Machico

Machico

Vakantie Machico (Madeira): bezienswaardigheden, tips & overnachtingen

Machico is waar het verhaal van Madeira begint. Het was hier dat Portugese ontdekkingsreizigers onder leiding van Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixeira in 1419 van boord gingen toen Madeira voor het eerst werd ontdekt. Deze gebeurtenis markeert het begin van het tijdperk van de Portugese ontdekkingen en het begin van de geschiedenis van het eiland Madeira.

Volgens de legende hadden Robert Machim en Anna d’Arfet, twee geliefden die uit Engeland waren ontsnapt, hier een eeuw voor deze ontdekking hun toevlucht gezocht. Robert Machim was een ridder aan het hof van koning Edward III van Engeland en was verliefd op Ana de Arfert, een Engelse dame. Ana moest volgens de wil van haar familie met een edelman trouwen. Machim en Ana ontsnapten daarom vlak voor het huwelijk en namen een boot naar Frankrijk.

Maar de geliefden werden verrast door de storm en dreven helemaal naar het eiland Madeira, waar beiden stierven. Toen de Portugese ontdekkingsreizigers een eeuw later kwamen, ontdekten ze het houten kruis en de inscriptie. Zij bouwden de kapel op die plaats en gaven de stad de naam Machico ter ere van Robert Machim en zijn geliefde.

Het moderne Machico, gelegen in het hart van een vruchtbare vallei, is een mooie badplaats die zeer populair is bij toeristen. Hoewel niet zo levendig als Funchal, zijn er tal van leuke dingen te doen in Machico.

Als u op zoek bent naar een bruisend nachtleven en winkelpromenades, dan is Funchal waarschijnlijk een betere keuze. Maar als u op zoek bent naar een ontspannen vissersstadje, met goede restaurants, een zandstrand en geweldige wandelmogelijkheden – dan is Machico uw keuze! Het ligt op slechts 25 km van Funchal en is een uitstekende ontsnapping aan de stad.

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Inhoudsopgave

Verblijven in Machico? Onze top 5!

Machico heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en top 3 resorts van Machico, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Machico:

Bezienswaardigheden Machico

Machico, de op een na grootste stad van Madeira, is een badplaats aan de kust, genesteld tussen weelderige bergen en natuurlijke wonderen. Machico, gelegen in het oostelijk deel van Madeira, herbergt een van de weinige gouden zandstranden van het land. Maar er is zoveel meer in deze stad, en ik ben hier om u dat te bewijzen.  Hier leest u over de beste bezienswaardigheden en activiteiten in Machico. 

Ontdek de stad Machico

Machico is een zeer charmant stadje met een ontspannen sfeer en veel goede restaurants. Hier voelde ik echt hoe de mens in volledige harmonie met de natuur leeft. Met zeer weinig moderne hotels en architectuur die opgaat in de omringende berghellingen, herinnert dit stadje ons eraan hoe we zouden moeten leven en hoe ver we van deze harmonie zijn verwijderd.

Machico, de oudste stad van Madeira, heeft een heleboel interessante bezienswaardigheden waar u tijdens een wandeling op kunt letten.

De kapel van Saint Roque (Capela De São Roque) werd opgericht in 1400 en vervolgens gerestaureerd in het midden van de 18e eeuw toen er tegelplaten (beroemde Portugese azulejos) werden aangebracht. Ze portretteren Tristao Vaz Teixeira, de man die Machico ontdekte.

Igreja Matriz de Machico – deze kerk is een van de oudste monumenten van heel Madeira. Er is veel 15e-eeuwse gotische architectuur te bewonderen en u krijgt het gevoel van het begin van het eiland.

Solar do Ribeirinho – In 1998 werden de overblijfselen van een 17e-eeuws landgoed in Machico opgegraven, en archeologen vonden een schat aan artefacten uit het verleden van de stad. De constructies werden gerestaureerd en omgevormd tot een museum. De tentoongestelde voorwerpen geven een duidelijk beeld van het koloniale leven op Madeira. U vindt er geglazuurd aardewerk, bewaard gebleven suiker van 400 jaar geleden, tegels, munten, hoefijzers en nog veel meer.

Er is een oude stadswijk niet ver van het strand waar u een maaltijd of traditionele Poncha kunt nuttigen terwijl u de mensen voorbij ziet komen. 

Bezoek Canical

Stel dat je langer dan een dag in Machico blijft. In dat geval is het de moeite waard om het slaperige vissersdorpje Canical te bezoeken, waar ook een paar mooie stranden liggen. Het dorp Canical staat bekend om zijn haven, wandelingen langs de kust en het walvismuseum. U kunt Praia da Ribeira Natal of het nabijgelegen Prainha-strand bezoeken of gewoon genieten van een vismaaltijd aan de waterkant.

Prainha Beach is een natuurlijk zwart zandstrand dat verscholen ligt in een prachtige baai en toegankelijk is via een voetgangerspad. Dit strand is zeker een bezoek waard, maar u moet wel een bus of een auto (of taxi) nemen om bij het beginpunt van het pad te komen.

In het centrum van Canical kunt u genieten van de boulevard en Praia da Ribeira Natal bezoeken. Dit kiezelstrand biedt ook ongelooflijke uitzichten!

Vanuit Canical kun je ook verder wandelen naar de Ponta do Sao Laurenco, zodat je er een hele dagtocht van kunt maken.

Het walvissen Museum

In dit multifunctionele museum wordt het historische walvisvaartverleden van Madeira Caniçal getoond.

De attractie verhuisde in 2011 naar een nieuw eigentijds onderkomen en bevat artefacten en handelsrekeningen die het economische systeem van de oostkust tot in de 20e eeuw stimuleerden.

Er zijn walvisbotten, en aan het plafond hangen kledingstukken op ware grootte van walvissen en dolfijnen.

Onder de vele shows zijn apparaten zoals harpoenen, opgenomen gesprekken met walvisvaarders, en 3D-films die walvissen uit hun habitat tonen. 

Machico

Activiteiten Machico

Bezoek Ponta de São Lourenço

MachicoMachico is heel goed gelegen voor mensen die wat willen wandelen, vooral als je Ponta de São Lourenço wilt bezoeken. In feite is dit een van de beste dingen om te doen in Machico, die niet in Machico zelf is.

Ook als je op zoek bent naar prachtige wandelingen op Madeira zonder een auto te hoeven huren – Machico is een prima uitgangspunt!

De Vereda Ponte do Sao Lourenco wandeling is een van de meest adembenemende wandelingen op Madeira en eentje om niet te missen. Dit pad bevindt zich op het meest oostelijke punt van Madeira, waar u wandelt langs een lang dun schiereiland van droog zand dat wordt gekenmerkt door dramatische kliffen.

Het verkoopargument van deze wandeling zijn beslist de prachtige en dramatische uitzichten op de oceaan in combinatie met een ongewone landformatie. Een must-do wandeling op Madeira!

Watersporten in Machico

Machico is behoorlijk populair onder surfers, windsurfers en andere watersporters. Bij het strand van Machico vindt u winkels en stands waar windsurfen, zeekajakken, duiken, paddle boarding en andere wateractiviteiten worden aangeboden.

Tip: Je kan ook van tevoren de lessen of duik tochten boeken; bekijk de organisaties hieronder: 

Dolfijnen en walvissen spotten

Funchal DolfijnenGeniet in alle comfort van de prachtige kust van Madeira  aan boord van een stabiele boot. Spot de dolfijnen, walvissen en schildpadden die in de zee zwemmen. Zet koer s naar het voorgebergte van Cabo Girão waar je in de zomer kunt snorkelen. Het is een prachtige en erg leuke activiteit voor iedereen! 

De Wandeling: Vereda Do Larano naar Porto Do Cruz

Vereda do Larano is waarschijnlijk een van de meest epische en beste dingen om te doen in Machico. Deze trektocht brengt je helemaal naar Porto da Cruz. Nadat u in het tweede deel van de wandeling het uitkijkpunt van Boca do Risco bereikt, neemt u een kustpad dat een adembenemend uitzicht biedt over de uitgestrekte Atlantische Oceaan. Dit deel is niet voor mensen met hoogtevrees, hoewel het veilig is aangezien het pad relatief breed is.

De route naar Porto da Cruz vanuit Boca do Risco is landschappelijk gezien een prachtige route. Toch zijn er risico’s aan verbonden die extra voorzichtigheid verdienen. Veel gidsen waarschuwen dat deze route gevaarlijk kan zijn. Wees daarom voorzichtig als u besluit de wandeling te maken.

De hele wandeling duurt ongeveer 4 uur, inclusief foto- en snackstops. De tocht eindigt in Porto do Cruz, dus zorg ervoor dat u vroeg genoeg vertrekt om van de stad te kunnen genieten voordat u terugkeert.

Zie het vliegtuig landen vanaf Pico Do Facho

Pico do Facho is niet alleen een geweldig punt om vliegtuigen te zien landen en opstijgen van het nabijgelegen vliegveld. Deze plek biedt ook een uitstekend uitzicht over de Machico vallei, die zich uitstrekt tot het centrale deel van de toppen van het eiland en Ponta de São Lourenço bestrijkt.

Madeira werd vroeger hevig aangevallen door piraten. De wreedste van allemaal was die van augustus 1617, gepleegd door een Algerijnse vloot. Negenhonderd inwoners werden gegijzeld en naar Algiers gestuurd. Er bleven slechts achttien mannen en zeven vrouwen over.

Pico do Facho was de enige plaats waar bewaking mogelijk was. Overdag werden signalen gegeven door middel van takkenbossen en ’s nachts door middel van brandende fakkels en vreugdevuren. Opvolgende vuren werden dan in brand gestoken op bergtoppen tot in Funchal, zodat de hoofdstad enkele uren voor de aanval werd gewaarschuwd. Vandaar de naam – Pico do Facho (‘Piek van de Fakkel’).

Het is een beetje een steile wandeling, maar echt de moeite waard. Het uitzicht is betoverend en het is een prachtig fotomoment.

Loop de Levada

Zoals overal op Madeira kunt u ook in Machico genieten van de Levada wandelingen. Gezien de omgeving is wandelen en genieten van de natuur een van de beste dingen om te doen in Machico.

Levada’s zijn meestal gemakkelijker, en zonder al te veel helling, ze kunnen door iedereen genoten worden, ongeacht het niveau van conditie of leeftijd. U loopt langs de rand van een berg, volgt een waterkanaal en kunt genieten van het spectaculaire uitzicht van Madeira. Levada’s in de buurt van Machico zijn Levada do Castelejo, Levada dos Maroços, Levada Nova en Levada do Canical.

Levada wandelingen zijn niet alleen een van de beste dingen om te doen in Machico, maar een van de beste dingen om te doen op Madeira! 

Golven in Machico

Het was in de jaren dertig dat golf zijn intrede deed op Madeira en er nooit meer wegging. De golfbaan met negen holes van de Favellas Santo da Serra Golf Club werd in 1937 in gebruik genomen. Sindsdien heeft golf op Madeira vaste voet aan de grond gekregen – en daar zijn verschillende redenen voor.  Ook in Machico is een prachtige golfclub te vinden!

Praktische informatie: Naam: Clube de Golfe do Santo da Serra | Adress: Clube de Golfe do Santo da Serra Santo António da Serra 9200-152 Machico

Populaire Excursies Machico

Stranden

De prachtige baai van Machico ligt vlakbij de luchthaven van Madeira en heeft een prachtig strand en faciliteiten voor zowel zwemmen als zonnebaden.

Het gouden zandstrand ‘Banda D´Além’, een heerlijk stuk zacht zand aan de oostkant van de baai van Machico, draagt bij aan de charme van dit mooie historische stadje.

Er is ook een kiezelstrand, zoals bijna alle stranden op het eiland Madeira, dat erg populair is bij de plaatselijke bevolking en waar het in het weekend erg druk is.

Naast restaurant en bar biedt het strand van Machico ook kleedkamers, douches, oefenruimte voor voetbal en volleybal, waterfietsen, jetski’s, ligbedden, parasols en een goede parkeerplaats. De veiligheid van de zwemmers wordt gegarandeerd door strandwachten en er is ook eerste hulp aanwezig.

De beste stranden in Machico zijn: 

 • Praia de Machico
 • Praia de S. Roque
 • Praia da Banda Além
 • Praia do Canical
Machico

Hotels in Machico

Machico heeft een divers aanbod aan hotels en resorts, waarvan de meeste een 3- of 4-sterrenclassificatie hebben. Er zijn ook veel mogelijkheden als je op zoek bent naar een 5-sterrenclassificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum en bezienswaardigheden, en hebben een zwembad. Lees onderaan de pagina ook over de beste vakantieaanbieders op het eiland Madeira en Machico: Bekijk hieronder de hotels in Funchal: 

Booking.com

Restaurants Machico

De lijst van restaurants in Machico is lang en zelfs in enkele van de kleinste en verder gelegen stadjes zijn enkele charmante en gerespecteerde restaurants te vinden. De beste plaatsen om restaurants te vinden zijn echter in de eigenlijke stad Machico of in het altijd zonnige vissersstadje Caniçal. Hier vindt u een aantal heerlijke marisco- of visrestaurants, pizzeria’s of het typische restaurant dat zich concentreert op het serveren van de ‘real deal’ van traditionele regionale delicatessen. Cafés, bars en snackbars zijn er ook in overvloed in de meeste steden, ideaal om even te stoppen voor een simpel hapje of drankje. Hieronder een lijst van een aantal goede opties als restaurants in Machico:

 • Amarelo
 • Aquarium
 • Carbonara di Napoli
 • El Bom Bom
 • Frente ao Sol
 • O General
 • O Piquinho

Accommodatie in Machico

Omdat het vinden van een hotel, resort of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *