Geschiedenis Madeira

De bijzondere geschiedenis en cultuur van Madeira, Portugal

Madeira, is een eiland met een fascinerende geschiedenis en een rijke, diverse cultuur. Gelegen in de Atlantische Oceaan, biedt Madeira een unieke mix van Portugese tradities en exotische invloeden. Van de historische stad Funchal met zijn charmante straatjes en indrukwekkende kathedralen, tot de levendige festivals en traditionele folklore die het eiland tot leven brengen – Madeira heeft voor elk wat wils. Proef de authentieke Madeiriaanse keuken, bewonder de kleurrijke bloemenparades en verken de eeuwenoude levada’s die door het adembenemende landschap slingeren. Hier nemen we je mee terug in de tijd door de unieke geschiedenis en cultuur van Madeira, en onthullen we waarom dit eiland een onmisbare bestemming is voor iedereen.

Geschiedenis Madeira bootjes op het water

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

 

Veel lees plezier!

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Inhoudsopgave

Santana huisjes madeira cultuur

De ontdekking van Madeira & eerste vestiging

De ontdekking van Madeira is een fascinerend verhaal van verkenning en avontuur. In 1419 stuitten drie Portugese zeevaarders – João Gonçalves Zarco, Bartolomeu Perestrelo en Tristão Vaz Teixeira – tijdens hun reizen op dit onbekende gebied. Overweldigd door de dichte bossen die het eiland bedekten, noemden ze het ‘Madeira,’ wat ‘hout’ betekent in het Portugees. De hoofdstad, Funchal, dankt zijn naam aan de overvloed aan venkel (‘funcho’ in het Portugees) die in de omgeving groeide.

Hoewel Madeira in 1419 werd ontdekt, begonnen de Portugezen pas in 1425 met de kolonisatie van het eiland. De vertraging kwam doordat men tijd nodig had om het ware potentieel van Madeira te erkennen. Het eiland was niet alleen weelderig en bebost, maar ook een schatkamer van natuurlijke hulpbronnen. De strategische ligging in de Atlantische Oceaan maakte het een onmisbare tussenstop en tankpunt voor schepen op lange reizen naar Afrika en Amerika. Deze strategische positie speelde later een cruciale rol in de uitbreiding van de maritieme handelsroutes van Portugal tijdens het tijdperk van ontdekkingen.

Vulkanen eiland Madeira

Het vulkanische eiland Madeira

De oorsprong van Madeira ligt diep in de Atlantische Oceaan, waar vulkanische uitbarstingen ongeveer 5 miljoen jaar geleden de basis legden voor de archipel. Het uitgestoten lava en as vormden geleidelijk de eilanden Madeira, Porto Santo, Desertas en Selvagens. Deze vulkanische activiteiten hebben niet alleen de fysieke vorm van de eilanden bepaald, maar ook hun unieke ecologische kenmerken.

Vandaag de dag trekt Madeira bezoekers van over de hele wereld aan met zijn gevarieerde landschappen. De Laurisilva-bossen, een UNESCO-werelderfgoed, zijn een hoogtepunt voor natuurliefhebbers, terwijl de uitgebreide netwerken van levadas (irrigatiekanalen) prachtige wandelpaden bieden door het weelderige landschap. Deze levadas zijn oorspronkelijk aangelegd voor irrigatiedoeleinden, maar dienen nu als populaire wandelroutes die wandelaars langs spectaculaire uitzichten en serene natuur voeren.

Madeira is niet alleen aantrekkelijk voor wandelaars; het biedt ook talloze mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten zoals canyoning, bergbeklimmen en paragliden. De ruige kustlijnen, diepe valleien en hoge bergtoppen maken het een ideale bestemming voor degenen die op zoek zijn naar een adrenalinekick te midden van adembenemende natuur.

Het gouden tijdperk van Madeira

In de 15e eeuw begon Madeira met de teelt van suikerriet, een gewas dat oorspronkelijk uit Sicilië werd geïmporteerd door Dom Henrique, beter bekend als “Prins Hendrik de Zeevaarder”. Ondanks de steile en heuvelachtige landschappen, slaagde Madeira er uiteindelijk in om suikerriet succesvol te verbouwen en te produceren op boerderijen en in molens verspreid over het eiland. In die tijd werd suiker als een luxe beschouwd, en naarmate de plantages en productie groeiden, werd de suikerindustrie van groot belang voor de lokale economie. De suiker van Madeira werd beroemd in heel Europa, wat handelaren en kooplieden naar de havenstad Funchal lokte, van wie velen zich uiteindelijk in de stad en op het eiland vestigden.

Suikerhandel en Culturele Invloed

Rond 1472 begon Madeira suiker direct naar Vlaanderen te exporteren, waardoor een belangrijke handelsroute werd geopend. Suiker werd zelfs geruild voor Vlaamse kunstwerken, waarvan vele nog steeds te bewonderen zijn in Madeiriaanse musea. Deze uitwisseling omvatte schilderijen, altaarstukken, en metalen kunstwerken, die een blijvende invloed op de lokale cultuur hebben gehad.

Tussen 1500 en 1520 bereikte Madeira’s suikerproductie zijn hoogtepunt, waardoor het eiland ’s werelds grootste suikerexporteur werd. Echter, tegen het einde van de eeuw verminderde de productie door overproductie en ziektes die de gewassen aantastten. Vandaag de dag zijn er nog drie suikerrietfabrieken actief die suiker verwerken tot honing, melasse en rum. Deze fabrieken, gelegen in Funchal, Calheta en Porto da Cruz, zijn het hele jaar door te bezoeken, hoewel ze alleen in de lente operationeel zijn.

Madeira wijnen

Wijnen van Madeira

In de 17e en 18e eeuw kreeg de economie van Madeira een enorme impuls dankzij de opkomst van zijn wereldberoemde versterkte wijn. De wijnen Madeira-wijn, geliefd om zijn rijke smaak en lange houdbaarheid, heeft vele historische momenten begeleid. Zo werd bij de ondertekening van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776 geproost met een van de wijnen van Madeira. Winston Churchill beschreef het drinken van een gerijpte Madeira als “het drinken van vloeibare geschiedenis”, wat de diepe historische betekenis van deze wijn onderstreept.

De wijnen staan bekend om zijn unieke productieproces waarbij de wijn wordt versterkt en blootgesteld aan warmte, behoudt zijn kwaliteit tientallen jaren. Deze wijn heeft niet alleen zijn stempel gedrukt op de lokale cultuur, maar ook op de internationale wijnwereld, waardoor het een symbool is van zowel traditie als excellentie.

De unieke evenementen van Madeira

Bloemenfestival Madeira

Het hele jaar door biedt Madeira een leuke verscheidenheid aan festivals die de levendige cultuur van het eiland vieren. Een van de meest geliefde festivals is het Madeira Bloemenfestival, dat elk voorjaar plaatsvindt. Dit kleurrijke evenement toont een overvloed aan bloemenparades, schitterende bloemenarrangementen en optredens van traditionele muziek en dans.

Een ander hoogtepunt is het Madeira Wijnfestival, dat elke september plaatsvindt. Dit festival eert de lange wijnbouwtraditie van het eiland met wijnproeverijen, traditionele oogstactiviteiten en volksdansen. Bezoekers kunnen genieten van de rijke smaken van de wijnen van Madeira en deelnemen aan de feestelijkheden die deze oude ambacht vieren. Daarnaast kent Madeira andere opmerkelijke evenementen zoals het Carnaval van Madeira, beroemd om zijn levendige kostuums en uitbundige parades, en het Atlantische Festival in juni, dat de zomer inluidt met spectaculaire vuurwerkshows en muziekuitvoeringen. Voor een volledig overzicht van alle festivals en evenementen op Madeira, klik hier.

Madeira levensstijl

De Levensstijl op Madeira

De levensstijl op Madeira is een harmonieuze mix van de ontspannen eilandomgeving en de levendigheid van zijn rijke cultuur. De inwoners staan bekend om hun warmte en gastvrijheid, en verwelkomen bezoekers met open armen. Het tempo van het leven op het eiland moedigt aan tot ontspanning en het waarderen van eenvoudige geneugten – zoals een zonsondergang boven de oceaan, een wandeling door de schilderachtige landschappen, of een rustig moment met een glas van de fijne wijn van Madeira. Familiewaarden en gemeenschapszin zijn diep geworteld in de cultuur, en de lokale keuken, gebaseerd op verse, regionale producten, is een bron van trots.

Gedurende de 19e en 20e eeuw werd Madeira steeds populairder als Europese toeristische bestemming, wat de basis legde voor de huidige economische bloei. De natuurlijke schoonheid, het milde klimaat en de rijke culturele ervaringen trekken toeristen aan, terwijl de lokale bevolking trouw blijft aan hun traditionele ambachten en landbouwmethoden. De beroemde levadas (irrigatiekanalen) en markten, zoals de Mercado dos Lavradores in Funchal, zijn levendige voorbeelden van de ingenieuze landbouwtechnieken en de gemeenschapsgeest van de Madeirezen.

Top 4 onvergetelijke ervaringen op Madeira

Deze lijst van beste dingen om te doen op Madeira is gebaseerd op mijn ervaring op het eiland, en zo zijn er tonnen foto’s van elke locatie en activiteit. Als je vragen hebt, mag je altijd contact met ons opnemen en dan kijken we hoe je kan helpen!

Hier zijn de 4 beste dingen om te doen op Madeira in 2024:

Wat te doen Madeira

1. 25 fontes wandeling
Madeira’s meest populaire wandeling, met twee prachtige watervallen. Kom in de ochtend om deze plek niet te delen met massa’s toeristen. Deze tour begint om 8:30 uur.

Wat te doen Madeira Santana

2. Santana Tradiotionele huizen
De traditionele huizen van Santana zijn een must tijdens uw tocht door het oosten van Madeira. Talloze schilderachtige uitzichtpunten onderweg, het is de reden waarom Madeira bekend staat als het Hawaï van Europa.

Wat te doen Madeira Pico Ruivo

3. Van Pico naar Pico wandeling
Madeira’s beroemdste wandeling onder echte wandelliefhebbers. Je wandelt tussen twee prachtige toppen, Pico do Arieiro en Pico Ruivo. Niet gemakkelijk maar een bucketlist ervaring.

Dolfijnen en walvissen kijken op Madeira

4. Dolfijnen & walvissen spotten
Geniet van een onvergetelijke ervaring: dolfijnen en walvissen spotten. Een adembenemende activiteit die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan Madeira.

Waar te verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *