeira Fashion “Moda Madeira” is een mode-evenement in november, georganiseerd door de vereniging van jonge ondernemers van Madeira (AJEM – Associação de Jovens Empresários da Madeira), met als doel de regionale mode-industrie en het belang van historisch Madeiraans handborduurwerk te promoten. Het evenement omvat een wedstrijd voor jonge Madeiraanse stylisten en de deelname van bekende stylisten uit Madeira, het Portugese vasteland, de Azoren, de Canarische Eilanden en Kaapverdië.

December

Kerst- en Nieuwjaarsfestiviteiten – 1 december 2023 tot 7 januari 2024

Kerstverlichting op Madeira – 1 december tot 7 januari
De kerst- en nieuwjaarsvieringen op Madeira bieden een gevarieerd programma van culturele, folkloristische en artistieke evenementen. Het feestseizoen begint in december wanneer de straten van Funchal prachtig versierd zijn en de kleurrijke lichtjes in de hoofdstraten van de stad tot begin januari worden ontstoken.

MaXi Race Madeira – São Vicente
Uit China, Frankrijk, Zuid-Afrika, Italië, Ecuador en nu Portugal, de MaXi Race Madeira is eindelijk hier. Met een keuze uit drie afstanden: 25 km (Starter), 68 km (Long) en de ultieme (Ultra) uitdaging van 103 km, racen de lopers door een van de meest spectaculaire landschappen die het eiland te bieden heeft, van steile bergtoppen, rivieren, tunnels en kronkelige paden. Het is zwaar, veeleisend en, zoals de organisatoren van het evenement zeggen, een kans om enkele van de mooiste landschappen ter wereld te zien. Geen wonder dat het deelnemers van over de hele wereld aantrekt.

Madeira Dig Festival
Het Madeira Dig Festival werd opgericht in 2004 en is gewijd aan de promotie van digitale kunst in de vorm van experimentele muziek, interactieve voorstellingen en digitale media. Het evenement, dat plaatsvindt in het Mudas Contemporary Art Museum in Calheta en in Estalagem da Ponta do Sol, is niet alleen bedoeld om het publiek nieuwe muzikale ervaringen te bieden, maar ook om Madeira te promoten als ideale toeristische bestemming voor jongeren, en als zodanig wordt het festival gezien als een “avant-gardistische reis door de wereld van de serieuze muziek”.

Madeira Micro Internationaal Filmfestival (MMiFF) – Ponta do Sol
Met vertoningen in het schilderachtige dorp Ponta do Sol combineert het Madeira Micro International Film Festival zowel nostalgie als moderniteit met nachtelijke vertoningen in de oudste bioscoop van Madiera, de 80 jaar oude Art Deco Cinema Cine Sol en het zeer moderne John Dos Passos Cultural Centre. Het evenement trekt amateurfilmregisseurs uit de hele wereld aan, waardoor het een echt internationaal karakter krijgt en er een ruime keuze aan filmgenres is. De organisatoren zijn bovendien van mening dat het beperkte aantal vertoningen per avond het perfecte platform is om filmmakers en kijkers de kans te geven met elkaar in contact te komen.

Avalanche Raposeira – Faja da Ovelha, Calheta 
Avalanche Raposeira is het coolste BTT-race-evenement van het jaar, dat elk jaar in december plaatsvindt in Faja da Ovelha in Calheta, op het eiland Madeira. Deze spectaculaire race brengt pure adrenaline en trekt wereldwijd veel atleten aan. Je hoeft geen wedstrijdsporter te zijn, iedereen kan meedoen of kijken.

Kerstvieringen – “Geboortemis” – 16-24
Gewijd aan de geboorte van Jezus, stelt deze negendaagse mis de negen maanden zwangerschap voor die de Maagd Maria onderging. De viering begint om 06.00 uur op de 16e en eindigt bij zonsopgang op de 24e. Zoals alle essentiële religieuze gebeurtenissen wordt de Geboortemis of Missa do Parto uitgebreid gevierd op het hele eiland. Uit bewijsmateriaal blijkt dat de eerste missen werden opgedragen in het begin van de 18e eeuw, en vandaag de dag speelt de reeks plechtigheden nog steeds een essentiële rol op de religieuze kalender van Madeira, omdat het een tijd is van diepgaande contemplatie en anticipatie op de geboorte van Jezus. Toch is er ook een meer luchtige kant aan het evenement: honderden mensen verzamelen zich buiten hun kerk en genieten van lokale hapjes en drankjes terwijl ze luisteren naar livemuziek van traditionele regionale bands.
 
Nacht markt- 23
Na de negen dagen durende Missa do Parto is de Nacht markt op de 23e een nacht van vreugde als de oude binnenstad van Funchal verandert in een enorme markt die de hele nacht duurt. Het evenement trekt duizenden inwoners en toeristen naar de bruisende, drukke straten, waar last-minute shoppers verse producten kopen voor de komende dagen, terwijl de straten bezaaid zijn met bars en eetgelegenheden die iedereen verleiden om ’s avonds laat nog wat te eten en te drinken terwijl ze naar kerstliederen luisteren. Natuurlijk is geen kerstmarkt compleet zonder de “Carne vinho alhos”, een speciaal broodje van in wijn en knoflook gemarineerd vlees. Het is druk, hectisch en een moment waarop iedereen vrienden en familie ontmoet voor Kerstmis in een kleine openluchtviering.
 
Rond de stad Funchal – São Silvestre Race – Funchal – 28
De São Silvestre Race, die in 1958 werd georganiseerd door de Atletiekvereniging van de Autonome Regio Madeira, is niet alleen ideaal om die overtollige kerstcalorieën te verbranden, maar ook een van de oudste races in Portugal en Europa. In de straten van Funchal strijden zo’n 2000 deelnemers van alle leeftijden, nationaliteiten, inwoners en bezoekers van het eiland tegen elkaar over de finishlijn. De wedstrijd bestaat uit verschillende evenementen die laat in de middag beginnen met de 500 m-race voor rolstoelen, om 17.45 uur, verschillende wedstrijden voor kinderen om 18.00 uur, de gezondheidswandeling/mars om 19.00 uur en natuurlijk de belangrijkste 6 km-race die om 20.00 uur begint en waarbij de deelnemers door helder verlichte, met Kerstmis versierde straten rennen. De wedstrijden beginnen en eindigen op de Avenida Sá Carneiro en de inschrijvingen sluiten op 27 december.
 
Madeira Oudejaarsavond – Funchal – 31 december tot 1 januari
Oudejaarsavond wordt overal op het eiland gevierd, in hotels, restaurants, bars en zelfs op straat. Het hoogtepunt van de oudejaarsfestiviteiten is het spectaculaire vuurwerk – afgestoken vanaf ongeveer 50 palen – dat de hemel boven Funchal verlicht. Dit is echt een onvergetelijke gebeurtenis, die elk jaar weer veel bezoekers naar het eiland brengt.

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *