Santana Madeira

Santana Madeira

Santana Madeira: highlights, tips & overnachtingen

Het dorp Santana aan de noordkust van Madeira staat bekend om zijn traditionele, felgekleurde houten palheiros-huizen.

Deze compacte A-frame huizen (Casas de Santana) hebben vaak scharlakenrode deuren en ramen met blauwe kozijnen. De huizen hebben meestal een aangrenzende moestuin.

Ze zijn zeer schilderachtig en een typisch Madeiraans bezienswaardigheid.

Santana is de hoofdstad van 6 kleine dorpen, met een totale bevolking van ongeveer 9000 inwoners, waarvan er iets meer dan 3000 in de stad Santana zelf wonen:

 • Arco de São Jorge
 • Faial
 • Ilha
 • Santana
 • São Jorge
 • São Roque do Faial

Santana, gelegen in het noorden van het eiland, dankt zijn naam aan Santa Ana, de beschermheilige van de stad en werd halverwege de 16e eeuw gesticht. De regio Santana werd in 2011 door de unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het steile en zeer bergachtige terrein van het Queimadas Park herbergt een ongelooflijke flora en fauna in het laurierbos.

Lees ons artikel rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Inhoudsopgave

Verblijven in Santana? Onze top 5!

Santana Madeira heeft niet een mega groot aanbod aan hotels en resorts, toch heeft het een mooi aanbod waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Santana, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Santana:

Bezienswaardigheden Santana Madeira

Het geïsoleerde karakter van Santana was de reden waarom de stad gedurende een groot deel van zijn geschiedenis zijn identiteit en zijn meest authentieke kenmerken behield. Als u de tradities van Madeira wilt leren kennen en van wandelen houdt, is dit de perfecte plaats voor u. Lees hieronder meer over de bezienswaardigheden en activiteiten van Santana Madeira:

Santana Madeira

De Traditionele huizen van Santana

Santana MadeiraZe worden “palheiros” genoemd, typische huizen van Madeira die in de 16e eeuw zijn gebouwd. Ze zijn herkenbaar aan hun rieten daken die bijna tot de grond reiken. Een soort rieten huisjes die de lokale bevolking “casas de colmo” noemt. Tegenwoordig zijn er in Santana nog maar een paar huizen met rieten daken over. Ze zijn een ansichtkaartbeeld geworden, onlosmakelijk verbonden met Madeira. Tegenwoordig worden de weinige nog bestaande huizen met rieten daken duidelijk niet meer bewoond: ze herbergen kleine ambachtelijke bedrijfjes, waaronder een bloemenwinkel: casas das flores, of het toeristenbureau van de stad. Elk jaar verwelkomen zij de vele toeristen die deze typische huizen van Madeira komen ontdekken. U kunt er verschillende ontdekken in het centrum van Santana. 

De reis maken alleen om deze kleine huizen te zien en een souvenirfoto te maken kan voor veel toeristen teleurstellend lijken. Wij raden u aan de tocht niet bewust te maken. Het bezoek aan deze driehoekige huisjes is gratis, maar u wordt ontvangen door lokale ambachtslieden en handelaren, dus het zal moeilijk zijn om niets uit te geven.

Als u andere typische huizen van Madeira wilt ontdekken, zijn er enkele in andere straten van Santana. Hiervoor raad ik vooral de straat aan die naar de kabelbaan loopt.

Er zijn andere huizen met rieten daken (vooral in het Queimadas Park, zie PR9 wandeling hieronder), maar deze huizen hebben niet deze driehoekige architectuur.

Madeira Theme Park

Santana heeft een van de beste educatieve ruimten van het eiland, bekend als het “Parque Temático da Madeira”. Dit is een centrum waar leren en vrije tijd hand in hand gaan. Hier vindt u informatie over de geschiedenis, de wetenschap en de tradities van de hele archipel. Het centrum, het enige in zijn soort in Portugal, beslaat een oppervlakte van 145.000 m2 en heeft vier multimediapaviljoens: “De toekomst van het land”, “De ontdekking van de eilanden”, “Fantasiereis op Madeira” en “Een wereld van eilanden: Eilanden van de wereld”. Het themapark beschikt over een replica van de trein van Monte, ossenkarren, een typisch Santana-huis, een windmolen, een labyrint en zelfs een meer. Bezoekers kunnen wandelen over de paden en door de tuinen met de inheemse flora van het eiland.

Parque Florestal das Queimadas

Een andere essentiële bezienswaardigheid van Santana is het Parque Florestal das Queimadas, op twee kilometer lopen van Pico das Pedras. Dit is een perfecte plek om te ontspannen en een echt laurierbos te bewonderen. Naast de aanblik van de prachtige bomen en het geluid van het vogelgezang, kunnen bezoekers genieten van een rustige maaltijd op de picknickplaatsen en wandelen over de paden omzoomd door de weelderige lauriergroei. In het park staat het Casa de Abrigo das Queimadas, dat een opmerkelijk rieten dak heeft.

Rocha do Navio

Rocha do Navio​ SantanaMadeira heeft een adem benemend landschap, werkelijk overweldigend in zijn pracht. Een plek met een prachtig uitzicht op het landschap, inclusief de ruige kustlijn en het eilandje Viúva, is het uitkijkpunt Rocha do Na

vio. Het eiland dankt zijn bijzondere naam aan een negentiende-eeuws Nederlands schip dat voor de kust verging. Vanaf hier kunt u per kabelbaan of te voet naar het natuurreservaat Sítio da Rocha do Navio.

Miradouro do Curtado

Een uitzonderlijk uitkijkpunt bij de ingang van Santana, laat u het dorp Faïal ontdekken met als achtergrond Pehna de Agua: de rots van de adelaar, een enorme vulkanische rots.

Santana Rondreis MAdeira

Activiteiten Funchal

Wandelen rondom Santana Madeira

PR9 – Levada del Caldeirão Verde:
Als u dit ongelooflijke, door Unesco beschermde oerbos wilt ontdekken, moet u de Groene Ketel-wandeling maken. De levada brengt u naar het hart van het laurissilva-bos, in het Queimadas-park, waar vele watervallen te zien zijn. U bereikt het begin van de PR9 levada via de weg Caminho das Queimadas vanuit Santana. Bij het startpunt staan twee typisch Madeiraans rietgedekte huizen.

PR1 – Vereda do Pico Ruivo: 
Een van de grote klassiekers om te doen op Madeira: de beklimming van Pico Ruivo via de PR1-route vanaf de parkeerplaats Achada do Teixeira. Hiervoor moet je de weg ER218 nemen die begint in Santana. Een lange klim met de auto die je naar een hoogte van 1592 meter brengt. Het is een kleine 300 meter klimmen om het dak van het eiland Madeira te bereiken!

Andere wandelingen vanuit Santana:

Twee andere vrij bekende wandelingen zijn mogelijk vanuit Santana: Camino Real 24, en de Levada de Santana (ook wel Levada da Silveira genoemd). De Camino Real 24 verbindt Santana met Funchal. Een wandeling van meer dan 30 kilometer die het zuiden en het noorden van het eiland met elkaar verbindt en dus Madeira te voet doorkruist. Het is een veeleisende wandeling met een zeer groot positief en negatief hoogteverschil.

Andere wandelingen rond het dorp:

Iets verder naar het westen, richting São Jorge, is de levada do Rei Bonito PR18 mogelijk, evenals de PR1.1 Vereda da Ilha. In het oosten is de wandeling Vereda da Penha D’Aguia mogelijk tussen Faïal en Porto da Cruz, evenals de zeer lange Levada do Castelejo.

Een geweldig Canyoning avontuur voor beginners en gevorderden

Funchal Madeira Canyoningen (1)Ervaar de schoonheid van de natuurlijke omgeving tijdens een begeleid canyoning-avontuur, waarbij je door verborgen watervallen met beekjes loopt, abseilt, glijdt en springt terwijl je een kloofrivier volgt die dwars door endemische bossen op het eiland slingert. 

Tip: Bedenk even goed wat je allemaal moet meenemen voor de wandeling: eten, drinken, regenjas etc. 

Santana jeepsafari en Levada-tour

Ga op avontuur in de wildernis van Madeira door een off-road Land Rover-tour met open dak te combineren met een korte begeleide wandeling. Verken de ruige paden en traditionele huizen van het laurierbos. Voor de jeepsafari zijn er twee tours beschikbaar: 

 

 

Populaire Excursies

Stranden

Santana beschikt over twee zwemcomplexen om aan alle wensen en behoeften van zijn inwoners en bezoekers te voldoen, en deze genieten van een goede dag in de zon aan zee, waar alleen het plezier, de ontspanning en een drankje mogelijk zijn.

Het zwemcomplex van Foz da Ribeira do Faial biedt een natuurlijk zwembad, vergezeld van verschillende recreatievoorzieningen zoals een multisportpaviljoen, een zoutwaterzwembad voor kinderen en een speeltuin, met als meest opvallende de speeltuin met zandvloer die internationale voetbalkampioenschappen, handbal en beachvolleybal ontvangt en ondersteunende infrastructuur zoals een eetgelegenheid, kleedkamers, EHBO en een breed solarium. Vlakbij dit complex ligt een kartbaan voor liefhebbers van motorsport.

Het zwemcomplex van St. George Calhau aan de monding van de rivier St. George verenigt een kleine vijver met zoet water en een zwemcomplex met drie zwembaden. Het strand dat de lagune verwelkomt, baadt in de zee, een favoriet voor surfers en boogie-beoefenaars. De twee stranden rondom Santana zijn:

Calhau de São Jorge

Het is altijd een grote verrassing voor iedereen die de monding van de rivier de São Jorge voor het eerst bezoekt, wanneer ze het kleine strand en een zwemcomplex vinden aan de riviermonding, met een prachtig uitzicht op de omliggende landschappen.

Hoewel er toegang tot de zee is, raden wij u af om hier te zwemmen, vooral als de zee ruw is. De noordkust is bijzonder onaantrekkelijk vanwege de vaak zeer onrustige zee, waardoor deze niet populair is, behalve bij surfers. Vanwege de soms ruwe zee is in dit gebied een nieuw zwemcomplex gebouwd met drie zwembaden en een restaurant.

Tijdens de nachten van de zomermaanden wordt het strand van São Jorge behoorlijk geanimeerd, omdat de bars “Calhau” en “Neptuno” tot laat in de ochtend voor non-stop entertainment zorgen.

Ribeira do Faial beach complex

Het zwemcomplex aan de monding van Ribeira do Faial in de gemeente Santana, omvat een beschermd kiezelstrand, een kinderbad en speelruimte, alsmede een restaurant, kleedkamers, eerstehulpdiensten en uitgestrekte ligweiden. Het heeft ook een zand speelveld, dat voldoet aan de eisen voor nationale en internationale voetbal-, handbal- en volleybalwedstrijden en een multifunctioneel paviljoen voor andere activiteiten.

Bij dit strand ligt ook een kartbaan voor liefhebbers van autosport.

Ribeira do Faial beach complex Santana MAdeira

Hotels in Santana

Funchal heeft een klein aanbod aan hotels en resorts, waarvan de meeste een 3- of 4-sterrenclassificatie hebben. Er zijn ook veel mogelijkheden als je op zoek bent naar een 5-sterrenclassificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum en bezienswaardigheden, en hebben een zwembad. Lees onderaan de pagina ook over de beste vakantieaanbieders op het eiland Madeira en Santana: Bekijk hieronder de hotels in Santana: 

Booking.com

Restaurants Santana

Santana is een van de meest opmerkelijke gemeenten op Madeira en biedt zowel een adembenemend uitzicht als de rauwe cultuur van Madeira. Er wordt zelfs gezegd dat het iets magisch heeft. Santana, gelegen in het noordoostelijke deel van Madeira tussen São Vicente en Machico, is vooral bekend om zijn charismatische driehoekige rietgedekte huizen, majestueuze groene landerijen, wandelgebieden en spannende levada (mini-kanaal) wandelingen zoals Caldeirão Verde of Caldeirão do Inferno.

Uit eten gaan in Santana is een geweldige kans om de authentieke en rustieke keuken van Madeira te ervaren. De restaurants hier zijn experts in het serveren van de meest conventionele regionale gerechten, of het nu gaat om een eenvoudige snack of een driegangenmenu. Afhankelijk van het restaurant kunt u er een of twee krijgen die creatievere menu’s aanbieden, perfect voor degenen die iets meer verfijnd willen, maar de meerderheid van de restaurants in Santana biedt de zeer typische maar perfect bereide vis- en vleesgerechten geserveerd met verse groenten die in de vruchtbare gronden van Santana worden geteeld. Specialiteiten zijn zelfgemaakte stoofpotten of soepen, Espetada, steaks en Espada. Probeer ook eens de lokale Pão de Santana, Santana brood, en de zelfgemaakte vinho seco, droge wijn.

De restaurants van Santana hebben een heerlijke en ontspannen sfeer. De meeste zijn ruim en ingericht in een ‘oude stijl’, waardoor ze een heerlijke plek zijn om te ontspannen terwijl u geniet van kwaliteitsvoedsel en wijn. Sommige bijzondere restaurants in Santana liggen in gebieden die enkele van de mooiste uitzichten bieden die Madeira te bieden heeft. Als u de kans krijgt, vraag dan of u buiten kunt eten terwijl u geniet van het uitzicht op de bergen en de oceaan dat u normaal alleen op ansichtkaarten ziet. Hieronder de beste restaurants in Santana Madeira:

De beste Restaurants in Santana Madeira: 
 • CANTINHO DA SERRA: een van de beste restaurants in Santana.
 • QUINTA DO FURÃO: Op een exclusieve locatie, dicht bij de wijngaarden en op de zijkant van een klif.
 • O COLMO, RESTAURANT & HOTEL
 • ESTRELA DO NORTE
 • ACHADA DO TEIXEIRA MOUNTAIN CAFÉ
 • ADEGA DO COMPADRE
 • SNACKBAR A PIPA
 • PENHA D’AVE
 • RESTAURANT CASA DE PALHA
 • SNACKBAR FAÍSCA

Accommodatie in Santana Madeira

Omdat het vinden van een hotel, resort of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *