Beste wandelingen op Madeira

15 Adembenemende Wandeling op Madeira (Inclusief Route + Tips)

Dus, u bent op zoek naar de beste wandelingen op Madeira, nou dan bent u op de juiste plek. Wandelen op Madeira is werkelijk adembenemend. Er is meer dan 3.000 kilometer aan wandelpaden die wachten om verkend te worden. Wandel door de bossen, langs de kust en de steile bergen.

Loop langs spectaculaire vergezichten, watervallen en landschappen die u ervan zullen overtuigen dat u niet meer in Portugal bent.

Er is een overvloed aan wandelroutes op Madeira waar iedereen van kan genieten. Of u nu op zoek bent naar de beste Levadawandelingen op Madeira of naar wat zwaardere zweetdrijvende tochten, er is altijd iets voor u. 

Lees hier over de 15 beste wandelingen op Madeira voor uw volgende bezoek aan het eiland.

Beste wandelingen op Madeira

Lees onze blog rustig door of klik op de onderstaande links om direct meer te lezen over een desbetreffend onderwerp.

Veel lees plezier!

Inhoudsopgave

Sommige links in deze blog verwijzen naar affiliate sites. Als je iets via hen koopt, kan ik een kleine commissie verdienen – wat je niets kost! Ik ben erg dankbaar als je mijn links gebruikt om een aankoop te doen. Hiermee kunnen wij onze website draaiende houden.

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Vereda do Areeiro (Pico Ruivo), PR1

Laten we beginnen met de beste wandeling op Madeira: de PR1. Deze wandeling wordt vaak de Pico Ruivo wandeling genoemd omdat hij helemaal naar de top van de hoogste berg van Madeira gaat, de Pico Ruivo.

Maar de reden waarom deze wandeling verreweg de beste is, is dat hij ongelooflijk mooi is en u vele bergtoppen laat ontdekken.

U begint op de Pico do Areeiro, de op twee na hoogste top van Madeira.

U kunt er gemakkelijk komen vanuit Funchal met de auto. Het duurt ongeveer 40 minuten.

Beste wandeling op Madeira - Pico Ruivo
Beste wandelingen op Madeira - Pico Ruivo
 • Tip:  Probeer er vroeg te zijn. Er zijn niet zoveel parkeerplaatsen en het zou zonde zijn om de wandeling te missen omdat je je auto niet kwijt kunt. Vanaf Pico do Areeiro heb je een prachtig uitzicht op de bergen. Er zijn een paar uitzichtpunten waar je prachtige foto’s kunt maken.

Aan de linkerkant ziet u het begin van het wandelpad. U kunt deze nemen en uw avontuur beginnen.

Het pad is vrij goed onderhouden, maar het is belangrijk te vermelden dat het ook enkele rotsachtige delen, steile trappen en een paar tunnels bevat.

Het landschap is ongelooflijk mooi, adembenemend zelfs, maar het is geen gemakkelijke wandeling, dus daar moet je op voorbereid zijn. Na 5,5 km lopen vindt u een café (dat is eigenlijk waar de alternatieve wandeling PR1.2 op de PR1 aansluit). Het is een goede plek voor een pauze en een warm drankje.

Daarna hebt u nog maar 500 meter te gaan en dan staat u op de top van de Pico Ruivo. Het uitzicht is absoluut prachtig! Het is de moeite waard.

Beste wandelingen op Madeira - Pico Ruivo
 • Tip: Het weer op Madeira verandert zeer snel en zeer drastisch. Daarom kunt u tijdens uw wandeling alle seizoenen meemaken. Zorg voor goede schoenen en laagjes.

Het is ook een aanrader om een regenjas mee te nemen in je rugzak.

Als u in de wolken loopt en een tijdje niets te zien krijgt, zorg er dan voor dat u doorzet (tenzij het stormt en u denkt dat het niet veilig is).

Het weer verandert heel snel en het is niet omdat je de wandeling in de wolken begint dat je hem ook in de wolken zult eindigen.

Hoewel dit een uitdagende wandeling is, is hij eigenlijk niet zo moeilijk als je maar één kant op gaat. Wat het moeilijk maakt is om de hele weg terug te lopen.

Als u dat niet wilt, kunt u kiezen voor een rondleiding met gids, waarbij de transfer en de wandeling met gids zijn inbegrepen. U begint dan in Pico Arieiro maar gaat vanaf Pico Ruivo de korte weg terug naar beneden (via PR1.2) in plaats van helemaal terug te lopen. Het blijft nog steeds heel mooi en is minder fysiek uitdagend. Bekijk de tours hieronder. 

Informatie wandeling:
 • Afstand – 15,6km (totale afstand)
 • Gemiddelde tijdsduur – 7 tot 8 uur in totaal
 • Helling – 1000 meter
 • Soort route – heen en terug
 • Startpunt – Pico do Areeiro. Het restaurant en de winkel openen om 9.00 uur en sluiten om 18.00 uur.
 • Eindpunt – Pico Riuvo
 • Moeilijkheidsgraad – gemiddeld tot zwaar
 • Aanbevolen starttijd – 30 minuten voor zonsopgang
 • Wat mee te nemen – Zonnebrandcrème, water, camera, proteïnereep en een stuk fruit. Ik deed de wandeling zonder wandelstokken, maar ik kan me voorstellen dat die hier goed van pas zouden komen.
 • Wat te dragen – Zorg voor voldoende laagjes. In de ochtend kan het erg koud en winderig zijn, maar zodra de zon opkomt ben je blij dat je de wandeling in een t-shirt kunt voortzetten. Voor deze wandeling zijn goede wandelschoenen nodig.
 • Afstand van Funchal – 45 minuten rijden

Tours voor Pico Ruivo

Levada das 25 Fontes, PR6

Dit is de beroemdste levada wandeling van Madeira. De 25 fontes wandeling, gelegen in de vallei van Rabaçal, staat bekend om de levada maar ook om de 25 watervallen onderweg.

Beste wandelingen op Madeira
Beste wandelingen op Madeira - Levada das 25 Fontes

Dit is de perfecte wandeling als u wilt ontdekken wat Madeira allemaal is. U rijdt de bergen in, helemaal naar Rabaçal, waar u uw voertuig kunt parkeren en de wandeling kunt beginnen.

Aan het begin volgt u de weg naar beneden en neemt u het wandelpad. U loopt door het bos helemaal tot aan de levada.

Zodra u de levada bereikt, wordt het pad veel smaller, zodat u veel zult moeten stoppen om mensen te laten gaan en omgekeerd.

De watervallen liggen allemaal langs het pad, maar de indrukwekkendste is veruit de laatste, genaamd Lagoa das 25 Fontes.

Het is absoluut prachtig. Er zijn veel rotsen en het is in de schaduw, waardoor het een geweldige plek is voor een picknick.

Daarna kunt u terug naar de auto.

Beste wandelingen op Madeira - Levada das 25 Fontes

Een ander alternatief voor deze populaire wandeling is het boeken van een rondleiding met gids. De gids komt u bij uw hotel ophalen en brengt u naar de parkeerplaats.

U stopt onderweg bij een plaatselijk café waar u een broodje kunt krijgen als u dat nog niet heeft.

De gids loopt dan de hele weg met u mee. Hij zal stoppen om u informatie te geven over de lokale fauna en flora en zal u alles uitleggen wat u moet weten over de levadas.

Als u voor de rondleiding kiest, gaat u niet helemaal terug naar de parkeerplaats. In plaats daarvan neemt u een ander pad naar beneden en haalt de chauffeur u op. Bekijk de tour hieronder.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 9km (loopafstand vanaf de parkeerplaats niet inbegrepen)
 • Gemiddelde looptijd – 2 uur (enkele reis)
 • Helling – 300 meter
 • Startpunt – ER110
 • Soort route – Heen en terug
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk tot gemiddeld
 • Aanbevolen starttijd – Zorg ervoor dat u rond 8 uur begint. Deze wandelroute op Madeira is op sommige punten erg smal. Vanaf 9.00 uur komen er tourbussen aan en dit veroorzaakt lange wachtrijen langs het pad omdat er op sommige plaatsen maar één persoon tegelijk kan passeren.
 • Wat mee te nemen – Water, camera en een snack. Er is een café aan het begin van de wandeling, maar het eten hier is niet echt lekker en ook veel te duur.
 • Afstand van Funchal – 1 uur rijden

Tour Levada das 25 Fontes

Vereda da Ponta de São Lourenço, PR8

De Vereda da Ponta de São Lourenço, gelegen op 35 minuten rijden van Funchal, is het meest oostelijke punt van Madeira.

Het heeft enkele van de meest ongelooflijke landschappen van het eiland en is iets wat u niet mag missen!

Het is heel gemakkelijk om er met de auto te komen. Zodra u het einde van de weg bereikt, vindt u een gratis parkeerplaats waar u uw auto kunt achterlaten.

Zodra u uit de auto stapt, wordt u getroffen door de schoonheid van de plek.

Beste wandelingen op Madeira - Vereda da Ponta de São Lourenço
Beste wandelingen op Madeira - Vereda da Ponta de São Lourenço
 • Tip: Op de parkeerplaats staan een paar foodtrucks; als je een beetje honger hebt of water nodig hebt, is dit het perfecte moment om iets te halen. Er is een café als u het einde van de wandeling bereikt (voordat u terugloopt), maar dat is duurder.

Vanaf de parkeerplaats bij Baía d’Abra neemt u het wandelpad in de richting van Casa do Sardinha; er zijn een paar uitzichtpunten (zoals aangegeven op de kaart) vanwaar u prachtige foto’s kunt maken.

Als u op een warme dag op bezoek bent en snel een zwempauze wilt nemen, vindt u na 20 minuten lopen aan de rechterkant een pad dat afdaalt naar een strand.

Beste wandelingen op Madeira - Vereda da Ponta de São Lourenço

Je kunt dan doorwandelen tot je bij het casa do Sardinha (waar het café is) komt en naar de top lopen voor het beste uitzicht.

Het pad naar de top is niet zo goed onderhouden als de rest en kan wat inspannender zijn, maar zolang je goede wandelschoenen hebt, komt het wel goed. Neem gewoon de tijd.

Als u weer beneden bent, blijft u na het café doorlopen en vindt u aan de linkerkant een paadje dat naar het strand gaat. Het is een geweldige plek om te bezoeken, vooral als u een frisse duik wilt nemen.

Als u klaar bent, gaat u terug naar het hoofdpad en loopt u terug naar de parkeerplaats.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 7km
 • Gemiddelde looptijd – 3 uur
 • Helling – 472 meter
 • Startpunt – Ponta de São Lourenço
 • Soort route – Heen & terug
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk tot gemiddeld
 • Aanbevolen starttijd – Zonsopgang of 3,5 uur voor zonsondergang
 • Wat mee te nemen – Zonnebrandcrème, zonnebril, camera, water, snack
 • Wat u moet dragen – Voor deze wandeling moet u goede wandelschoenen dragen en ervoor zorgen dat u zich in lagen kleedt. Er is geen dekking tijdens deze wandeling, dus je kunt misschien beter een pet meenemen om je tegen de zon te beschermen. Zorg ervoor dat je iets kiest dat stevig op je hoofd zit, want het kan erg waaien op dit schiereiland.
 • Afstand vanaf Funchal – 40 minuten rijden

Levada do Caldeirão Verde, PR9

Levada do Caldeirão Verde is een van de prachtigste wandelingen op Madeira, vol golvende beboste toppen.

Het pad begint in het Queimadas Bospark en wordt beschouwd als een heen-en-terug route. Vanuit Funchal moet u ongeveer 45 minuten rijden naar het beginpunt van de Levada Do Caldeirão Verde route.

Levada do Caldeirão Verde rondreis Madeira
Beste wandelingen op Madeira

Aan het begin van de route staan een paar mooie huisjes en een café.

Allereerst vraagt u zich misschien af wat Levada is, u zult het veel horen. Levada’s komen overal op Madeira voor en zijn oude irrigatiekanalen.

Veel van de beste wandelingen op Madeira volgen deze Levada’s. 

Dit is een van die wandelingen op Madeira die continu iets moois te bieden heeft. 

Levada do Caldeirão Verde Wat te doen madeira

Naast opvallende, weelderige bosrijke berggezichten zijn er een paar watervallen, tunnels die de heuvels doorsnijden, en kolkende beekjes. 

Wat u ook doet, onderschat deze wandeling niet! U moet uitgerust zijn met stevige wandelschoenen, een regenjas, een zaklamp (of telefoon) en voldoende water.

Als u tussen november en februari (het regenseizoen van Madeira) komt, wees dan gewaarschuwd dat het pad erg modderig zal zijn! 

Met veel heuvels kan deze wandeling ongeveer 6 ½ uur duren, afhankelijk van hoe snel u gaat (en hoeveel foto’s u neemt).

Er zijn echter geen overdreven steile stukken, dus de meeste mensen zullen van deze wandeling kunnen genieten.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 12km
 • Gemiddelde looptijd – 4 uur
 • Helling – 100m
 • Soort route – heen en terug: Dat betekent dat je, als je bij je auto wilt uitkomen, de hele route terug moet lopen, een taxi moet nemen, een tweede auto moet laten wachten of de route in tweeën moet knippen zoals wij deden. Wij begonnen onze wandeling in Porto da Cruz en volgden de route tot aan het uitzichtpunt Boca do Risco. Na wat relaxen en genieten van het uitzicht keerden we om en wandelden terug naar onze auto. Zo werd de totale wandelafstand ook 13 km.
 • Moeilijkheid – Gemakkelijk. De Levada do Caldeirão Verde is een van de populairste wandelroutes op Madeira, niet alleen vanwege zijn schoonheid. Maar ook omdat er bijna geen helling is gedurende de hele route. Er zijn wel een paar tunnels, dus een item dat u absoluut moet meenemen is een goede zaklamp of hoofdlamp. Soms kan het plafond in de tunnel vrij laag zijn en na een regenachtige dag zijn er zeker een paar plassen, dus kijk uit waar je stapt!
 • Parkeerterrein – Parque Florestal das Queimadas. Het is een betaalde parkeerplaats. Voor een hele dag betaal je €3

Levada do Caldeirão Verde via een Tour

Vereda do Pico Ruivo, PR1.2

Deze wandelroute over het eiland Madeira zal u doen geloven dat u op weg bent naar Machu Picchu in Peru. Het landschap is bergachtig, vulkanisch en gewoonweg adembenemend. Ook wel PR1.2 wandeling Vereda do Pico Ruivo

Beste wandelingen op Madeira - Pico Ruivo
Beste wandelingen op Madeira - Pico Ruivo

De route begint bij Achada do Teixeira en klimt helemaal naar Pico Ruivo. 

Als u de top van Madeira wilt bereiken, is dit de gemakkelijkste wandelroute. Als u de top heeft bereikt, staat u op 1.862 m boven de zeespiegel, dus u wordt getrakteerd op weidse uitzichten.

Op een heldere dag kunt u tot aan het punt São Louren ço kijken.

Dit is een van die wandeling op Madeira waarbij het weer snel kan omslaan. Vanwege de hoogte kunnen wolken het pad snel bedekken, dus zorg ervoor dat u een paar lagen meeneemt om warm te blijven. 

Terwijl u deze route loopt, passeert het pad een bergkam met aan de ene kant Faial en aan de andere kant Santana. Kijk naar links en u ziet de prachtige Ribeira Seca vallei met de Pico das Torres (de op één na hoogste top van Madeira).

Er zijn geen voorzieningen langs deze route, maar er zijn een aantal schuilplaatsen waar u kunt stoppen voor water, snacks of een adempauze.

Informatie wandeling:
 • Gemiddelde looptijd – 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe lang u op de top blijft en of u iets gaat drinken in het Casa de Abrigo do Pico Ruivo.
 • Helling – Er is slechts een paar honderd meter stijging, wat deze wandeling een stuk gemakkelijker maakt dan zijn grotere zus de Vereda do Areeiro. Het grootste deel van het pad bestaat uit trappen, waardoor het wat minder belastend is voor de kuiten.
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk. Dit is een wandeling die geschikt is voor iedereen: gezinnen, kinderen, honden, noem maar op. De wandeling is goed aangegeven en het wandelpad is breed genoeg en er zijn geen gevaarlijke valpartijen.
 • Parkeerplaats – Achada do Teixeira

Vereda do Urzal, PR2

Dit is nog een van de beste wandelingen op Madeira. Dit pad begint bij Fajã dos Cardos in de parochie Curral das Freiras en werd vroeger door de bewoners gebruikt om van het zuiden naar het noorden van Madeira te gaan.

Beste wandelingen op Madeira - Vereda do Urzal
Beste wandelingen op Madeira - Vereda do Urzal

Vanaf dit pad hebt u een prachtig uitzicht op de Pico Ruivo en op de prachtige vallei van Curral das Freiras.

Het eerste deel van de wandeling is hoog om Boca das Torrinhas te bereiken, maar daarna gaat het bergafwaarts naar Lombo do Urzl. 

Al het dichte bos dat het pad omringt is geclassificeerd als UNESCO Wereld Natuur Erfgoed. Het is niet zo populair als sommige andere paden in de omgeving, dus u zult niet zoveel mensen tegenkomen.

Informatie wandeling:
 • Afstand: 10,3 km
 • Gemiddelde looptijd: 5 uur
 • Hoogte: 931 m
 • Niveau: Gemiddeld tot zwaar

Vereda do Fanal, PR13

Dit is een van de mooiste wandelingen op Madeira, die je door het magische Laurisilva bos laat gaan. Fanal Forest was een van mijn favoriete plekken op het hele eiland en ook al hebben we niet de hele wandeling gedaan, ik heb er zo van genoten om hier te zijn. De Vereda Do Fanal PR13 wandeling zou ik iedereen aanraden!

 • Tip: Het gebied van het Laurisilva bos is vaak in een dikke mist gehuld en krijgt het hele jaar door veel regen. Als je niet genoeg tijd hebt in je route zou ik de wandeling overslaan en gewoon je auto parkeren op de parkeerplaats van Fanal Forest. Vanaf hier is het slechts 2 minuten lopen naar deze prachtige bomen. Vooral op een mistige ochtend roepen ze een gevoel van pure mist op.
Wat te doen Madeira - Fanal forest
Fanal Forest Porto moniz
Informatie wandeling:
 • Afstand – 5,6km
 • Gemiddelde tijd – 4 uur inclusief extra tijd bij Fanal Forest
 • Startpunt – Parkeerplaats Fanal
 • Moeilijkheidsgraad – Gemiddeld
 • Aanbevolen starttijd – We kwamen aan bij zonsopgang. Hoewel we in het begin geen mist hadden was het toch mooi. De eerste mist begon rond 9 uur te komen.
 • Rijtijd vanaf Funchal – 1 uur. Wees voorzichtig als je dichter bij Fanal Forest komt. De plaatselijke koeien hebben de neiging om op de weg te lopen (vooral ’s morgens) en ze hebben altijd voorrang!

Vereda dos Balcões, PR11

Vereda dos Balcōes, PR11, dit is een van de meest spectaculaire wandelroutes op Madeira en het is bovendien een supermakkelijke route. Omdat dit een zeer populaire wandeling is, is het raadzaam om vroeg te beginnen voor de drukte.

Wat te doen Madeira Ribeiro Frio

Hoewel het uitkijkpunt niet verzadigd raakt met mensen, is het toch prettiger om het uitzicht voor jezelf te hebben. 

Vanaf het uitkijkplatform kunt u Pico do Areeiro, Pico das Torres, Pico do Gato en Pico Ruivo zien, enkele van de machtigste bergketens op Madeira.

Wees niet verbaasd dat veel van de toppen bedekt zijn met wolken, dat is nu eenmaal de aard van het tropische klimaat van Madeira.

Neem sowieso een regenjas mee, want op de top kan het stortregenen.

Wandel echter op een heldere dag naar boven en u zult in de verste verte niet teleurgesteld zijn. Het uitzicht is weids en schijnbaar eindeloos. 

Terwijl u door het sprookjesachtige bos wandelt, moet u uw ogen openhouden voor wilde dieren. Dit is een geweldige plek om te proberen de vuurgoudhaan te zien, de kleinste vogel van Madeira.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 3km
 • Gemiddelde looptijd – 45 minuten
 • Startpunt – ER103, u moet uw auto langs de weg parkeren
 • Soort route – Heen en terug
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk
 • Aanbevolen starttijd – Ik bezocht deze wandeling midden op de dag en de drukte komt en gaat. Er is maar 1 uitkijkpunt, dus na het bereiken ervan gaan de mensen vrij snel weer terug.

Vereda Do Larano - De mooiste kustwandeling van Madeira

De Vereda do Larano wandeling is een geweldige kustwandeling op Madeira die een klifroute volgt langs de oostkant van het eiland. U kunt genieten van de enorme drop-off naar de oceaan beneden, allemaal vanuit de veiligheid van een goed onderhouden pad aan de zijkant van de berg. De wandeling is 13 kilometer enkele reis van Caniçal naar Porto da Cruz met slechts een klein beetje helling, dus zeer geschikt voor gezinnen of gewone wandelaars. Het kan ook als een 10 km heen en terug wandeling worden gedaan vanaf het beginpunt aan de Porto da Cruz kant.

Beste wandelingen op Madeira Vereda Do Larano
Informatie wandeling:
 • Afstand – 13km
 • Gemiddelde looptijd – 4 uur
 • Helling – 241m
 • Soort route – Plek naar plek wandeling. Dit betekent dat als je bij je auto wilt uitkomen, je de hele route terug moet lopen, een taxi moet nemen, een tweede auto moet laten wachten of de route in tweeën moet knippen zoals wij deden. Wij begonnen onze wandeling in Porto da Cruz en volgden de route tot aan het uitzichtpunt Boca do Risco. Na wat relaxen en genieten van het uitzicht keerden we om en wandelden terug naar onze auto. Op deze manier was de totale wandelafstand ook 13km.
 • Moeilijkheidsgraad – Gemakkelijk tot gemiddeld. Er is bijna geen hoogteverschil op het hele pad. Het enige wat je moet weten is dat het wandelpad soms smal is en dat je langs de klif loopt. Soms is er een reling om je aan vast te houden. Maar het pad is goed onderhouden en ik heb me nooit onveilig gevoeld.
 • Parkeerplaats – Teleférico da Fajã do Larano

Bereik het via een tour

Vereda Das Funduras, PR5

Van de beste wandelingen op Madeira is deze ideaal voor gezinnen. Veel van de wandelingen op Madeira kunnen als te moeilijk worden beschouwd voor mensen met jongere kinderen; Vereda Das Funduras is echter een toegankelijke route.

Er zijn mogelijkheden voor een paar snelle omwegen naar uitzichtpunten. Bekijk zeker het uitzichtpunt Larano, waar u het charmante stadje Machico kunt zien liggen. 

Het blijft aanbevolen om wandelschoenen aan te trekken, maar het is minder essentieel dan sommige van de Levada wandelingen.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 8.7 km
 • Gemiddelde tijd – 3 uur
 • Moeilijkheidsgraad – Gemiddeld
 • Helling – 438 m

Wandeling van Levada do Moinho naar Levada Nova (waterval wandeling!), PR7

Als u zoekt naar wandeling op Madeira met een waterval, dan is dit de wandeling voor u. Dit is een van de gemakkelijke levada wandelingen op Madeira, omdat hij wordt ondersteunt door trappen.

Levada do Moinho PR7 is ook een van de wandelingen op Madeira waar onderweg van alles te zien is.

Beste wandelingen op Madeira - Levada do Moinho

Deze wandeling begint bij de Kerk van de Lombada. Op Lombada da Ponta do Sol. Aan het begin van deze wandeling wordt u getrakteerd op het traditionele boerenlandschap van Madeira en uitzicht op het nabijgelegen dorp.

De hoogtepunten van veel wandelingen op Madeira zijn de watervallen. Deze levada waterval is super indrukwekkend en is uitgehouwen in twee imposante rotswanden. Je kunt zelfs over een loopbrug achter de waterval lopen!

Dit is een populaire Levada wandeling, dus het kan behoorlijk druk worden. Voor een meer besloten wandeling moet u vroeg op pad gaan om de drukte te vermijden. 

Het is ook belangrijk voorzichtig te zijn op bepaalde delen van het pad. Sommige Levada’s langs de klif hebben geen leuningen, dus u moet voorzichtig zijn en langzamer gaan op deze delen.

Ook hier moet u een zaklamp meenemen om u door de 200 meter lange tunnel te loodsen.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 9km
 • Gemiddelde looptijd – 3 uur
 • Helling – Er is slechts 150 meter stijging. Als u begint bij de Levada do Moinho zal dit halverwege het pad enkele trappen zijn. Als u begint bij de hoger gelegen Levada Nova zult u door de straten van het plaatselijke dorp omhoog moeten klimmen.
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk. Het pad is de hele tijd rechttoe rechtaan en er is één tunnel waar je doorheen moet. Op de bovenste levada is er voor de meeste delen geen railing, maar het pad is breed genoeg. Mensen met ernstige hoogtevrees of hoogtevrees kunnen hier problemen hebben.
 • Soort route – Rondje
 • Parkeerplaats – Igreja da Lombada da Ponta do Sol. De wandeling begint achter de kerk en zo begint u eerst met de Levada do Moinho en eindigt u met de Levada Nova.

Lagoa do Vento

Lagoa do Vento is een andere fantastische wandeling op Madeira met een leuke waterval. Deze wandeling begint in het gebied Rabaçal, dat bekend staat om enkele van de beste wandelroutes op Madeira.

Het pad begint bij Levada do Alecrim en leidt u naar Lagoa do Vento.

Beste wandelingen op Madeira - Lagoa do Vento

Langs het pad zijn er verschillende uitzichtpunten om foto’s te maken. Als u het pad vervolgt, komt u bij de lagune en de waterval van Lagoa do Vento.

Deze plek is zonder meer een van de meest serene en inspirerende plekken op Madeira. Dit is een van die wandelingen op Madeira die op ieders bucketlist zou moeten staan.

Deze enkele waterval is machtig indrukwekkend. Je moet absoluut je zwemspullen meenemen, want afkoelen van een hete wandeling in de lagune onder een waterval is een epische ervaring.

Pak ook zeker je picknick in, want lunchen omringd door dit uitzicht is een must-do activiteit.

Het is een geweldig alternatief voor de 25 fontes wandeling. U parkeert uw voertuig op dezelfde parkeerplaats en neemt vanaf daar gewoon een ander pad.

Lagoa do Vento is nergens zo druk, maar biedt evenveel. Perfect voor mensen die op zoek zijn naar verborgen juweeltjes op Madeira.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 6.7km
 • Gemiddelde looptijd – 4 uur
 • Helling – 332 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Moeilijk

Levada do Alecrim, PR6.2

Een andere van de beste watervalwandelingen op Madeira is Levada do Alecrim. Als u op zoek bent naar gemakkelijke Levada wandelingen op Madeira is dit ook iets voor u. 

De andere naam van deze wandelroute is ‘Lakes of Madeira Island’ en je wordt onderweg getrakteerd op enkele watervallen. Een andere wandelroute in de Rabaçal vallei, deze wandeling laat u verlangen naar meer wandelingen op Madeira.

Beste wandelingen op Madeira - Levada do Alecrim.

Het beste aan deze wandeling is dat hij toegankelijk is voor alle niveaus. Wandel door uitgestrekte groene vegetatie, langs talloze watervallen.

De meest opvallende waterval is Lagoa Dona Beja. Stop bij deze waterval voor een frisse maar verfrissende duik in het water en waarom niet ook een picknick? Ontspan, eet en geniet van de omgeving.

Deze Levada do Alecrim wandeling is veel minder druk dan sommige andere populaire wandelroutes op Madeira.

Als u vroeg begint, kunt u het grootste deel van de wandeling zonder medewandelaars afleggen.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 6.8km
 • Gemiddelde looptijd – 2 uur
 • Helling – 39 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Makkelijk

Vereda da Ribeira da Janela, PR15

Vereda da Riberia is een van de beste wandelingen op Madeira en het biedt een reeks opmerkelijke landschappen.

Deze wandelroute wordt beschouwd als gemiddeld tot moeilijk in moeilijkheidsgraad. Hij loopt van de kust naar de bergen en vervolgens door een kloof en langs Levada kliffen.

U kunt dit pad van punt naar punt bewandelen of het als een retourtje afleggen als u zich echt energiek voelt. 

Als u tijdens het regenseizoen komt, kom dan voorbereid, want veel van de kleine watervallen zijn dan op de paden gesprongen.

Als u op Madeira gaat wandelen, moet u zich altijd voorbereiden op het wisselende weer. U hebt minimaal goede wandelschoenen en een waterdichte jas nodig. Omdat er tunnels zijn, heb je een zaklamp of telefoonlicht nodig. 

Omdat het een lange wandeling is, moet je wat eten meenemen. Gelukkig zijn er een aantal mooi geplaatste picknickbanken waar u kunt stoppen om te genieten van uw eten met uitzicht.  

Dit wandelpad wordt al snel een avontuurlijke ontmoeting met de natuur. Terwijl u door tunnels wandelt, wordt de vegetatie dikker naarmate u uit de openingen komt. Wees voorzichtig met sommige paden op dit wandelpad, want ze kunnen erg glad zijn.

Informatie wandeling:
 • Afstand – 10.3 km
 • Gemiddelde looptijd – 5 uur
 • Helling – 780 meter
 • Moeilijkheidsgraad – Gemiddeld tot Moeilijk

Levada Fajã do Rodrigues, 16

Geniet van de 3,9 km lange Levada Fajã do Rodrigues, 16 wandeling op Madeira (+ 3,9 km terug) die ongeveer 3:30 uur duurt. Deze wandeling biedt panoramische uitzichten, elegante tunnels en prachtige watervallen. Beginnend bij Ginjas in São Vicente, volgt de route het Levada Fajã do Rodrigues-pad, dat ook bekend staat als Levada Fajã da Ama. Het eindpunt is Ribeira do Inferno, waar de levada zijn oorsprong vindt en door heuvels en kleine valleien stroomt om de landbouwvelden van São Vicente te bevloeien. Onderweg kun je genieten van de diversiteit aan boomsoorten, exotische en inheemse bossen, en mystieke tunnels. Vergeet niet te genieten van de prachtige watervallen en panoramische uitzichten op de São Vicente-vallei.

Informatie wandeling:
 • Afstand –3.9 km (7.8 km heen en terug)
 • Gemiddelde looptijd – 3:30 uur
 • Helling – Max. Hoogte / Min. Hoogte: 630 m / 600 m
 • Moeilijkheidsgraad – Gemiddeld

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *