Camara de Lobos

Camara de Lobos

Camara de Lobos (Madeira): highlights, tips & overnachtingen

Camara de Lobos, Madeira, is een mooi vissersdorpje in een rustige baai op slechts 9 km buiten het centrum van Funchal. Met zijn witgekalkte gebouwen met rode dakpannen en idyllisch uitzicht op zee is het een ansichtkaart (of zijn dat nu Instagram-foto’s?). Het ligt zo dicht bij het stadscentrum en is gemakkelijk bereikbaar met de bus, dus het is een populaire dagtocht vanuit Funchal voor bezoekers aan Madeira.

Camara de Lobos betekent letterlijk “kamer van de wolven”. Nogal een dramatische naam voor een schilderachtig vissersdorpje. Helaas zijn er geen wolven. De naam komt van de groepjes zeeleeuwen die vroeger op de rotsen in de baai rondhingen. De ontdekker van Madeira, João Gonçalves Zarco, zag deze jongens tijdens zijn tweede reis naar Madeira in 1420 en zag ze aan voor wolven. Misschien was hij op weg naar Specsavers. Maar de naam is blijven hangen. Camara de Lobos heeft zelfs enkele wolven-zeeleeuwen op haar gemeentewapen staan. Let daar dus op als u de stad verkent.

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Inhoudsopgave

Verblijven in Camara de Lobos? Onze top 5!

Camara de Lobos heeft een mooi aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Camara de Lobos, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Camara de Lobos:

Camara de Lobos

Bezienswaardigheden Camara de Lobos

De steile rotsen aan de kust of de diepe kloven in een kom van bergtoppen in het binnenland zijn een grote aantrekkingskracht. Er zijn adembenemende uitzichtpunten, afgelegen stranden aan de voet van steile kliffen, heroïsche “levada” tochten, Madeira-wijnhuizen en afgelegen dorpjes op de radar. U vindt hieronder volop inspiratie voor dingen om te zien en te doen in Camara de Lobos. Later op onze blog vertellen wij u wat de beste activiteiten in de omgeving zijn!

Cabo Girão

Camara de Lobos skywalkDe kliffen net ten westen van Câmara de Lobos bereiken duizelingwekkende hoogten, en in 2012 werd een skywalk toegevoegd aan Cabo Girão, 580 meter boven de kust.

Dit is de hoogste klif-skywalk van Europa en zeker niet voor mensen met hoogtevrees.

Je zou geen mens zijn als de donkere, duizelingwekkende kliffen en het verre uitzicht over Funchal je niet een beetje zwak in de knieën maken: Je kunt naar beneden kijken naar de kleine percelen landbouwgrond die een halve kilometer onder je langs de kust liggen.

De enige manier voor de boeren om deze plantages te bereiken is met een kabelbaan!

Geniet van de straatkunst op deuren en ramen, allemaal gemaakt van afvalmaterialen

Alle straatkunst is gemaakt van recycling, meestal blikjes, hoewel ik denk dat er ook plastic flessen bij betrokken zijn. De blikjes zijn verzameld door vrijwilligers en lokale bars, en je kunt zien dat er veel tijd en liefde in elk stuk is gaan zitten.

Ik heb de straatkunst in Camara de Lobos in de loop der jaren een paar keer bewonderd en gefotografeerd, en elke keer dat ik erheen ging was het weer anders. Mijn persoonlijke favorieten door de jaren heen zijn de EU-vlag, de planeet aarde in een ijshoorntje en de ‘we kunnen het’ poster dame uit WO2.

De meeste straatkunst is te vinden op de Rua São João de Deus, die zeer centraal gelegen is.

Bezoek de twee kerken

Camara de LobosWat is een dorp of stad op Madeira zonder mooie kerken!

Bovenaan de weg met alle straatkunst vind je de belangrijkste kerk van Camara de Lobos, de Igreja Matriz de Sao Sebastiao. Ik heb hieronder een foto geplaatst. Het is een typische zwart-witte kerk van Madeira, helemaal in barokstijl. Er zijn veel gouden kroonluchters en een aantal zeer stijlvolle tegels. Als u de kerk in de winter bezoekt, is er zowel een kerstboom als een draaimolen op het plein ernaast.

De Sao Sebastiao-kerk wordt online vaak verward met de visserskapel Capela de Nossa Senhora da Concelcao. Maar de kapel is heel anders. Je vindt het net achter de haven. Van buiten ziet het er niet zo kerkelijk uit, maar je loopt er natuurlijk langs als je op ontdekkingstocht gaat. Voor een piepklein plekje is het interieur zeer gedetailleerd en zeker de moeite waard om te bekijken. Het plafond is bijzonder goed. Je kunt gewoon je hoofd naar binnen buigen als je langsloopt en je ziet de hele boel, zo klein is het.

De baai van Camara de Lobos

De meest pittoreske plek in Câmara de Lobos is misschien wel de baai die de eerste Portugese kolonisten naar dit deel van de kust lokte.

Overdag is het water bezaaid met houten vissersboten, en ’s nachts gaan ze op pad om de vreemd uitziende zwarte scharrelvis te vangen, die diep in de oceaan verblijft en na zonsondergang dichter bij de oppervlakte komt.

Op de havenmuur krijgt u een mooi uitzicht op de bergen in het binnenland, die scherp afsteken tegen de kust en voorzien zijn van terrassen voor plantages.

U kunt uw oog laten vallen op de vloot van beschilderde boten die op het voorland zijn getrokken en een “poncha” (een soort punch) drinken in een van de bars in de geplaveide straatjes erachter.

Bezoek het drukpersmuseum

Dit is een beetje een niche. Maar het zou nalatig zijn als ik het vrij nieuwe Museu de Imprensa da Madeira niet zou noemen, een museum over drukpersen en de geschiedenis van de drukkunst. Het is merkwaardig groot als je bedenkt dat het zich in het kleine Camara de Lobos bevindt en volgens mij het enige museum in de stad is. Ik werk in digitale publicaties in mijn echte, niet-bloggende baan, dus ik heb een lichte belangstelling voor lettertypen en ik vond het leuk om alle oude machines te zien. Het kost maar 5 euro om binnen te komen en het is een goede manier om een half uurtje door te brengen, vooral als het slecht weer is. De moeite waard.

Camara de Lobos

Activiteiten Funchal

Levada do Norte

Een levada-wandeling is een van die integrale Madeira-ervaringen.

Levada’s zijn uniek voor het eiland, en zijn waterkanalen die vaak uit de zijkant van bergen zijn gehakt en door laurisilva-bossen lopen om de plantages en nederzettingen op het eiland te bevloeien.

De dichtstbijzijnde bij Câmara de Lobos is toevallig ook een van de beste.

De wandeling van 12,5 kilometer van Ribeira Brava naar Cabo Girão duurt ongeveer drie uur en is gemakkelijk, mits u een goed paar schoenen draagt, want er zijn enkele smalle richels met lange afdalingen eronder.

Het kanaal loopt door een paar tunnels (een zaklamp is handig), maar ook door dichte bossen en majestueuze vergezichten over de gereguleerde plantages.

Fajã dos Padres

Camara de LobosLangs Cabo Girão ligt een steenachtig strand met niets meer dan een hotel, een restaurant en stroken met wijngaarden.

Deze magische plek is onmogelijk over de weg te bereiken, want het ligt aan de voet van die titanische kliffen, die hier meer dan 250 meter hoog zijn.

De enige weg naar beneden is via een kabelbaan die zich vastklampt aan de rotswand.

Deze rijdt van 10.00 tot 18.00 uur, maar gaat ook in de avond voor restaurants en hotel gasten. 

In de rustigere maanden komen slechts een paar zielen naar dit strand en kunt u mediterend zonnebaden op de stenen pier, over de eindeloze oceaan of die immense basaltmuren daarachter.

Eira do Serrado - Uitkijkpunt

Curral das Freiras Camara de LobosVanaf dit uitkijkpunt kun je goed zien hoe afgelegen Curral das Freiras vroeger was.

Het ligt aan de oostelijke rand op een hoogte van bijna 1100 meter.

Er is een parkeerplaats aan de voet van een trap met 145 treden die u naar dit schitterende uitkijkpunt brengt.

De messcherpe pieken, terrasvormige hellingen en instortende kliffen vormen een waar drama.

En als u het aankunt naar beneden te kijken is Curral das Freiras een klein cluster van witte gebouwen ver beneden.

Boca dos Namorados

oca dos NamoradosIn Jardim da Serra in de bergen ten noorden van Câmara de Lobos is een andere uitkijkpost die u een ander, maar even prachtig schouwspel biedt.

De Boca dos Namorados is omringd door hoge zeedennen en heeft een lange richel waar je ver in de vallei eronder kunt kijken, gewiegd door hemelschrapende basaltpieken.

Als u in bent voor de wandeling van uw leven, kunt u uw laarzen aan doen en vanaf hier afdalen naar Curral das Freiras.

Maar een verleidelijker alternatief is misschien om de lunch te bereiden op een van de barbecues en te picknicken in deze spectaculaire omgeving.

Pico da Torre

Pico da Torre

U hebt de duizelingwekkende hellingen achter Câmara de Lobos van beneden gezien, maar u kunt van positie wisselen en op dit uitkijkpunt 205 meter boven de berghelling komen.

Hier, op de terrasvormige hellingen beplant met wijnstokken, bananen en kersen, heb je een bijna verticaal uitzicht op de stad en de baai, terwijl de boten vanaf hier niet meer dan kleine vlekjes zijn.

Het kruis herdenkt de Anjerrevolutie van 1974, die een einde maakte aan meer dan 40 jaar autoritair bewind.

Dolfijnen en walvissen spotten vanaf een catamaran

Funchal DolfijnenGeniet in alle comfort van de prachtige kust van Madeira  aan boord van een stabiele catamaran. Spot de dolfijnen, walvissen en schildpadden die in de zee zwemmen. Zet koer s naar het voorgebergte van Cabo Girão waar je in de zomer kunt snorkelen. Het is een prachtige en erg leuke activiteit voor iedereen! 

Tip: Wij hebben het met een georganiseerde tour gedaan, vergeet niet om wat eten en drinken mee te nemen. 

Een geweldig Canyoning avontuur voor beginners en gevorderden

Funchal Madeira Canyoningen (1)Ervaar de schoonheid van de natuurlijke omgeving tijdens een begeleid canyoning-avontuur, waarbij je door verborgen watervallen met beekjes loopt, abseilt, glijdt en springt terwijl je een kloofrivier volgt die dwars door endemische bossen op het eiland slingert. 

Tip: Bedenk even goed wat je allemaal moet meenemen voor de wandeling: eten, drinken, regenjas etc. 

Populaire Excursies

Stranden

Praia de Vigário

Het vrij toegankelijke Praia do Vigário, een kiezelstrand ten zuiden van Largo da República, in het centrum van Câmara de Lobos, is een van de belangrijkste stranden van de gemeente.

Tot begin jaren 1970 behoorde dit strandgebied tot de dagelijkse routine van de meeste inwoners van Câmara de Lobos, vooral vissers, die hun uitrusting voor het vissen op zwarte scharretjes klaarmaakten. Zand winnen voor de bouw en kleren wassen en drogen waren enkele van de andere dagelijkse bezigheden van de plaatselijke bevolking.

Salinas Pools

Dit zwembad- en strandcomplex bij de baai van Câmara de Lobos heeft een zwembad voor volwassenen en een klein zwembad voor kinderen. Tegen betaling zijn er ligbedden en parasols, evenals kleedkamers en een zwembadbar.

De zwembaden van Salinas danken hun naam aan de plaats waar vroeger zout werd gewonnen.

Camara de Lobos

Hotels in Camara de Lobos

Camara de Lobos heeft een mooi aanbod aan hotels en resorts, waarvan de meeste een 3- of 4-sterrenclassificatie hebben. Er zijn ook mogelijkheden als je op zoek bent naar een 5-sterrenclassificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum en bezienswaardigheden, en hebben een zwembad. Lees onderaan de pagina ook over de beste vakantieaanbieders op het eiland Madeira en Camara de Lobos: Bekijk hieronder de hotels in Camara de Lobos: 

Booking.com

Restaurants Camara de Lobos

Restaurants in Câmara de Lobos zijn talrijk en divers in stijl. Er zijn restaurants die variëren van modern met prachtig uitzicht op zee en de bergen tot bescheiden restaurants met een familiaire sfeer in de meer bevolkte zones. Madeiranen zullen grote afstanden afleggen als dat nodig is om in hun favoriete restaurants in Câmara de Lobos te eten. Het beste is dat u hier eten kunt vinden met een goede prijs-kwaliteitverhouding en een goede service, dus eten in Câmara de Lobos is een must!

Dankzij de plaatselijke visindustrie staan er veel verse Espada (zwartschubbige vis) en Atum (tonijn) op het menu, die worden bereid in heerlijke traditionele sauzen vol regionale smaken, vergezeld van verse en lokaal geteelde groenten. Hoewel vis hier in overvloed aanwezig is, staan sommige restaurants beter bekend om hun vleesgerechten, waarbij de beroemde Madeiraanse Espetada (vlees op een stokje) of Frango Assado (gebraden kip) favoriet zijn. De menu’s in de restaurants van Câmara de Lobos zijn voor het grootste deel traditioneel met altijd de beroemde typische vlees- en visgerechten, hoewel er nu ook steeds meer pizzeria’s of pastagerechten zijn.

Na een diner in een van de restaurants in Câmara de Lobos kunt u naar de jachthaven gaan, waar u bars en pubs vindt en de plaatselijke Poncha of Vinho (wijn) kunt proeven.
Hieronder een lijst met onze aanraders voor Restaurants in Camara de Lobos:

  • A Ginja: Keuken/Specialiteiten: Traditionele Madeiraanse keuken
  • Espada Preta: Keuken/Specialiteiten: Zeevruchten, Gegrilde gerechten
  • Farol Verde: Bar
  • Praia do Vigário: Keuken/Specialiteiten: Traditionele Madeiraanse keuken
  • Sabores do Curral: Keuken/Specialiteiten: Traditionele Madeiraanse keuken, snelle snacks
  • Tea for You: Café
  • Teleférico do Rancho: Keuken/Specialiteiten: Italiaans, Traditioneel eten uit Madeira
  • Toca do Lobo: Keuken/Specialiteiten: Café, Fast Food, Italiaans, Pizza, Steakhouse, Vegetarisch

Accommodatie in Camara de Lobos

Omdat het vinden van een hotel, resort of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *