Porto Moniz​

Porto Moniz​

Vakantie Porto Moniz (Madeira): highlights, tips & overnachtingen

Porto Moniz is een charmant stadje op het dramatische noordwestelijke puntje van Madeira. Dit is een regio die bestaat uit torenhoge bergen, ruige landschappen en wordt gedomineerd door de machtige Atlantische Oceaan.

De ligging van de regio isoleerde Porto Moniz van oudsher van de rest van Madeira en de stad specialiseerde zich in de walvisvaart, een praktijk die tot in de jaren tachtig werd voortgezet. 

Tegenwoordig zijn de belangrijkste attracties van Porto Moniz de unieke lavabaden, die door het opkomende tij worden gevuld en warm en veilig zwemwater bieden. Dichtbij Porto Moniz ligt de Levada da Ribeira da Janela, een van de mooiste wandelingen van Madeira, samen met twee kortere wandelingen naar prachtige uitzichtpunten hoog boven de stad.

Porto Moniz is een prima uitvalsbasis om de wilde en afgelegen uiterste westkant van het eiland te verkennen, maar een auto is noodzakelijk. De enige lichte teleurstelling van Porto Moniz is dat een groot deel van het historische dorp is overgenomen door saaie moderne gebouwen. Alleen het Forte de São João Baptista weerspiegelt de uitgebreide geschiedenis van het stadje.

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Inhoudsopgave

Verblijven in Porto Moniz? Onze top 5!

Porto Moniz heeft een mooi aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Porto Moniz, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Porto Moniz:

Porto Moniz​

Bezienswaardigheden Porto Moniz

Laten we de beste dingen ontdekken om te doen in Porto Moniz, Madeira.

De meest westelijke stad van het eiland is beroemd om zijn natuurlijke zwembaden (een geweldige ervaring!) maar biedt u meer.

Hieronder vind je de beste bezienswaardigheden, activiteiten en populaire excursies in Porte Moniz. 

De natuurlijke zwembaden van Porto Moniz

Piscinas Naturais do Aquario / Valhas / Cachalote

Piscinas Naturais do Aquario Porto monizTe beginnen met onze favoriete, de gratis Porto Moniz lavapoel. Er is geen officieel bord met de officiële naam van Lava Pool. De website van de stad noemt ze de Aquarium Natural Swimming Pools, evenals de Cachalote, met de naam van het nabijgelegen Cachalote restaurant.

Praktische informatie

 • Vrije toegang (kan worden gesloten in geval van gevaarlijke golven)
 • Wandelpaden rondom om gemakkelijker toegang te krijgen tot het water – of gewoon om verschillende hoeken voor foto’s te vinden
 • Geen voorzieningen
 • Restaurant en café in de buurt
 • Geen badmeesters

Piscinas Naturais do Porto Moniz

Piscinas Naturais do Aquario Porto monizAls men het over de natuurlijke zwembaden heeft, worden deze vaak genoemd. Toch is deze minder natuurlijk. Het gebied is veranderd in een lido complex, wat geweldig is als je kinderen hebt. De rotsen zijn niet scherp, er zijn ondiepere baden. Er is een groot gebied om te zonnebaden. De gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur ligt tussen 20 en 21º C. De lavarotsen zijn echter minder indrukwekkend. En ze zijn een stuk minder fotogeniek!

Praktische informatie: 

 • Badmeesters aanwezig
 • Toegang tegen een kleine vergoeding (€1,50)
 • Open van 9 tot 19 uur in de zomer (tot 17 uur in de winter).
 • Restaurants direct ernaast.
 • Kleedkamers en toiletten
 • Verhuur van ligstoelen en parasols

Bewonder Ilheu Mole en zijn vuurtoren - het eiland van Porto Moniz

Porto Moniz​Wij waren gefascineerd door het kleine eilandje vlak voor de kust van Porto Moniz. Wij liepen helemaal langs de kust en naar de haven, om het vanuit alle mogelijke hoeken te bewonderen. Het is een lavakoepel die door erosie gedeeltelijk in zee is gevallen.

Op de top staat een vuurtoren (Farol do Porto Moniz) – het is een 3 meter hoge toren op een hoogte van 62 meter boven de zeespiegel. Het eiland is niet toegankelijk voor het publiek.

João Baptista Fort

De andere niet te missen attractie van Porto Moniz is het fort. Het ligt direct naast de zwembaden en u kunt het niet missen!

Het is een replica van het oude fort uit 1730, dat werd gebouwd ter bescherming tegen aanvallen van piraten. In 1998 kocht de stad de ruïnes en “restaureerde” ze; ze behielden zoveel mogelijk van de ruïnes en gebruikten lokale basaltstenen. Binnen, in het onderste gedeelte, is het aquarium, onze volgende stop. Je kunt ook naar het bovenste deel, maar daar is niet veel te zien, behalve dat je je voorstelt dat je op wacht staat, op zoek naar piraten.

Porto Moniz Aquarium

In het fort bevindt zich het aquarium van Porto Moniz. Het werd geopend in 2005 en heeft tot doel de mariene biodiversiteit van de archipel van Madeira te behouden. Het herbergt meer dan 90 inheemse soorten in 12 tanks, waaronder kleine haaien en roggen.

Praktische informatie:

 • Prijs: €7
 • Openingstijden – 10.00 tot 18.00 uur
 • De tanks zijn mooi en je kunt veel soorten duidelijk van dichtbij zien.
 • Er zijn echter maar 12 bakken voor €7. Het bezoek duurt niet lang… gemiddeld doe je er 30 minuten over.
 • Opmerking: het is mogelijk om een duikdoop te boeken in de grotere tanks.

Miradouro da Santinha - uitzicht van Porto Moniz

Porto Moniz​Als u een mooi beeld van de stad wilt hebben, kunt u naar Miradouro da Santinha rijden. 

Dit is een geweldig uitzichtpunt, een gemakkelijke stop op de bochtige weg om de westkust van het eiland te verkennen. Er zijn verschillende parkeerplaatsen.

Vanaf hier kunt u genieten van de stad, het eiland, de kliffen en de plantages.

Porto Moniz​

Activiteiten Porto Moniz

Teleferico das Achadas da Cruz

Porto monizDe kabelbaan van Achadas da Cruz is een van de verborgen juweeltjes van Madeira. Het wordt steeds populairder nu Porto Moniz er in de stad reclame voor maakt, maar het is nog steeds de moeite waard.

Dit is echt een indrukwekkende rit… zo steil! Er staat geschreven dat het begin een helling heeft van 98%, waardoor het de steilste van Europa is. Er is een geweldig wandelpad onderaan en een prachtig uitzicht op de kliffen. Een van de mooiste foto plekken van heel Madeira.

Praktische informatie:

 • Minder dan 20 minuten rijden van Porto Moniz
 • €3 retourticket
 • 8u tot 11u30 / 12u30 tot 19u – elke dag
 • Toiletten
 • Snackbar

Praia Iheus da Ribeira Janela

Porto moniz Praia Iheus da Ribeira Janela (1)Een andere verborgen parel die door toeristen over het hoofd wordt gezien is het strand van Ribeira Janela. De rotsen zijn inderdaad groot en het is niet gemakkelijk om over het strand te lopen. Er is echter een trap in de vulkanische kliffen uitgehakt om een uitzichtpunt te bereiken dat uitkijkt over de zeestapels. En als het je lukt om op het strand te lopen, zijn de golven die op de rotsen slaan betoverend. Wij vonden dit echt geweldig en zouden het iedereen aanraden! 

Praktische informatie:

 • 5 minuten rijden van Porto Moniz
 • Gratis toegang
 • Grote parkeerplaats
 • Toiletten

Fanal Forest

Fanel Forest Porto monizOp het Paul da Serra plateau ligt het Unesco natuurerfgoed van het Laurissilva bos. Hier ontdekt u heuvelachtige weiden en kromme bomen. Het is heel betoverend. Het eiland en een groot deel van Zuid-Europa waren vroeger bedekt met dit inheemse bos. Op Madeira is een van de grootste stukken overgebleven.

Praktische informatie:

 • Grote parkeerplaats
 • vrije toegang
 • toiletten
 • de bomen staan vlakbij de parkeerplaats, maar u kunt ook de wandelpaden rondom verkennen
 • Best met wat mist, voor stemmige fotografie (maar verdwaal niet!)

Een geweldig Canyoning avontuur voor beginners en gevorderden

Funchal Madeira Canyoningen (1)Ervaar de schoonheid van de natuurlijke omgeving tijdens een begeleid canyoning-avontuur, waarbij je door verborgen watervallen met beekjes loopt, abseilt, glijdt en springt terwijl je een kloofrivier volgt die dwars door endemische bossen op het eiland slingert. 

Tip: Bedenk even goed wat je allemaal moet meenemen voor de wandeling: eten, drinken, regenjas etc. 

Wandelen

Er zijn een paar wandelmogelijkheden rond Porto Moniz

 • Levada da Ribeira da Janela – de beroemdste – 12km enkele reis – goed onderhouden pad in de vallei Ribeira da Janela (neem een zaklamp mee om door tunnels te gaan)
 • 25 Fontes wandeling (iets verder weg) – de beroemdste levada wandeling op Madeira naar een waterval – minstens 4u retour

Populaire Excursies

Stranden

Mocht je benieuwd zijn wat de mooiste stranden zijn in Madeira, bekijk ze [hier]. Verder staat Porto Moniz voornamelijk bekend om zijn Lavapoels waar iedereen een duik neemt, maar heeft ook stranden. Hieronder een lijst met de beste lavapoels en stranden van Porto Moniz: 

Porto Moniz Natural Swimming Pools

Met hun natuurlijke schoonheid en bijzondere oorsprong zijn deze zwembaden een trekpleister voor duizenden nationale en internationale toeristen. Het water is van uitstekende kwaliteit en de infrastructuur past bij het niveau van dit strandcomplex.

Het landschap rond de zwembaden, het panoramische uitzicht op de kust en de ruige kliffen zijn al even aantrekkelijk.

De ligweide is ongeveer 3217 m2 terwijl het zwemgedeelte 3800 m2 is en 2 meter diep, waardoor ongeveer 7600 m3 zeewater in de zwembaden terechtkomt.

Op dit landelijke strand kunt u in contact komen met het plaatselijke zeeleven. De gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur ligt tussen 20 en 21º C.

De zwembaden hebben ook een bar, kleedkamers, een speeltuin, een eerstehulppost, verhuur van ligstoelen en parasols en badmeesters die voortdurend dienst hebben.

De zwembaden zijn het hele jaar geopend tussen 9 en 17 uur in de winter en tussen 9 en 19 uur in de zomer.

Aquarium Natural Swimming Pools

Deze vulkanische zwembaden liggen vlakbij de ingang van het dorp Porto Moniz en zijn een van de populairste attracties in Porto Moniz.

De zwembaden liggen dicht bij andere lokale attracties, zoals het Madeira Aquarium, het Ciência Viva Centrum en de Natuurlijke Zwembaden.

De natuurlijke zwembaden van Cachalote liggen naast het restaurant Cachalote en zijn gratis toegankelijk.

Clube Naval do Seixal Swimming Pools

Naast het fantastische landschap heeft dit zwembad een solarium met ligstoelen voor comfort, een bar, douches en toiletten.

U kunt er ook kajaks en duikmateriaal huren.

Gratis tussen 10 en 19 uur. Dit natuurlijke zwembad bevindt zich binnen de faciliteit Clube Naval do Seixal.

Porto de Abrigo do Seixal Beach

Een zwart zandstrand, met een aanzienlijke omvang en een prachtig uitzicht op de noordkust.

Het strand heeft een uitstekende waterkwaliteit en ligt naast de Clube Naval do Seixal, waar u toegang heeft tot de bar en het gebruik van kajaks.

Er is ook een gratis douche en toilet.

Calhau das Achadas da Cruz

Liggend aan de voet van een steile klif vormt Calhau das Achadas da Cruz een kleine fajã waar kleine stukjes land, bevrucht door de zilte lucht, tegen de bergwand omhoog kruipen.

Een nieuw ontwikkeld voetpad dat het gebied doorkruist, stelt bezoekers in staat de rustige plek op een veilige en toegankelijke manier te verkennen.

Op sommige delen van het kiezelstrand, waar de zee beter toegankelijk is, kunt u zwemmen. Of u nu besluit te zwemmen of gewoon langs de promenade te wandelen, één ding is zeker: u vindt er kristalhelder water terwijl u wordt omringd door rust en stilte.

Een curiositeit over dit gebied is dat in november 1909 een jacht met de naam “Varuna” hier aan de grond liep. Bij eb kunt u een deel van de ketel zien liggen.

Porto Moniz​

Hotels in Porto Moniz

Porto Moniz heeft een mooi aanbod aan hotels en resorts, waarvan de meeste een 3- of 4-sterrenclassificatie hebben. Er zijn ook mogelijkheden als je op zoek bent naar een 5-sterrenclassificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum en bezienswaardigheden, en hebben een zwembad. Lees onderaan de pagina ook over de beste vakantieaanbieders op het eiland Madeira en Porto Moniz: Bekijk hieronder de hotels in Porto Moniz: 

Booking.com

Accommodatie in Porto Moniz

Omdat het vinden van een hotel, resort of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *