PR 8 - Vereda da Ponta de São Lourenço

PR 8 – Vereda da Ponta de São Lourenço – “De Draken Staart”

De PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling is een van de populairste wandelingen op Madeira en wordt ook wel ‘De Drakenstaart’ genoemd. Dit kustpad voert u langs een smal stuk ruige kustlijn naar het meest oostelijke punt van het eiland Madeira, althans het verste punt waar u naartoe kunt wandelen. De wandeling is een route van zeven kilometer met een aantal prachtige uitzichtpunten, die de vulkanische erosie gedurende miljoenen jaren langs de hele kustlijn belichten. Het is een geweldige wandeling bij zonsopgang, maar ook een onderschatte plek voor zonsondergang op Madeira.

Details van de PR 8 - Vereda da Ponta de São Lourenço

 • Afstand van de wandeling: De totale afstand van de wandeling is 7 kilometer.
 • Duur van de wandeling: De wandeling duurt ongeveer 2-3 uur, zeker als je onderweg even pauzeert bij een paar van de vele schilderachtige plekjes.
 • Moeilijkheidsgraad van de wandeling: Dit is een van de meest populaire routes op het eiland Madeira, omdat hij dicht(er) bij Funchal ligt en niet ongelooflijk steil is. Je hebt nog steeds een paar honderd meter stijging, maar die is verspreid en niet allemaal in één stuk. Het pad is vrij rotsachtig en bestaat voornamelijk uit grindpaden, maar het is vrij goed aangegeven, dus met goed schoeisel en aandacht voor het pad is het vrij gemakkelijk om dit pad te bewandelen. Er zijn enkele drop-offs, maar nooit zonder railing of tenminste een breed pad. In het algemeen zou ik zeggen dat het goed is voor kinderen en dat je ook je hond kunt meenemen.
 • Helling: De totale stijging van de wandeling is officieel 472 meter. Echter, het laatste deel is technisch gesloten omdat het weinig onderhoud/gevaarlijk is, maar veel mensen gaan nog steeds omhoog.
 • Begin/eindpunt: Baía d’Abra / Casa do Sardinha
 • Map: Bekijk hier de routeomschrijving van de wandelingen.
 • Adress Google maps: Klik hier
 • Is het pad geopend: Bekijk het hier
Tour PR 8 - PR 8 – Vereda da Ponta de São Lourenço

Als u een gids wilde voor deze wandeling, is er een voordelige tour inclusief halen en brengen: Sao Lourenco Guided Hiking Tour.

PR 8 - Vereda da Ponta de São Lourenço

Onze ervaring op de PR 8 – Vereda da Ponta de São Lourenço

De PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling was een van de redenen waarom wij vroeger naar Madeira reisde. Het is zo’n gekke rotsformatie en is als geen ander die je ooit hebt gezien. Wij hoorden dat je over het hele ding kon rennen. Ik wist dat dit eiland een te gekke plek zou zijn om te verkennen met paden als deze. Uiteindelijk is het niet een van de extreme wandelpaden op het eiland in vergelijking met veel wandelingen in de bergen, maar het is wel een hele mooie route.

We vertrokken in het donker, in de hoop op een goede zonsopgang op ‘De Drakenstaart’. Om een zonsopgang te hebben op het eindpunt, moet je ongeveer een uur voor de officiële zonsopgang beginnen. Het is ongeveer een half uur rijden van Funchal, dus je moet Funchal ongeveer twee uur voor de officiële zonsopgangstijd verlaten. Je ziet al snel waarom het pad leeg zal zijn, zoals voor ons. Toen wij de route aflegden, begon het erg druk te worden en was de parkeerplaats vol, maar bij zonsopgang waren wij de enigen op de wandeling.

Het pad begint op de parkeerplaats en loopt over het grindpad. In het donker, op weg naar de zonsopgang, konden we de ongelooflijke kleuren en rotsformaties in de eerste delen van de wandeling niet echt zien, maar op de terugweg werden we omvergeblazen over hoe vet het was. 

PR 8 - Vereda da Ponta de São Lourenço
PR 8 - Vereda da Ponta de São Lourenço -Groepsreis Madeira Djoser

Bij het uitzichtpunt wachtten we in de wind zonder veel bescherming. Als we naar de horizon keken, hadden we niet veel hoop op een mooie zonsopgang, aangezien de wolken de lagere delen van de hemel volledig bedekten. De zon brak heel even door de wolken, maar gaf ook een hele show met lichtstralen die in alle richtingen doorsijpelden. Het was niet perfect, maar toch adembenemend. Het beste deel van de zonsopgang was het kijken naar de gloed boven Funchal. Je hebt een prachtig uitzicht op Funchal en je krijgt echt een idee van hoe de wolken zich boven het eiland vormen vanaf deze afstand.

Veelgestelde vragen over de Vereda da Ponta de São Lourenço

Hier zijn vijf veelgestelde vragen over de Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling op Madeira:

 1. Wat zijn de beste tijden om de Vereda da Ponta de São Lourenço te bewandelen? De beste tijden om het pad te bewandelen zijn vroeg in de ochtend of laat in de middag, omdat de hitte op het midden van de dag intens kan zijn. Bovendien heeft u dan een prachtig uitzicht op de zonsopgang of zonsondergang boven de Atlantische Oceaan.
 2. Zijn er gevaarlijke stukken op de Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling? Hoewel het pad over het algemeen veilig is, zijn er een paar stukken die gevaarlijk kunnen zijn als u niet voorzichtig bent. Dit zijn onder meer de steile rotswanden en de smalle paden aan de rand van de oceaan. Het is belangrijk om op het aangegeven pad te blijven en stevig schoeisel met goede tractie te dragen.
 3. Mag ik mijn hond meenemen op de Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling? Helaas zijn honden niet toegestaan op het pad vanwege het kwetsbare ecosysteem en de potentiële veiligheidsrisico’s. Het is belangrijk dat u deze regel respecteert. Het is belangrijk om deze regel te respecteren om de natuurlijke schoonheid van het gebied te behouden.
 4. Wat voor soort dieren kan ik verwachten te zien op de Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling? Op het pad leven verschillende vogelsoorten, waaronder valken, torenvalken en pijlstormvogels. U kunt ook hagedissen, konijnen, en zelfs dolfijnen of walvissen zien in de wateren beneden.
 5. Is de Vereda da Ponta de São Lourenço wandeling geschikt voor kinderen? Hoewel kinderen de wandeling zeker kunnen doen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het terrein uitdagend kan zijn en er zijn enkele stukken die extra voorzichtigheid vereisen. Het is het beste om de vaardigheden en ervaring van uw kind te beoordelen voordat u aan de wandeling begint, en zorg ervoor dat u voldoende water en snacks meeneemt om ze onderweg van voedsel te voorzien.

Voorzorgsmaatregelen voor levada wandelingen en hikes op Madeira

Voor een veilige wandelervaring op Madeira is het belangrijk de volgende veiligheidsmaatregelen te nemen. Er zijn in het verleden op Madeira ongelukken gebeurd tijdens levada-wandelingen en in de bergen, wat wandelen op Madeira niet direct gevaarlijk maakt. Wel moet u er altijd rekening mee houden dat het weer op Madeira plotseling kan omslaan. Of dat er aardverschuivingen plaatsvinden, takken kunnen vallen of paden glad kunnen zijn. In geval van nood kunt u 112 bellen.

Hieronder paar van onze tips voor een veilige wandelervaring op Madeira:

 • Draag geschikte kleding, neem altijd een extra jasje mee en trek je wandelschoenen/schoenen aan met goede grip.
 • Neem voldoende water en wat snacks mee zoals noten, (gedroogd) fruit etc.
 • Neem altijd een zaklamp mee tijdens uw wandelingen op Madeira omdat u soms door een tunnel loopt.
 • Neem een fluitje mee voor het geval u verdwaalt of van het pad afglijdt.
 • Boek een gekwalificeerde gids als u zeker wilt zijn van uw eerste levada wandeling. De meeste levada-wandelingen zijn vlak en gemakkelijk, vooral de bekende levada’s op Madeira. Een gedetailleerde omschrijving vindt u in onze blog over de beste levada’s wandelingen op Madeira. Maar als je liever een gekwalificeerde gids naast je hebt tijdens het wandelen op Madeira, leer je niet alleen meer over de natuur, maar ben je ook 100% veilig en hoef je je geen zorgen te maken over het navigeren door het bos.
 • Als u alleen gaat wandelen op Madeira, bereid u dan voor en verzamel alle actuele informatie over het pad dat u van plan bent te volgen. Zijn de paden open? Zijn er geen aardverschuivingen? Op de website van VisitMadeira.com vindt u de actuele info van de wandelingen die open en gesloten zijn.
 • Bereken de tijd die je nodig hebt om de wandeling te voltooien, zodat je voor het donker terug bent.
 • Informeer het hotel of accommodatie waar u verblijft welke wandeling u gaat doen.
 • Ga niet van het aangewezen pad af.
Beste Levada wandelingen op Madeira Caminho do Pinaculo e Folhadal, PR17

Wat is een Levada?

Als u voor het eerst naar Madeira komt, vraagt u zich misschien af wat het woord “Levada” eigenlijk betekent. Dit woord specificeert de verschillende wandelroutes op Madeira. Maar wat is de oorsprong van deze Levada’s en wat is hun doel? 

Levada’s zijn waterkanaaltjes die door de bergen kronkelen en worden vertaald als “rijweg”. Deze waterkanalen zijn irrigatiesystemen. Ze zijn ontwikkeld om water te verdelen van de nattere gebieden in het noorden van Madeira naar de drogere en zonnigere gebieden in het zuiden waar veel plantages liggen. De levadas bestrijken een totale afstand van ongeveer 2500 kilometer van het hart van het Laurissilva-bos tot de meest rotsachtige hellingen.

De oorsprong van de levadas gaat terug tot de 15e eeuw, toen de eerste levadas werden aangelegd. Hun doel was om water te leveren voor de irrigatie van de suikerrietplantages. In die tijd werd suiker ook wel het “witte goud” genoemd, omdat het werd beschouwd als de belangrijkste motor van de economie van Madeira in de 15e en 16e eeuw. De smalle waterkanalen hebben sindsdien de belangrijke taak om water over grote afstanden te leveren. Voornamelijk naar bananenplantages, wijngaarden, fruitboomgaarden en moestuinen. Maar ook om de waterkrachtcentrales op het eiland te laten werken.

Maar tegenwoordig zijn de levadas ook een geweldige manier om de prachtige natuur van Madeira te ontdekken. Langs de levadas ziet u landschappen en verschillende soorten flora en fauna die uniek zijn in de wereld.

Verblijven in Madeira? Onze top 5!

Madeira heeft een groot aanbod aan hotels en resorts waarvan de meeste een 3 of 4 sterren classificatie hebben. Ook zijn er volop mogelijkheden wanneer je op zoek bent naar een 5 sterren classificatie. De meeste hotels liggen op loopafstand van het stadscentrum, bezienswaardigheden en beschikken over een zwembad.

Onze top 5 is gebaseerd op de combinatie van populariteit en een goede beoordeling van minimaal het cijfer 8. Dit zijn de top 5 populairste hotels en resorts van Madeira, zie onderaan de pagina ook meer opties voor verblijven in Madeira:

Accomodatie in Madeira

Fly en drive is de geschiktste manier om een rondreis in Madeira te doen. Wij hebben op MagischMadeira.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste Fly en drives. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *