Steden en dorpen Madeira

Madeira en zijn natuur bezoeken betekent ook een verblijfplaats vinden. De meeste steden en dorpen (freguesia genoemd), liggen aan de kust van het eiland. Sommige plaatsen zijn interessanter dan andere. Lees op deze pagina welke steden en dorpen Madeira allemaal heeft. 

Waarom Madeira?

Madeira, dat deel uitmaakt van Portugal, is een archipel van kleine eilanden in de Atlantische Oceaan op ongeveer 350 mijl van Marokko. De twee belangrijkste bewoonde eilanden zijn Madeira en Porto Santo. 

Met ongelooflijke natuurlijke zwembaden uitgehouwen uit lavarotsen, prachtige kliffen met uitzicht op de oceaan en charmante stadjes is het geen wonder dat de Madeira eilanden herhaaldelijk worden beschouwd als ’s werelds beste eilandbestemming.

Madeira
Video afspelen over Madeira

De steden en dorpen van Madeira

Wanneer u een regio bezoekt of op vakantie gaat, stopt u onvermijdelijk in dorpen, om deze te bezichtigen, te eten, iets te drinken op een terras… Op Madeira zijn sommige steden en dorpen niet te missen. Maar als u door het eiland toert, kunt u niet overal stoppen. Hier de steden en dorpen die een bezoek waard zijn en tot de mooiste dorpen van het eiland behoren:

Funchal

Funchal, gelegen op een grote helling tegenover de Atlantische Oceaan en gevormd als een natuurlijk amfitheater, is het grootste toeristische, commerciële en culturele centrum van Madeira. De geschiedenis van de hoofdstad van deze archipel, die op 21 augustus 1508 door het koninklijk handvest van koning Manuel I tot stad werd verheven, omspant meerdere eeuwen van tradities, cultuur en Europees kosmopolitisme. Dit alles zonder de band met de uitbundige natuur eromheen te verliezen. De stad Funchal op het eiland Madeira behoort tot de absolute reishoogtepunten van dit eiland.

Monte

Monte is een van de aangenaamste plaatsen op Madeira. Met een bevoorrechte ligging voor het amfitheater van de stad Funchal. Bij aankomst in Monte is het hoogtepunt het prachtige panoramische uitzicht over de stad Funchal en de zee dat de 550 meter hoogte te bieden heeft. Een koeler klimaat hangt in de lucht en een rustige omgeving is voor sommigen een troef die Monte te bieden heeft. Daarom zetten sommige investeerders in op de hotelsector in dit gebied.

Machico

Machico is waar het verhaal van Madeira begint. Het was hier dat Portugese ontdekkingsreizigers onder leiding van Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixeira in 1419 van boord gingen toen Madeira voor het eerst werd ontdekt. Deze gebeurtenis markeert het begin van het tijdperk van de Portugese ontdekkingen en het begin van de geschiedenis van het eiland Madeira.

Volgens de legende hadden Robert Machim en Anna d’Arfet, twee geliefden die uit Engeland waren ontsnapt, hier een eeuw voor deze ontdekking hun toevlucht gezocht. Robert Machim was een ridder aan het hof van koning Edward III van Engeland en was verliefd op Ana de Arfert, een Engelse dame. Ana moest volgens de wil van haar familie met een edelman trouwen. Machim en Ana ontsnapten daarom vlak voor het huwelijk en namen een boot naar Frankrijk. Lees meer over Machico op onze blog. 

Santana

Het dorp Santana aan de noordkust van Madeira staat bekend om zijn traditionele, felgekleurde houten palheiros-huizen.

Deze compacte A-frame huizen (Casas de Santana) hebben vaak scharlakenrode deuren en ramen met blauwe kozijnen. De huizen hebben meestal een aangrenzende moestuin.

Ze zijn zeer schilderachtig en een typisch Madeiraans bezienswaardigheid.

Santa Cruz

Naast de overweldigende uitzichten van het Desertas Islands Natural Reserve, door de Raad van Europa geclassificeerd als biogenetisch reservaat, presenteren wij u in de Portugese gemeente Santa Cruz  bezienswaardigheden met fascinerende landschappen boven de Atlantische Oceaan die een bezoek van u waard zijn!

Santa Cruz, gelegen in het zuidoosten van het eiland Madeira, heeft een paar mooie bezienswaardigheden en activiteiten om te doen! 

São Vicente

 São Vicente Madeira het gebied van valleien, wijngaarden en Laurissilva. Het herbergt een uitgestrekt gebied van Laurissilva, de kostbaarste natuurlijke schat van de archipel.

De diversiteit van de flora en fauna van dit bos en de staat van instandhouding ervan maken de gemeente São Vicente tot een van de meest bevoorrechte plaatsen om in contact te komen met de natuur van Madeira via de vele wandelpaden – vaak met de oceaan als achtergrond.

Porto Moniz

Porto Moniz is een charmant stadje op het dramatische noordwestelijke puntje van Madeira. Dit is een regio die bestaat uit torenhoge bergen, ruige landschappen en wordt gedomineerd door de machtige Atlantische Oceaan. De ligging van de regio isoleerde Porto Moniz van oudsher van de rest van Madeira en de stad specialiseerde zich in de walvisvaart, een praktijk die tot in de jaren tachtig werd voortgezet.

Calheta

Calheta ligt tussen het zuiden en het westen van het eiland Madeira. Vele bezienswaardigheden trekken een groot aantal bezoekers naar deze plek, van de ontelbare wandelpaden in de natuur tot de diversiteit van de stranden, maar ook culturele of historisch relevante ruimtes.

De vraag “wat te doen in Calheta?” is dus altijd gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn ideale plaatsen voor elk type bezoeker: wie op zoek is naar een avontuur in de natuur of in de zee, wie wil genieten van een onvergetelijke regionale gastronomische ervaring of wie bijvoorbeeld wil reizen door de bladzijden van de geschiedenis van dit eiland.

Ribeira Brava

Het gebied van Ribeira Brava onderscheidt zich door de vruchtbaarheid van haar bodems en door haar gevarieerde landschappen, van de bergen tot de Atlantische Oceaan. Ribeira Brava profiteert bijna het hele jaar door van het bevoorrechte klimaat aan de westkust van het eiland. Van de hoogste gebieden, in de bergen, tot de plaatsen langs de kustlijn, biedt deze gemeente bezoekers een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden en landschappen om over na te denken.

Ponta do Sol

De plaats Ponta do Sol, gelegen aan de zuidwestkust van het eiland Madeira, staat erom bekend dat het over het algemeen de meeste zonuren per jaar heeft. Het is dan ook een plaats die zeer gewaardeerd wordt door degenen die willen genieten van zonnige dagen op het strand of in contact willen komen met enkele idyllische plekjes in de natuur.

Porto Santo

Porto Santo is een ongelooflijk eiland met een rijke geschiedenis in de buurt van Madeira in Portugal. Bekend om zijn 9 kilometer lange strand bedekt met zacht, poederachtig zand, is er veel meer op dit eiland dan op het eerste gezicht lijkt. Wij brachten 10 dagen door met het verkennen van het eiland per mountainbike en waagde ons aan alle stranden, zat op elke top en zwom in alle natuurlijke zwembaden. Wij verkenden de grotten per kajak, dook naar scheepswrakken en vonden zeeleven terwijl wij snorkelden tussen de vulkanische rotsen onder de oppervlakte. Wij hopen dat u evenveel plezier beleeft aan de tips en highlights van Porto Santo als wij aan het verkennen van dit ongelooflijke eiland.